-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senojoje Varėnoje atidengtas M.K.Čiurlionio gimimo vietą žymintis paminklas

Minint Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 146–ąsias gimimo metines, Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje atidengtas jo gimimo vietą įamžinantis paminklas. Už jį bei visus Varėnos krašto kūrėjus buvo aukojamos Šv. Mišios, po jų dvidešimt penktąjį kartą įteikti garbingi apdovanojimai Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms. „Sidabrinės bitės“ ženklai įsegti ir Savivaldybės kultūros premijomis apdovanoti šių metų laureatai – Merkinės krašto muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas ir šio muziejaus mokslinis darbuotojas Žygimantas Buržinskas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Senojoje Varėnoje atidengtas M.K.Čiurlionio gimimo vietą žymintis paminklas
Senojoje Varėnoje atidengtas M.K.Čiurlionio gimimo vietą žymintis paminklas / Organizatorių nuotr.

Paminklą atidengė jo autoriai – skulptorius Gediminas Piekuras bei architektas Gintaras Čaikauskas, bei Kultūros ministerijos viceministras Albinas Vilčinskas ir Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta. Jį pašventino Kaišiadorių vyskupas emeritas J.E. Juozas Matulaitis.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pažymėjo, jog šis paminklas – neįkainojama dovana ne tik Senajai Varėnai, Varėnos kraštui, bet ir pasauliui, žinančiam, mylinčiam, vertinančiam M.K.Čiurlionį.

„Varėnos kraštas turtingas ne tik grybais ir uogom, bet pirmiausia iškiliomis asmenybėmis. Šis originalus paminklas su miniatiūrine bažnyčia ir penkiais namukais, viename iš kurių spindi šviesa, simbolizuoja iš šios vietos po visą pasaulį pasklidusią M.K.Čiurlionio kūrybos šviesą. Iki jo pastatymo nuėjome netrumpą kelią – juk daugybę metų nežinojome M.K.Čiurlionio gimimo vietos.

Įgyvendinom nemažai su genijaus kūryba susijusių gražių projektų, vyko edukacijos, koncertai. Užsimezgė bičiulystė su Sankt Peterburgo M.K.Čiurlionio kūrybos gerbėjais, jie mums padovanojo senuosius Senosios Varėnos žemėlapius, tada buvo užsakyti istoriniai tyrimai, kurie nustatė, kad M.K.Čiurlionio tėvų namas stovėjo šioje vietoje. Tada organizavome konkursą paminklo idėjai sukurti ir dabar jau turim paminklą. Švieselė, skindanti iš namuko, simbolizuoja, kad nuo mažos ugnelės prasideda dideli dalykai.

Jei tiki, darai ir įtrauki kuo daugiau bendraminčių. Dėkoju visiems, kurie dėjo pastangas, kad šis Čiurlionio gimimo vietos ženklas šiandien būtų atidengtas – ir žmonėms, kurie rūpinosi gimimo vietos paieškomis bei įamžinimu ir originalaus paminklo autoriams – skulptoriui Gediminui Piekurui bei architektui Gintarui Čaikauskui. Bendromis pastangomis iki 150 – ųjų M.K.Čiurlionio gimimo metinių ketiname sukurti ir daugiau jo gimtinę įprasminančių ženklų, kad Varėna taptų M.K.Čiurlionio kūrybos mylėtojų traukos centru“.

Kultūros ministerijos viceministras Albinas Vinčinskas sakė, jog M.K.Čiurlionis simboliškai sugrįžo į savo namus.

„Smagu matyti, kad čia stovi paminklas ir kad jūs mokate pasidžiaugti nuveiktais prasmingais darbais. Šis paminklas – tai tarsi įžanga į 150–ąsias Čiurlionio gimimo metines“.

Viceministras perdavė kultūros ministro Simono Kairio sveikinimus paminklo autoriams, dėkojo už Čiurlionio dvasios ugdymą ir palaikymą. „ Labai svarbu pažinti dvasinius Čiurlionio kelius, atrasti tai, kas jo kūryboje užkoduota. Tai labai svarbu kuriant krašto savitumą. Ačiū savivaldybei už kultūrinių iniciatyvų palaikymą“.

Vienas iš paminklo autorių, architektas Gintaras Čaikauskas pasidžiaugė, kad jiems buvo suteikta didelė garbė sukurti paminklą genijui. „Čiurlionis kvietė „jausti šviesą savo delnuose“. Taip galėjo kalbėti tik simbolistas. Tačiau pažvelkime į Čiurlionio paveikslą „Karalių pasaka“. Juk iš jų delnų tikrai sklinda šviesa. Mums labai malonu, kad mūsų idėja, pateikta konkursui, buvo perskaityta ir suprasta. Kai žvelgiam į tą paveikslą ir šį kūrinį, matom, kad ta mintis – „jausti šviesą delnuose“ –susijusi.

Jis pakvietė pradėti naują tradiciją – pabandyti pajausti šviesą savo delnuose paliečiant šviečiantį namelį. „Manom, kad ši vieta yra ypatinga. Galbūt paliesti namelį ir pajusti šviesą taps tradicija“.

Prie naujai atidengto paminklo nuskambėjo varėniškės Saulės Miškinytės sudainuotos liaudies dainos.

Šv. Mišias už iškiliausią lietuvių tautos menininką M.K.Čiurlionį bei visus Varėnos krašto kūrėjus aukojo Kaišiadorių vyskupas emeritas J.E. Juozas Matulaitis, kartu Šv. Mišių aukoje meldėsi Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas Pranciškus Čivilis. Šv. Mišių metu giedojo Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“, vadovaujamas Ilonos Zalanskienės, bei Elvyra Sinkevičienė ir Vita Žibėnienė.

Po Šv. Mišių ,,Sidabrinės bitės“ buvo įsegtos labiausiai Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms. Jau tapo gražia tradicija po šios šventovės skliautais minint M.K.Čiurlionio gimimo dieną drauge su Varėnos rajono savivaldybės vadovais, meno, kultūros žmonėmis ir Varėnos krašto bendruomene pagerbti ir darbščiausias „bitutes“. 1996 m. Varėnos kultūros ir meno taryba įsteigė Varėnos rajono kultūrai nusipelniusių žmonių apdovanojimą – „Sidabrinės bitės” ženklą. Apdovanojimo tikslas – skatinti aktyvius kultūros veikėjus, sudaryti vienodas darbo sąlygas visuomeniniams ir etatiniams kultūros darbuotojams. 1998 m. Varėnos rajono savivaldybė „Sidabrinės bitės“ apdovanojimą papildė kultūros premija.

Savivaldybės kultūros premija bei Kultūros ir meno tarybos ženklu ,,Sidabrinė bitė“ už kūrybines iniciatyvas, aktyvią veiklą bei reikšmingų projektų įgyvendinimą atkuriant Merkinės miestelio istorinį paveldą, už prasmingus darbus, kurie prisideda prie Merkinės miestelio istorinės atminties bei kultūros puoselėjimo, jos turtinimo ir kūrimo apdovanotas Merkinės krašto muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas. Už kūrybines idėjas ir reikšmingus mokslinius darbus muziejininkystės srityje bei aktyvią veiklą populiarinant Merkinės bei Lietuvos istorijos ir kultūros paveldą apdovanotas Merkinės krašto muziejaus mokslinis darbuotojas Žygimantas Buržinskas.

Šie žmonės į bendrą rajono kultūros avilį neabejotinai jau įnešė neįkainojamą savo prasmingos veiklos nektarą.

Šių metų laureatams, įsijungusiems į ankstesniųjų metų „sidabrinių bitučių“ būrį, ,,Sidabrinės bitės“ ženklus įsegė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, jiems buvo įteiktos premijos, padėkos ir gėlių puokštės. Naujas „bitutes“ nuoširdžiai sveikino ankstesnieji „Sidabrinės bitės“ laureatai, gausus būrys artimųjų ir draugų.

Meras Algis Kašėta, sveikindamas šių ir ankstesniųjų metų laureatus, pažymėjo: „Dėka šių jaunų, išsilavinusių, ambicingų Merkinės romantikų Merkinės krašto muziejus yra pavyzdys visiems muziejams Lietuvoje. Jų kūrybingos iniciatyvos – Vladislovo Vazos biusto sukūrimas ir jo vardo skvero įrengimas, Adolfo Ramanausko–Vanago paminklo sukūrimas, solidaus albumo apie Merkinę išleidimas ir daugybė kitų – tapo prasmingais darbais ir prisidėjo prie Merkinės istorinės ir kultūrinės atminties puoselėjimo ir miestelio augimo.

Organizatorių nuotr./Senojoje Varėnoje atidengtas M.K.Čiurlionio gimimo vietą žymintis paminklas
Organizatorių nuotr./Senojoje Varėnoje atidengtas M.K.Čiurlionio gimimo vietą žymintis paminklas

Šiame unikaliame darbščių kultūros ir meno puoselėtojų „avilyje“ savo gražiais darbais Varėnos rajoną garsina jau penkiasdešimt „Sidabrinių bičių“. Mūsų kraštas tikrai turtingas talentingais, kūrybingais ir darbščiais žmonėmis. Džiaugiamės jais, gerbiame ir didžiuojamės!“. Meras Algis Kašėta padėkojo šių bei ankstesnių metų „Sidabrinės bitės“ laureatams už prasmingą veiklą, palinkėjo ir toliau nuoširdžiai dirbti Varėnos kraštui.

Kultūros ministerijos viceministras Albinas Vilčinskas pasidžiaugė, jog talentingi, darbštūs žmonės yra šito krašto turtas. Įteikdamas laureatams kultūros ministro Simono Kairio padėkas, jis sakė: „Yra kuo didžiuotos ne tik Merkinei, Varėnai, bet ir Lietuvai“.

Laureatus pasveikino Seimo narys Juozas Baublys: „Merkinė gražėja, atgimsta, ir tai nemaža dalimi yra ir jūsų nuopelnas. Jūs ne tik dirbate, bet ir gyvenate tuo. Linkiu stiprybės, energijos“.

M.Černiauskas savo iniciatyvomis ir veikla aktyviai prisideda prie Merkinės atgimimo, miestelio bei drauge viso Varėnos krašto istorinės atminties bei kultūros puoselėjimo. Jis vadovavo arba prisidėjo įgyvendinant įvairius kultūros projektus: kuriant Merkinės rotušės maketą ir jį įrengiant Merkinės aikštėje, kuriant Merkinės sinagogų komplekso vizualizacijas, buvo vienas iš paminklo karaliui V.Vazai, filmo „Holokaustas Merkinėje“, sukurto bendradarbiaujant kartu su JAV Holokausto memorialiniu muziejumi, koordinatorių, atkuriant memorialinę lentą žuvusiems už Lietuvos nepriklausomybę, kuriant edukacinį interaktyvų žaidimą 1945 m. gruodžio 15 d. partizanų įvykdyto Merkinės puolimo tema. Jis taip pat buvo iniciatoriumi ir koordinatoriumi Merkinėje įrengiant V.Vazos skverą, inicijavo ir koordinavo Adolfo Ramanausko–Vanago paminklo sukūrimą. M.Černiauskas aktyviai dalyvauja vystant pažintinį maršrutą A.Ramanausko–Vanago laisvės kovų takais Merkinės krašte. 2020 m. išleistas jo sudarytas išsamus šio maršruto gidas su žemėlapiu.

Jis yra sudarytojas 2020 m. išleistos knygos apie prieškario Merkinę „22–ieji nepriklausomybės metai Merkinėje (1918–1940 m. ). M.Černiauskas taip pat prisideda prie daugelio kitų projektų, įgyvendinamų Merkinės ir Varėnos krašte.

Ž.Buržinsko iniciatyvos ir įgyvendinti projektai taip pat yra svarbūs, prisidedantys prie Merkinės miestelio istorinės atminties bei kultūros puoselėjimo. Jis yra knygos „Istorinė Merkinės rotušė“ autorius, istorinių Merkinės pastatų rekonstrukcijų projektų dalyvis, dalyvavo kuriant Merkinės sinagogų komplekso 3D vizualizaciją, kuriant Merkinės pilies ir papilio raidos 3D rekonstrukcijas, Merkinės parapijinės bažnyčios raidos etapų ir Jėzuitų vienuolyno komplekso 3D rekonstrukcijas, interaktyvų žaidimą Lietuvos partizanų tema. Koordinavo V.Vazos skvero įrengimą, inicijavo ir koordinavo Adolfo Ramanausko– Vanago paminklo sukūrimą ir pristatymą visuomenei.

M.Černiausko ir Ž.Buržinsko išvardinti darbai yra dalis to, ką šie iniciatyvūs Merkinės krašto muziejaus darbuotojai atlieka istoriniame Merkinės miestelyje. Be įvairių darbų muziejininkystės srityje jie veda ekskursijas, rūpinasi ekspozicijos atnaujinimu. Jų darbai įkvepia ir praturtina ne tik Merkinę, bet taip pat garsina Varėnos kraštą bei praplečia kultūrinį suvokimą.

Černiauskas prisipažino, jog apdovanotas pasijuto kaip toj M.K.Čiurlionio „Karalių pasakoj“. „Mūsų su Žygimantu pasaulis yra Merkinė su savo istorija. Didžiuojuosi, kad Merkinės krašto muziejus stiprus savo kolektyvu. Džiaugiuosi bendruomenės ir savivaldos palaikymu. Mano darbas leido Merkinę atrasti iš naujo. Dar daug laukia suplanuotų darbų ateityje, norisi, kad visi merkiniškiai nesustotų, tęstų juos. Dėkoju visiems mūsų bendraminčiams ir kolegoms. Vadovaujuosi Mykolo Kleopo Oginskio žodžiais: „Tėvynės labui įnešu savąją dalį: turtą, darbą ir gyvenimą“.

Žygimantas Buržinskas dėkojo visiems, kurie pastebėjo ir įvertino jo darbą. „Esu jauniausia „Sidabrinė bitė“. Man tai labai didelis įvertinimas. Mūsų su Mindaugu komandinis darbas labai tamprus. Dėkoju jam už suteiktą laisvę kurti, mūsų tikslas ir yra tęsti muziejaus darbą. Turim daugybę planų. Turiu padėkoti savo šeimai, turiu padėkot pačiai Merkinei, kuri suformavo požiūrį į ją. Kai kas man sako, kad aš miestelį matau kitaip. Kai bandai suprast, kokia ji, kai stengiesi atrast ją iš naujo, parodyt kitiems, ji tampa kitokia, atgimsta“. „Sidabrinių bičių“ laureatams nuskambėjo daugybė sveikinimų.

Prasmingą renginį papuošė Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato – „Čiurlionio kvarteto“ – koncertas (Jonas Tankevičius (I smuikas), Darius Dikšaitis (II smuikas), Gediminas Dačinskas (altas), Gleb Pyšniak (violončelė), solistė Dovilė Kazonaitė (sopranas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius