Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulėgrįžos dieną pasaulio pabaigą vilniečiai nutolins kalėdinėmis blukvilkio apeigomis

Gruodžio 21 d., žiemos saulėgrįžos dieną, 16 val. Vilniaus Lukiškių aikštėje ir kituose Lietuvos vietose senu papročiu bus atliktos saulėgrįžos apeigos, skirtos išlaisvinti Saulę iš kaustančios ir marinančios tamsos, šalčio ir blogio tam, kad visa, kas mus trikdo, griauna, žlugdo ir marina trauktųsi iš mūsų gyvenimo.
Iki Kūčių Lukiškių aikštėje stovės apeiginis kelmas
Iki Kūčių Lukiškių aikštėje stovės apeiginis kelmas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tą dieną Kalėda ir 12 lietuviško Zodiako ženklų kartu su visais šventės dalyviais – atliks Kalėdinio Blukio (kelmo) deginimo apeigas. Apeigų dalyviai – blukvilkiai muš tabalus, šoks apeiginį šokį ir kartu su Blukiu sudegins jam perduotas negeroves paversdami jas mūsų kūnų ir sielų šiluma ir šviesa bei nutolindami grėsmingąją pasaulio pabaigą.

Apeigoms skirtus 12-os Lietuviškų Zodiako ženklų kostiumus, etnokosmologo Jono Vaškūno mokslinės rekonstrukcijos aprašytos neseniai išėjusioje knygoje „Skaitant dangaus ženklus: Lietuviško Zodiako pėdsakais“ pagrindu, sukūrė Nijolė Stunskaitė. Bluką magiškomis runomis išrašė tautodailininkas Algimantas Sakalauskas. Vilniaus Kalėdų kaladėmis ir Blukio palydos sutvėrimu pasirūpino veiklus aukštaitis iš Panevėžio Jonas Sabeckas.

„Blukis – tai didžioji pasaulio gyvatė, drakonas, smakas, prarijęs Saulę. Jį reikia mušti ir nugalabyti, kad jis Saulę atiduotų. Pervilkus jį per visą bendruomenės žemę, surinkus į jį visas nuoskaudas bei nelaimes, blukis yra sudeginamas su visu į jam perduotu blogiu. Tokiu būdu Saulė – šviesa – šiluma  išvaduojama iš kaladės – kalėjimo. Manau, kad apeiga, išreiškianti perkeitimą ir atsinaujinimą, reikalinga ir šių laikų žmogui“, – sako pagrindinė blukvilkio apeigos rengėja viešosios įstaigos „Ugnis ir kaukė“ vadovė, etnologė Eglė Plioplienė.

Visą mūsų blogį suimantis Blukis Vilniaus Lukiškių aikštėje buvo iškilmingai pastatytas jau 2012-tų metų 12-to mėnesio 12-tą dieną, 12-tą valandą. Kiekvienas trenkdamas, suduodamas Blukiui galėjo atsikratyti blogų minčių ir jausmų, pykčių ir kitų negerovių. Ir jei visi tai nuoširdžiai padarysime, kaip teigia apeigų rengėjai, tai bauginanti pasaulio pabaiga tikrai neįvyks, o priešingai, prasidės visų neišsipildžiusių lūkesčių ir sunkmečių pabaigos pradžia.

Senas lietuviškas mitas pasakoja, kad kadaise 12 lietuviško Zodiako ženklų  žmonėms sugrąžino Saulę, kurią piktas tamsos valdovas buvo pagrobęs ir įkalinęs tvirtame bokšte. Tuomet lietuviški Zodiako ženklai milžinišku kūju sudaužė tą bokštą ir išlaisvino Saulę, taip sugrąžindami žmonės šviesą ir išgelbėdami pasaulį.

Šį žygdarbį apeigų metu gruodžio 21 d. ir atkartos Kalėda kartu su 12 lietuviško Zodiako ženklų sudegindami Blukį – senųjų metų ir visų mūsų negerovių temdančių gyvenimo Saulę simbolį –  jie įžiebs išblukusią ir priblėsusią mūsų Sielų saulę ir tokiu būdu mūsų apsiblaususioms akims bei apsnūdusiems protams sugrąžins dievišką šviesą, taip atitolindami mūsų pasaulio pabaigos grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius