Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Savaitgalį Trakų Salos pilyje – senųjų amatų šventė

Savaitgalį Trakų Salos pilyje tryliktą kartą vyks renginys „Senųjų amatų dienos“. Renginio metu amatininkai ir rekonstruktoriai demonstruos tradicinius amatus, vyks edukaciniai užsiėmimai, kūrybinės dirbtuvės, riterių, muzikos ir šokių kolektyvų, viduramžių iliuzionisto-žonglieriaus pasirodymai.
Žiedžia puodus
Žiedžia puodus / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.

Pirmą kartą bus pristatyta medžioklė su plėšriaisiais paukščiais. Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Gyvosios istorijos renginiai padeda suvokti kaip gyveno mūsų protėviai, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Svarbu žinoti istorines datas ir įvykius, bet ne mažiau svarbu suprasti kaip vyko kasdienis gyvenimas. Senuosius buities rakandus galima pamatyti muziejaus ekspozicijoje. Bet svarbu žinoti ir kaip jie buvo gaminami, pabandyti vieną ar kitą dirbinį pasidaryti. Atkuriamasis procesas – lyg nematoma gija jungianti mus su praeitimi.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Riterių kovos
Alfredo Pliadžio nuotr./Riterių kovos

Lankytojai galės susipažinti su lipdytinės, žiestos ir raugo keramikos ypatumais, pasimokyti senovinio žalvario liejimo meno, kiaušinių marginimo vašku, šiaudinių sodų rišimo, žolininkystės paslapčių, audimo, mezgimo, kalvystės. Viduramžių miesto amatininkai rodys, kaip buvo gaminami archajiniai žvejybos įrankiai, juvelyrai demonstruos, kokiais papuošalais puošėsi rūmų damos ir narsūs jų riteriai, pasakos apie senovines papuošalų gamybos technikas.

Kiekvienas renginio dalyvis stengiasi savitai pristatyti atkuriamą amatą, kasmet parodyti kažką naujo. Renginio senbuvis, Vilniaus knygrišių gildijos pirmininkas Rimas Supranavičius, dalyvaujantis šventėje nuo pirmųjų metų, pasakoja, kad šiemet demonstruos archyvinį rankraščio įrišimo būdą. LDK XVI–XVIII a. įvairūs teismų ir notarų dokumentai buvo surašomi ir saugojami pavietų Žemės ir Pilies teismų raštinėse, o atvykę knygrišiai tuos dokumentus surišdavo.

Alfredo Pliadžio nuotr./Šventė
Alfredo Pliadžio nuotr./Šventė

Pirmą kartą renginyje dalyvaus ir viduramžių knygų iliustravimą, vadintą iliuminavimu, demonstruos bei kūrybinėse dirbtuvėse šio amato mokys maskvietė architektė Natalia Karhu. Ji teigia, kad viduramžių iliuminavimo menas panardina į spalvų ir auksavimo proceso alchemiją ir žada pasidalinti XIV–XVI a. rašalo receptų iš skirtingų regionų tyrimo rezultatais. Lankytojams bus suteikta reta galimybė plunksna ir teptuku prisiliesti prie manuskripto kūrimo paslapties.

Viduramžių kovas bei ginkluotę įdomiai ir su humoru pristatys brolija „Viduramžių pasiuntiniai“, renginio programos vėrinyje – kolektyvai „Ambera“, „Festa Cortese“, „Gyvata“, „Korys“ ir „Laiminguo“. Bus dainų, šokių, pramogų! Nepraleiskite progos tai pamatyti ir išgirsti!

Renginio programa skelbiama muziejaus svetainėje ir „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius