Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodkrantėje – folkloro šventė „Pūsk, vėjuži!“

Rugpjūčio 25 dieną Juodkrantėje vyks V-oji regioninė folkloro šventė „Pūsk, vėjuži!“. Ši šventė skirta Prūsų Lietuvos (Mažosios Lietuvos) tautosakos rinkėjų vardams įprasminti, ir visų pirma ji siejama su Kuršių nerijoje gimusio Karaliaučiaus universiteto profesoriaus Martyno Liudviko Rėzos – vieno iškiliausių Rytų Prūsijos kultūros veikėjo – vardu.
Šventėje ,,Pūsk, vėjuži!“ bus galima apsilankyti tautodailininkų, amatininkų mugėje.
Šventėje ,,Pūsk, vėjuži!“ bus galima apsilankyti tautodailininkų, amatininkų mugėje. / „15min“ nuotr.

„Pūsk, vėjuži!“ – tai siekis gaivinti žemininkų ir kopininkų kultūrą pamario krašte, o ypač – kadaise labai savitas ir populiarias Juodkrantės ir visos Kuršių nerijos žvejų švenčių tradicijas.

Kadaise kelias per marias tarnavo kopininkams ir žemininkams kaip nuolatinių ryšių galimybė, suartindamas abiejų Kuršių marių krantų žmones, netgi supindamas jų likimus...  O vėjas buvo nuolatinis pamario gyventojų palydovas...

Čia bus galima pasigėrėti tautiniais lietuvininkų kostiumais, pasiklausyti ir kartu padainuoti senųjų lietuvininkų dainų, pašokti, pažaisti žvejiškų žaidimų, paragauti Pamario krašto valgių, prisėsti prie žvejo ar kito amato meistro ir patiems susipažinti su jo darbu, prisiliesti prie amato paslapčių. Galėsite pasigaminti vėtrungę ar jos detalę – krislelį rūsčios žvejo gyvenimo romantikos.

Gaivinsime pamario krašto žuvies kepimo tradicijas– senąją pamario ir panemunės žvejų puoselėtą rudeninės žuvies kepimo tradiciją, simbolizuojančią vasaros pabaigą.

V-sios šventės vienas iš pagrindinių akcentų-Šventės vienas iš pagrindinių akcentų - Mažosios Lietuvos  (Prūsijos) ir Dzūkijos krašto etninės kultūros, dainuojamosios tautosakos, tautinio kostiumo pristatymas Pamario krašto gyventojams ir šventės svečiams.

Folkloro šventės „Pūsk, vėjuži!“ idėja – minint iškilius lietuvių tautosakos rinkėjų vardus ir puoselėjant senąsias žvejų tradicijas atgaivinti žmonių, šiandien gyvenančių pamaryje ir visoje lietuvininkų žemėje, bendravimą ir tiesti kadaise besidriekusius draugystės tiltus tarp marių krantų, būtinai prisimenant vėją – žvejo duondavį, guodėją ir teisėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius