-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierė Ross: naujas kūdikis nuo Ibseno

Nacionaliniame dramos teatre kovo 7, 8 ir 24 dienomis žiūrovams pristatomas naujas režisierės Yanos Ross spektaklis „Meistras Solnesas“. Šiuolaikiška menininkė šįkart ant dviejų kėdžių ir metro pločio pakylos atskleis dviejų valandų žmogaus proto ir jausmų dramą pagal klasiko Henriko Ibseno pjesę.
Režisierė Yana Ross
Režisierė Yana Ross / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Kūdikis

„Kiekvienas režisierius turi lagaminą medžiagų, kurios tam tikru metu tampa artimos. Ibseno tekstai tame lagamine gulėjo kokius 5–6 metus ir pagaliau jiems atėjo eilė. Supratau, kad naujas kūdikis bus nuo Ibseno, – savo pasirinkimą šypsodamasi aiškino režisierė. – „Meistras Solnesas“ man –  meniško žmogaus, dailininko dialogas su savimi. Kiekvienas šios pjesės personažas gali būti vieno žmogaus pusė.“

„Meistras Solnesas“ – tai meniško žmogaus, dailininko dialogas su savimi. Kiekvienas šios pjesės personažas gali būti vieno žmogaus pusė.Režisierė tikėjo, kad dabartiniu metu, kai ekonomikos situacija sudėtinga, teatras privalo žiūrovus pakviesti pasižiūrėti į antrąją savo sielos pusę ir pasikalbėti su savimi. Į spektaklio kūrybinę grupę menininkė, kuri vis labiau džiaugiasi dirbdama Vilniuje, pakvietė jauną aktorių komandą.

„Statydama šį spektaklį ieškojau keistos sąjungos – norėjau pajusti jaunatvišką meninę energiją, juo labiau kad ir pjesė to reikalauja. Todėl spektaklyje vaidina daug jaunų aktorių, kurie atnešė kitokią atmosferą į statomą pjesę ir sudrebino kūrybos procesą“, – atskleidė Y. Ross.

Pagrindinį vaidmenį spektaklyje kuria aktorius Algirdas Gradauskas, kuris atvirai stebėjosi, kodėl ši pjesė taip ilgai nebuvo statyta Lietuvoje (paskutinis pastatymas buvo Kaune 1981 metais).

„Šis spektaklis – apie vieną žmogaus dieną, per kurią jis turi pakeisti visą gyvenimą. Žmogus protu bando suvaldyti jausmus, užgniaužti vidų. Juk ir mes dažnai apsikrauname tokiais dalykais, kuriuos padarome normomis, ir tokiame susikurtame pasaulyje gyvename. Bet kita pusė vis tiek kada nors išlenda ir tada viskas sugriūva, – apie spektaklio temą kalbėjo Solneso vaidmens kūrėjas. – Visa tai atskleisti bus labai sunku, nes režisierė ir dailininkas (Marijus Jacovskis – aut. past.) mus paliko ant metro pločio platformos ir dviejų kėdžių. Žodžiu, mes būsime labai nuogi, o ir pati pjesė reikalauja absoliutaus atsidavimo ir sielos nuogumo.“

Režisierė ir dailininkas mus paliko ant metro pločio platformos ir dviejų kėdžių. Žodžiu, mes būsime labai nuogi, o ir pati pjesė reikalauja absoliutaus atsidavimo ir sielos nuogumo.A.Gradausko herojaus žmoną Aliną spektaklyje vaidins Diana Anevičiūtė ir Jurga Kalvaitytė, o netikėtai meistro Solneso gyvenime atsiradusią jauną merginą Hildę – dvi jaunos aktorės Toma Vaškevičiūtė ir Miglė Polikevičiūtė. Pastaroji aktyviai dirbanti artistė džiaugėsi darbu su režisiere ir atskleidė, kad Y.Ross žvilgsnis kaip Hildės.

„Hildė visada kartoja, kad jeigu ko nors labai nori, apie tai svajoji, to trokšti ir sieki – tai būtinai išsipildys. Tai šiek tiek mistika, šiek tiek juodoji magija, šiek tiek Ibsenas. Aš tuo tikiu. Matau šią heroję kaip žmogų, kuris labai retai atsisuka atgal ir neišgyvena dėl savo praeities poelgių, bet labai nori naujo etapo ir tas etapas prasideda. Tuo Hildė man labai artima“, – išdavė režisierė.

Viso meistro Solneso gyvenimo perversmą žiūrovai stebės be pertraukų, nes jos, anot kūrėjų, pakenktų spektaklio vidinei įtampai.

„Pjesės veiksmas vyksta vieną dieną, todėl nebuvo galimybės daryti dviejų dalių. Tai tokia žmogaus griūtis ar pakilimas, kad jį pertraukti, išgerti kavos ir vėl įsitraukti turėtų būti labai sunku. Manau, kad žiūrovai su meistru Solnesu ir Hilde eis kartu, spręs, kas jie yra, ko juose daugiau – Solneso ar Hildės – ir po spektaklio padarys tam trikrų išvadų“, – įsitikinęs A.Gradauskas, su nerimu laukiantis premjeros dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius