-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Restauruoti Palangos Tiškevičių rūmai sutvisko kvapą gniaužiančia prabanga

Po penkerius metus trukusios rekonstrukcijos Palangos gintaro muziejus pradeda dirbti visu pajėgumu. Vasarotojai netrukus galės aplankyti žymiai puošnesnį, erdvesnį ir gausesnėmis ekspozicijomis pasipildžiusį vieną populiariausių šalies muziejų.
Palangos gintaro muziejus po restauracijos
Palangos gintaro muziejus po restauracijos / L. Sėlenienės nuotr.

Atnaujinta vidus ir išorė

Palangos vizitine kortele dar vadinamas Gintaro muziejus dabar jau išties atrodo kaip tikrų tikriausi rūmai. Už maždaug 3 mln. eurų muziejus, ypač jo interjeras, pakeistas neatpažįstamai.

Naujai įrengtas pastato cokolinis aukštas, pakeista elektros instaliacija, apšvietimas, šildymo sistema, išklotas originalus, rūmų architekto Franzo Heinricho Schwechteno idėją atkartojantis parketas. Sutvarkę vidų, darbininkai kibo į pastato fasadą. Atnaujintos ir jo sienos, ir stogas.

Eksponatai nukelia į grafų Tiškevičių kasdienybę

118 metų skaičiuojantys rūmai lankytojus stebina dvarininkų gyvenimui būdinga prabanga. Vos įžengus į atnaujintą muziejų, lankytojus pasitinka grafus Tiškevičius atkartojantys manekenai. Juos supa tuometinį dvarininkų gyvenimą atspindintys originalūs baldai, indai ir kitos buities detalės.

L. Sėlenienės nuotr./Palangos gintaro muziejus po restauracijos
L. Sėlenienės nuotr./Palangos gintaro muziejus po restauracijos

Dvarų kultūrai pristatyti skirtas visas pirmas pastato aukštas. Apie grafų Tiškevičių gyvenimą šiuose rūmuose liudija atvertos penkios salės: Didysis, dar Raudonuoju vadinamas salonas, Grafienės buduaras, Mėlynoji svetainė, Grafo kabinetas bei Mažoji svetainė – grafo priimamasis.

Aristokratų gyvenimui atkartoti panaudoti XVIII amžiaus pabaigos – XIX amžiaus pradžios didikų rūmų interjerų kūriniai iš Lietuvos dailės muziejaus išsaugotų grafų Tiškevičių ir kitų Lietuvos didikų rūmų kolekcijų.

Viena įspūdingiausių gintarų ekspozicijų pasaulyje

Unikali gintarų ekspozicija įkomponuota antrame rūmų aukšte. Ji – gerokai didesnė, nei muziejus turėjo prieš startuojant restauracijai. Naujai įsigytose vitrinose dabar jau 6,5 tūkst. įvairaus dydžio gintarų. Iki restauracijos muziejus galėjo eksponuoti tik 5,5 tūkst. savo eksponatų.

Iš viso gintaro rūmų fonduose yra apie 30 tūkst. unikalių gintaro gabalų, suvežtų iš įvairiausių pasaulio kampelių.

L. Sėlenienės nuotr./Palangos gintaro muziejus po restauracijos
L. Sėlenienės nuotr./Daugiau nei 3,5  kg sveriantis „Saulės akmuo“

Laukia turistų antplūdžio

Kultūros židiniu vadinamas Palangos gintaro muziejus dabar per metus galės priimti apie 100 tūkst. lankytojų. Nuo apsilankymo jame jau neatgrasys nuolat zujantys darbininkai ar pastatą juosę pastoliai. Restauracijos pabaigos ypač laukė kruizinių laivų keleivių ekskursijas organizuojančios agentūros.

Palangos gintaro muziejus dabar per metus galės priimti apie 100 tūkst. lankytojų.

Gintaro rūmai – vienas iš jų organizuojamų ekskursijų maršruto taškų. Pernai į Lietuvą kruiziniais laineriais atplaukė per 50 tūkst. turistų. Ne mažiau tikimasi sulaukti ir šiemet.

Pritaikytas muziejus dabar ne tik didesniems turistų srautams, o ir valstybinio lygio kultūros renginiams, konferencijoms. Šią vasarą čia jau suplanuota per 40 renginių ir festivalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius