Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šakiečiai džiaugiasi vienu iš moderniausių kultūros centrų Lietuvoje

Pastaruoju metu per įvairius renginius Šakių kultūros centre beveik nebūna tuščių vietų. Maždaug tris metus rekonstruotas pastatas dabar traukia ne tik vietinius gyventojus, bet ir svečius iš visos Lietuvos. Netrukus dalį savo repertuaro čia perkels ir Kauno valstybinis muzikinis teatras.
Šakių kultūros centras
Šakių kultūros centras / Valentino Daubaro nuotr.

Lenkia didmiesčius

Šakių kultūros centras po rekonstrukcijos duris atvėrė tik praėjusių metų rudenį. Darbai vyko daugiau nei tris metus. Visą tą laiką šakiečiai jautė kultūrinių renginių stygių. Jie arba nevyko, arba buvo organizuojami gana ankštose cirko mokyklos patalpose. Vis dėlto laukti buvo verta. Dabar šio Suvalkijos miesto gyventojai džiaugiasi vienu iš moderniausių kultūros centrų visoje Lietuvoje. Pastatas, kuriame sutelktos jį multifunkciniu paverčiančios techninės galimybės, jomis šiuo metu gerokai lenkia tiek Kauno, tiek Vilniaus, tiek kitų miestų kultūros centrus.

Šakių kultūros centro rekonstrukciją iniciavo jo vadovas Raimondas Januševičius. Jis prisipažino, kad per tuos tris metus teko nemiegoti ne vieną naktį, reikėjo ne vienam valdininkui įrodinėti, kodėl reikia daryti būtent taip, o ne kitaip. Direktorius pats, kiek buvo įmanoma, kontroliavo centro statybas, rūpinosi, kad viskas būtų įgyvendinama taip, kaip jis nori.

„Su cirko grupe 15-20 metų važinėjau po pasaulį, tad žinau, ko reikia ir žiūrovui, ir artistui. Stebėjau daug pasirodymų garsiausiuose bei moderniausiuose teatruose Europoje ir už jos ribų. Viskas, kas šiandien pasaulyje yra techniškai geriausia bei moderniausia, dabar yra ir Šakiuose“, – teigė R.Januševičius.

Valentino Daubaro nuotr./Raimondas Januševičius Šakių kultūros centre
Valentino Daubaro nuotr./Raimondas Januševičius Šakių kultūros centre

Direktorius tvirtino, kad rekonstruoti prieš 60 metų statytą kultūros centrą buvo tiesiog būtina. Jis pasakojo, kad seniau, jei lauke lydavo, pro lubas neretai imdavo sunktis vanduo. Kartais prieš koncertus scenoje net tekdavo pastatyti kibirus, į kuriuos ir lašėdavo vanduo. Jie būdavo patraukiami tik likus kelioms minutėms iki pasirodymų.

Modernūs sprendiniai

Akivaizdu, kad naujai suremontuotos patalpos pritaikytos įvairių amžių žmonėms. Pavyzdžiui, prie bilietų kasos dviejuose skirtinguose aukščiuose pakabinti du įvairias emocijas reikšti skatinantys veidrodžiai. Anot R.Januševičiaus, jie yra skirti vaikams, kad šie netrukdytų tėvams, kol šie perka bilietus. Vaikams kultūros centre yra ir daugiau pramogų – jiems įrengtas žvejoti žaislines žuvis skirtas baseinas bei vieta, kurioje jie gali lipdyti iš modelino įvairius darbelius.

Valentino Daubaro nuotr./Šakių kultūros centras
Valentino Daubaro nuotr./Šakių kultūros centras

„Į įvairių saviveiklininkų repeticijas atėję tėvai čia gali drąsiai palikti savo atžalas. Jie tikrai suras ką veikti“, – šypsojosi R.Januševičius.

Keliaujant link pagrindinės centro salės neišvengiamai reikia praeiti pro parodų menę. Direktoriaus teigimu, anksčiau Šakiuose nebuvo parodų salės, o dabar menininkai turi vietą, kurioje gali eksponuoti savo darbus. Patekus į didžiąją salę, darosi akivaizdu, kad čia gali vykti bet kokio lygio pasirodymai. Itin daug dėmesio skirta garso bei šviesos sistemoms, akustikai, scenos sprendiniams. Po rekonstrukcijos salėje telpa beveik 400 žiūrovų – maždaug 300 vietų apačioje ir 82 vietos balkone. Anksčiau Šakių kultūros centre balkono nebuvo.

Verta atkreipti dėmesį, kad vykstant renginiams, tuo pačiu metu kultūros centre gali būti rengiamos orkestro, folklorinio ansamblio, šokių kolektyvų ar choro repeticijos. Patalpos išdėstytos taip, kad savo skleidžiamais garsais kolektyvai vieni kitiems netrukdo. Iš viso čia glaudžiasi 12 saviveiklininkų kolektyvų.

Centre yra ir daugiau modernių sprendinių. Pavyzdžiui, rūbinės pakabas galima pristumti prie sienų, kad jos visiškai neužimtų bereikalingos vietos, o tos pačios rūbinės stalus, esant reikalui, galima transformuoti į baro stalus. Tai – paties R.Januševičiaus sumanymas.

Vis dėlto daugiausiai naujovių – pagrindinėje salėje. Joje sumontuotos stumdomos sėdimų vietų sistemos, kurias galima reguliuoti vieno mygtuko paspaudimu. Esant skirtingoms situacijoms, kėdes galima per kelias akimirkas išdėstyti taip, kad visos jos būtų viename lygyje, tačiau norint, vos per kelias sekundes jas galima sustatyti amfiteatriniu režimu.

Viskas suprojektuota taip, kad esant reikalui kėdės gali būti pašalinamos iš salės vos per keletą minučių. Jos perkeliamos į specialią saugyklą, esančią po scena.

„Šioje salėje galime organizuoti įvairius renginius, kuriuose gali pasirodyti bet kokie kolektyvai. Garso ir šviesos sistemos atitinka visus įmanomus reikalavimus. Čia galime rengti koncertus, kino peržiūras, net šokių vakarus ar bušido kovas čia galėtume suorganizuoti“, – juokėsi R.Januševičius.

Rekonstruoti prieš 60 metų statytą kultūros centrą buvo tiesiog būtina: jei lauke lydavo, pro lubas neretai imdavo sunktis vanduo.

Pati scenos platforma irgi yra ypatinga, unikali bei išskirtinė. Ji gali atitikti net keturias funkcijas. Tai – scenos grindys, choro laiptas, žiūrovų salės grindys ir orkestrinė duobė.

„Rekonstruodami kultūros centrą, dalį patalpų pristatėme. Greičiausiai būtume padarę dar daugiau, bet mus ribojo turimas žemės sklypas. Labai norėjome dar labiau pagilinti pagrindinę sceną, bet paprasčiausiai neturėjome tam vietos. Tačiau džiaugiamės, kad pavyko viską padaryti taip, kaip gavosi. Atrodo, jog apgalvojome daug niuansų, kurių net galbūt nereikia dabar, bet reikės po dešimties metų. Dabar daug kultūros centrų vadovų atvažiuoja pas mane, konsultuojasi, teiraujasi, kaip visa tai pavyko įgyvendinti“, – pasakojo šakietis.

Brangiau, bet verta

Visa Šakių kultūros centro rekonstrukcija kainavo maždaug 2,6 mln. eurų. Anot R.Januševičiaus, dėl visų modernių sprendinių projektas išbrango tik maždaug 16-18 proc. Ir nors buvo dalis politikų, kurie tam priešinosi, tačiau galiausiai pavyko įtikinti net didžiausius skeptikus.

Valentino Daubaro nuotr./Šakių kultūros centras
Valentino Daubaro nuotr./Šakių kultūros centras

„Buvo siūlymų pagrindinės salės kėdes padaryti stacionarias, galbūt atsisakyti kai kurių dalykų, kurie būdingi tik didžiausiems Europos ar pasaulio kultūros centrams. Vis dėlto laikiausi kategoriškos nuomonės, kad mums to reikia ir kad nedideliame miestelyje gyvenantys žmonės yra niekuo neprastesni už didmiesčių gyventojus. Jiems taip pat reikia pramogų, reikia kultūros. Po rekonstrukcijos mūsų salė nuolat būna perpildyta. Dažnai netelpa visi norintys“, – teigė Šakių kultūros centro direktorius.

Anot jo, sprendimus priimantys politikai kartais nepagalvoja apie tai, kad dalis investicijų gali atsipirkti ne tik tiesioginiu būdu.

„Pavyzdžiui į mūsų kultūros centro renginius dabar važiuoja žmonės ne vien iš aplinkinių Jurbarko, Vilkaviškio ar kitų rajonų, bet ir svečiai iš Kauno. Jie čia ne tik lankosi kultūros centre, bet ir apsiperka vietinėse parduotuvėse, valgo kavinėse, galbūt naudojasi kirpyklų paslaugomis ar net apsistoja mūsų mieste ilgesniam laikui. Netrukus į Šakius dalį savo repertuaro perkels Kauno valstybinis muzikinis teatras, kuris uždaromas norint renovuoti teatro sceną ir orkestrinę ložę. Tai – mūsų ilgamečio ir nuoširdaus bendradarbiavimo vaisiai. Į kai kuriuos pasirodymus iš Kauno atvažiuos apie šimtą artistų. Jie taip pat čia išleis dalį pinigų, taip keldami Šakių ekonomiką. Tad turėti tokį modernų kultūros centrą apsimoka visam miestui“, – sakė R.Januševičius.

Kauno valstybinis muzikinis teatras į Šakių kultūros centrą planuoja atvežti bent 10 įvairių žanrų spektaklių. Artimiausias iš jų – jau kovo 22 d. įvyksianti operetės „Silva“ premjera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius