Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalį festivalis „Mėnuo Juodaragis“ įprasmins vasarą

Jau šį savaitgalį – rugpjūčio 26-28 dienomis – baltų praeitį su ateitimi jungiantis festivalis „Mėnuo Juodaragis“ taps turininga vasaros uždarymo švente visai šeimai. Keturioliktą kartą vyksiantis renginys žymus unikalia idėja sujungti ikikrikščionišką paveldą su šiuolaikine kūryba ir išsiskiria gausia, ne vien muzikine programa.
Festivalis „Mėnuo Juodaragis“
Festivalis „Mėnuo Juodaragis“ / Festivalio organizatorių nuotr.

Senosios baltų kultūros gyvybingumą šiemet festivalyje atskleis pagrindinė tema, skirta lietuviškoms sutartinėms. Apie jas neakademinėje aplinkoje pasakos žymiausi šalies paveldo tyrinėtojai, mokins ir atliks garsūs folkloristai. Sutartinių koncertui iškils speciali – ketvirtoji festivalio scena, o renginio kulminacija šeštadienio vakarą taps visų dalyvių atliekama Ugninė sutartinė liepsnojančių ženklų fone.

Viename seniausių Baltijos šalyse vykstančių festivalių po atviru dangumi per tris dienas iš viso koncertuos 50 originalių Lietuvos ir užsienio kolektyvų. Greta post-folkloro, roko, alternatyvios ar pasaulio muzikos skambės akustinė, elektroninė ir eksperimentinė kūryba. Koncertuos Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, rokeriai „Bix“, folkroko grupės „Atalyja“, „Pievos“, „Marga muzika“, kompozitorius „Donis“, tautinės muzikos atlikėjai „Trys keturiose“, „Kūlgrinda“, „Ugniavijas“, alternatyvios muzikos kūrėjai „Vilkduja“, „Spanxti“, metalistai „Luctus“ bei daugelis kitų kolektyvų.

Tarp užsienio svečių – temperamentingi portugalai „Dazkarieh“ bei ispanai „Arnica“, žymus JAV alternatyviosios muzikos projektas „Blood Axis“, britų elektroninės muzikos legenda „Rapoon“, vokiečių neo-folk mistikai „Sonne Hagal“, šmaikštūs lenkai „Poludnica“, rusų metalistai alaus mėgėjai „Trol Bends Fir“, latgaliai „Laimas muzykanti“ ir kiti.

„Baltiški įvaizdžiai, mitologija yra vienas iš pagrindinių mūsų kūrybos įkvėpimo šaltinių. Kertinės baltiškos tiesos, subtili pasaulėjauta prabyla šiuolaikiškos poezijos ir muzikos lūpomis“, - pasakoja grupės „Skylė“ vadovas, kompozitorius Rokas Radzevičius. Festivalyje skambės įsimintiniausios Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ dainos, o žiūrovai pirmą kartą pamatys ir išgirs naują R. Radzevičiaus sugalvotą instrumentą – kanklinę gitarą, kurią kūrė meistrai iš Žemaitijos ir Aukštaitijos. „Naują instrumentą savo mylimos žmonos Aistės Smilgevičiūtės garbei nutariau pavadinti „Smilga“, - sako kompozitorius.

„Labai vertiname šį festivalį už išskirtinumą ir savitą, kitokį požiūrį į muziką“, - teigia kitas dalyvis, grupės „Bix“ vokalistas Saulius Urbonavičius – Samas. „Bix“ lyderis pažadėjo, kad grupė festivaliui „Mėnuo Juodaragis“ paruoš keletą specialių gabalų, koncertuose skambančių labai retai, tik šiuo metu dar svarsto, kokią programą parengti – „sunkesnę“ ar „meniškesnę“.

Festivalyje vienu metu vyks ne tik įvairių muzikos žanrų koncertai, paskaitos, vakaronės, etnografinės apeigos, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansai, bet ir meno parodos, vaidinimai, ekologinės akcijos ir Ekomenio projektai, pažintiniai žygiai po apylinkes, tautinio sporto ritinio varžybos, žaidimai. Visą šeštadienį truks ypatinga programa mažiesiems, kurią pradės „Avilio“ teatras, o užbaigs etnologės Gražinos Kadžytės sekamos pasakos. Tuo tarpu dviračių žygio dalyviams festivalio „Mėnuo Juodaragis“ įspūdžiai prasidės jau trečiadienį.

„Tokioje gausioje programoje, tarsi sutartinių besipinančiose melodijose ar marguose audinių raštuose, net iš pažiūros skirtingos festivalio veiklos žiūrovams padės atrasti netikėtų bendrumų, peržengiančių laiko ir atstumų ribas“, - mano organizatoriai, linkėdami maloniai palydėti vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius