-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ribų nėra: šokį demonstruos laivų statykloje pakibę 20 metrų aukštyje

Skambant muzikai ir erdvę nušviečiant projekcijoms didžiuliame aukštyje kybantys baleto šokėjai, o aplink – gamybinė erdvė, vaikščiojantys laivų statyklos darbuotojai ir dunksintys įvairiausi garsai. Tokioje pramoninėje erdvėje, Klaipėdos „Baltijos laivų statyklos“ elinge, gimė vertikalaus šokio spektaklis. Jo metu baleto šokėjai Aurelijus Liškauskas ir Inga Briazkalovaitė, pasikabinę ant virvių, kybo daugiau nei 20 metrų aukštyje.
Laivų statyklos gamybinės erdvės atsivėrė menui, čia gimė šokio spektaklis.
Laivų statyklos gamybinės erdvės atsivėrė menui, čia gimė šokio spektaklis. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Šie šokėjai – pirmieji ir vieninteliai Lietuvoje, įvaldę vertikalaus šokio techniką, pasipriešinę gravitacijai, gebantys vaikščioti siena, kilti ja ir leistis žemyn. Tokį neįprastą vertikalaus šokio spektaklį „Giedanti Vydūno upė", skirtą Vydūno 150-osioms gimimo metinėms, jau šį šeštadienį už simbolinę bilieto kainą galės išvysti miestiečiai ir svečiai. Simboliškai pasirinkę upės motyvą, pasirodymo kūrėjai Vydūno asmenybę, jo kūrybą ir filosofiją perkels į kitą laikui nepavaldžią dimensiją, tarsi vaikščiotų kūrybos laiko vertikalėje.

Šokio spektaklyje pasirodantys I.Briazkalovaitė ir A.Liškauskas aktyviai repetuoja pastarąsias pora savaičių. Šokėjai atviri – aukščio baimė iš tiesų didelė.

Režisierė Rūta Bunikytė sako, jog erdvės tokiam spektakliui ieškojo visa kūrybinė grupė ir ši vieta visiems atrodė itin tinkama.

VIDEO: Laivų statykloje gimė šokio spektaklis

Pasak A.Liškausko, vykstančiu kūrybos procesu domisi laivų statyklos darbuotojai, prieinantys pasidomėti, kas gi čia vyksta gamybinėje erdvėje.

„Už nugaros buvo laivas, darbuotojai išlindę, sumuštinius valgo, o mes prieš nosį šokinėjam ir padus rodom. Klausia, ką veikiam? Sakau, atėjom pasivaikščioti, atsibodo žeme vaikštinėti. Labai domisi žmonės, – humoro jausmo nestokoja baleto šokėjas A.Liškauskas. – Gelbėjimo liemenę ir ratą turime, jei būtų vandens, nepaskęstume“.

Šokėjas tikina, jog neįprastoje vietoje, kur verda gamyba, driekiasi geležinkelio bėgiai ir dunksi įvairūs garsai, gilaus siužeto ieškoti ir nereikia.

„Galiu pasakyti, kad tai tiesiog kosmosas“, – sako šokėjas, kurio teigimu, šokyje atsiskleis Vydūno filosofija ir istorija apie jį patį bei jo išgyvenimus.

„Galiu pasakyti, kad tai tiesiog kosmosas“, – sako šokėjas, kurio teigimu, šokyje atsiskleis Vydūno filosofija ir istorija apie jį patį bei jo išgyvenimus.

Scenarijaus autorė Sondra Simanavičienė teigia, jog vydūniškai šio spektaklio vieta parinkta labai tinkamai.

„Vydūnas kūrė ekspresionistinio teatro sąlygomis. Jei paskaitai jo dramas, visos jos pastatytos atvirai erdvei. Šiuo atveju vydūniškai, strategiškai atitinka aukštis – 24-26 metrų didingumas atitinka Rambyno kalno vizijas, kur vyko Vydūno dramų, renginių pagrindiniai pastatymai“, – sakė S.Simanavičienė, spektaklį suskirsčiusi į penkis regesius.

Baleto šokėjai pasirodymą ant elingo sienos demonstruos apie 20 minučių. Elingas talpina apie tūkstantį žiūrovų.

Kūryba laivų gamybos apsupty

Pasak „Vakarų laivų gamyklos“ generalinio direktoriaus Arnoldo Šileikos, priimti sprendimą, ar įsileisti menininkus nebuvo sudėtinga. Tiesa, tenka pakoreguoti ir gamybinį procesą.

Kai meras man paskambino, meniškas žmogus, nelabai įsivaizdavau, apie ką eina kalba, sutikau prisidėti, bet kai supratau, kas vyks, buvo ne tiek nerimo, kiek tiesiog noras, kad praeitų sklandžiai, kad derėtų su gamyba.

„Manau, kad šituo projektu įgyvendinom miesto idėją gamybinę teritoriją paversti konversine teritorija, kurioje derėtų verslas, gamyba, miestiečiai galėtų pasidžiaugti, pasigėrėti vaizdais, – sakė A.Šileika. – Be abejonės, sukelia nepatogumų gamybai, yra gamybiniai planai, užduotys, terminai, tikslai, procesas, bet stengiamės viską suderinti.

Kai meras man paskambino, meniškas žmogus, nelabai įsivaizdavau, apie ką eina kalba, sutikau prisidėti, bet kai supratau, kas vyks, buvo ne tiek nerimo, kiek tiesiog noras, kad praeitų sklandžiai, kad derėtų su gamyba“.

Pasak A.Šileikos, šokio spektaklis gims unikalioje vietoje – uždarame elinge, kuriame vykdomas baigiamasis laivo surinkimo etapas, pilnai surenkamas ir įrengiamas laivo korpusas, paruošiama nuleidimui į vandenį.

Šiuo metu šioje vietoje statomas pakrančių apsaugos laivas. Spektaklio metu gamyba, anot vadovo, bus pristabdyta.

Anot A.Šileikos, tai ne pirmas kartas, kai į savo teritoriją bendrovė įsileidžia meno kūrėjus. "Vakarų laivų gamykloje" ir "Baltijos laivų statykloje" buvo filmuojamas filmas „Lošėjas“.

Užgniaužė kvapą

Pasirodymą stebėjęs meras Vytautas Grubliauskas sako, jog vaizdai užgniaužia kvapą .

„Širdyje labai džiaugiuosi, nes nuo tada, kai išgirdau tą mintį, iki šiandien nueitas ilgas kelias, nors per labai trumpą laiką. Šita unikali, didinga jūrine dvasia alsuojanti pramonine erdvė, sąlytyje su tokiu plastišku, akrobatiniu, vertikaliu baletu susilieja į dainuojančią Vydūno upę. Tai unikalus projektas unikalioje vietoje. Manau, kad padeda visiems atrasti, kad menui nėra nepasiekiamų erdvių ir neįveikiamų sienų.

Žvelgdamas šiek tiek nuogąstauju, kad šito aukščio menininkams jau nebepakaks, reikės ieškoti naujų aukščių Klaipėdoje. Jau girdėjau, dar neįvykus šiam projektui, tam tikras mintis apie būsimą projektą, apie kurį nenorėčiau kalbėti. Ko gero, bus dar aukštesnis, iššūkių bus dar daugiau“, – sakė V.Grubliauskas.

Šokio spektaklis „Vydūno upė“ bus rodomas šį šeštadienį, 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius