Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rožių apsuptoje Chaimo Frenkelio viloje prasideda vasaros festivalis

Chaimo Frenkelio vilos parke skleidžiasi tūkstančiai rožių žiedų, o visai netrukus šioje erdvėje skleisis ir įvairios meno formos – startuoja tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis. XVI kartą vyksiantis festivalis šiauliečius ir miesto svečius pakvies į 11 renginių, kurių pirmasis įvyks jau birželio 13 d. 18 val. Tądien muziejaus parko scenoje išvysime Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklį „Norėčiau būt paparčio žiedu“.
Rožių apsuptoje Chaimo Frenkelio viloje prasideda vasaros festivalis
Rožių apsuptoje Chaimo Frenkelio viloje prasideda vasaros festivalis
Temos: 1 Koncertas

Festivalio programą pradėsiantis jausmingas šokis yra įkvėptas gamtos. Jis „apie medžius, arba apie žmones, kurie gyvybiškai reikalingi vieni kitiems tam, kad bendrautų, kvėpuotų, veiktų, išliktų ir nepailsdami ieškotų savo paparčio žiedo“, – spektaklį apibūdina „Aura“. Scenoje pasirodysiantis šokėjai – tai tarptautinė trupė, pasirodymo choreografė – Bea Debrabant (Prancūzija).

Gražus sutapimas, kad spektaklis apie gamtą vyks išskirtinėje erdvėje Šiaulių mieste – Chaimo Frenkelio vilos parke. Šis „Aušros“ muziejaus padalinys – unikalus, vienas iš nedaugelio Lietuvoje XX a. pr. moderno architektūros (secesijos, jugendo) statinių, kuriame įsikūręs muziejus, vyksta edukacijos, organizuojami įvairūs renginiai. Maža to, prieš metus parke įkurtas įspūdingo dydžio rožynas festivalio dalyvius džiugins pastelinėmis žiedų spalvomis bei nuostabiu rožių aromatu.

Rožių apsuptoje Chaimo Frenkelio viloje prasideda vasaros festivalis
Rožių apsuptoje Chaimo Frenkelio viloje prasideda vasaros festivalis

Turtinga Chaimo Frenkelio vilos kultūrinė aplinka yra puikus fonas ir kontekstas pagrindiniams festivalio renginiams, ji traukia festivalio žiūrovus, pati tampa sudėtine festivalio dalimi. Festivalis – vienas iš būdų pristatyti muziejų kaip atvirą instituciją, pakviesti į muziejų tuos, kurie paprastai jame lankosi retai.

Laikantis susiformavusių tradicijų, oficialus nemokamas festivalio atidarymo koncertas, skirtas Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti, įvyks liepos 6 d. 19.30 val. Jame pasirodys Evelina Sašenko (solistė), Paulius Zdanavičius (fortepijonas), Eugenijus Kanevičius (kontrabosas), Martynas Lukoševičius (mušamieji), Šiaulių kamerinis orkestras (meno vadovas Ričardas Šumila). Diriguos festivalio meno vadovas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Robertas Šervenikas. 21 val. kartu su viso pasaulio lietuviais bus giedama „Tautiška giesmė“.

Įdomu tai, kad nors festivalio atidarymas vyks liepą, pirmasis renginys dėl padidėjusio renginių skaičiaus, organizuojamas jau birželį. Dar vienas šių metų išskirtinumas – išsiplėtusi festivalio geografija. Šiuo tikslu bendradarbiaujama su Žemaičių muziejumi „Alka“ Telšiuose, kur pirmą kartą bus surengtas vienas iš 11 festivalio renginių – tenoro Marcel Beekman (Olandija) ir pianisto Justo Šerveniko pasirodymas. Šio dueto koncertą vidurvasarį galės išgirsti ir šiauliečiai.

Liepą vilos parke taip pat pasirodys ansamblis iš Vokietijos, skambės gražiausi pasauliniai pop-rock duetai, atliekami R. ir A. Difartų su grupe.

Rugpjūtį festivalio gerbėjų laukia net 5 įdomūs pasirodymai: grupė ir šokėjai iš Ispanijos, lūpinės armonikos virtuozas iš Italijos kartu su Klaipėdos muzikinio teatro simfoniniu orkestru, „Knygos teatro“ spektaklis vaikams, nebylusis kinas, įgarsintas Roko Zubovo ansamblio „Nepaklusnieji“.

Festivalio uždaryme rugpjūčio 28 d. pasirodys Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoninis orkestras ir solistė Natalia Kutateladze (mecosopranas, Gruzija). Dirigentas R. Šervenikas.

Tęstinumas, profesionalumas ir įvairovė – pagrindinės kultūrine tradicija tapusio, vienintelio Šiauliuose įvairias profesionalaus meno formas apjungiančio festivalio savybės. Festivalis kasmet atsinaujina ir kinta, atsiliepdamas į visuomenės poreikus, pasiūlydamas naujus kultūrinius potyrius, kartu išlikdamas solidus turinio prasme. Tai itin reikalinga regiono publikai, kuri dėl ekonominių priežasčių neturi galimybės dalyvauti tokio pobūdžio renginiuose sostinėje ar užsienyje.

Reikšminga, kad šiuos faktorius įvertinusi Šiaulių miesto savivaldybė, 2018 m. Tarptautinį Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalį pripažino Reprezentaciniu miesto renginiu. „Aušros“ muziejus, užsitikrinęs Šiaulių m. savivaldybės palaikymą, pritraukdamas festivalio rėmėjus, gaudamas Lietuvos kultūros tarybos dalinį finansavimą, parengia kokybišką programą ir siūlo ženkliai mažesnes bilietų kainas nei komercinių renginių, o festivalio atidarymo koncertas Liepos 6-ąją, skirtas Valstybės dienai, yra nemokamas. Taip festivalis tampa aktualus ir prieinamas didelei miesto bendruomenės daliai ir auditorijai iš viso regiono.

Organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus. Pagrindiniai rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Rėmėjai: UAB „Sabalin“, AB spaustuvė „Titnagas“, UAB „Televizijos ir ryšio sistemos“. Pagrindiniai informaciniai rėmėjai: LRT.lt, žiniasklaidos grupė „Etaplius“. Informaciniai rėmėjai: „Šiaulių kraštas“, Šiaulių apskrities televizija, radijas RS2. Draugas gėlių ir dovanų salonas „Dabija“.

Bilietus platina „TICKET MARKET“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius