-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Riešines mezganti menininkė gaivina tautinį paveldą

Klaipėdos etnokultūros centre atidaryta riešinių paroda kviečia pasigėrėti unikaliais tautodailininkės Eglės Pečiurienės darbais.
Siūlai kojinėms jau paruošti.
Siūlai. / Alvydo Tamošiūno nuotr.
Temos: 1 Tautodailė

Parodoje – tik nedidelė Jonavoje gyvenančios ir kuriančios tautodailininkės E.Pečiurienės sukurtų riešinių dalis. Prieš penkerius metus susidomėjusi riešinėmis, jų autorė sako numezgusi jau per šešis šimtus.

„Tai nėra paprasta, darbas gan sunkus. Pavargsta ir akys, ir pečiai, kai visą laiką pasilenkus būni. Bet tas nuovargis malonus“, – teigė tautodailininkė E.Pečiurienė.

Sunkiausia, pasak tautodailininkės, – suverti margaspalvius karoliukus, nes suklydus pradingsta visas riešinės grožis. Karoliukais tviskantys mezginiai stebina ne tik spalvomis, bet ir raštų įvairove.

„Man padeda sūnus. Mes abu tuo domimės, ieškome schemų senovinėse lietuviškose knygose, jas persipiešiame ir pridedame spalvų“, – pasakojo tautodailininkė.

E.Pečiurienės numegztos riešinės laikomos tautinio paveldo pavyzdžiais.

Riešinės ,kaip garderobo dalis, Lietuvoje ypač buvo populiarios XIX–XX amžiuje.

„Būdavo jos ne tokios puošnios ir be karoliukų mezgamos, tiesiog iš siūlų galiukų, skirtos kasdienai, kad šildytų. Moterys jas nešiodavo sirgdamos įvairiomis sąnarių ligomis, nes vilna šildydavo ranką ir padėdavo esančiam negalavimui“, – sakė Klaipėdos etnokultūros centro vyr. specialistė Irena Armonienė.

Vėliau riešines pakeitė pirštinės ilgais riešais. Jos nyko, kol galų gale atsidūrė tik muziejų fonduose. 2006-aisiais Irenai Filomenai Juškienei išleidus knygą, kurioje sudėtos muziejuose esančių riešinių kopijos ir jų schemos, šis lietuvių tautinio kostiumo elementas prisikėlė naujam gyvenimui. Dabar riešinės nešiojamos kaip puošiantis ir šiltas madingas aksesuaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius