Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Senųjų klaipėdiečių susitikimas: Henrikas Vaitiekūnas prisiminė, kaip pušyne gaudė kiaules

Vartydami senas nuotraukas, apkabindami bičiulį, prisimindami senas vaikystės išdaigas, klausydami populiarių atlikėjų dainų, Žolinių dieną prie „Meridiano“ susirinko senieji klaipėdiečiai. Kas sutiko kaimyną, kas seną pažįstamą, kas subūrė visą klasę. Kai kurie šventėje vienas kitą pamatė po 40 ir dar daugiau metų.
Senųjų klaipėdiečių susitikimo akimirkos
Senųjų klaipėdiečių susitikimo akimirkos / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

„Meridiano“ aikštė popietę atgijo, čia susirinko apie pora šimtų klaipėdiečių. Akylai žiūrėdami senas nuotraukas, jose bandydami rasti bičiulį ar pažįstamą, klausydami Simono Donskovo, Edmundo Kučinsko ir kitų atlikėjų dainų, senieji klaipėdiečiai bendravo, juokavo, prisiminė vaikystės Klaipėdą. Tokia šventė surengta pirmą kartą.

Į šventę atskubėjo ir klaipėdietis, Vilniuje gyvenantis žurnalistas Hernikas Vaitiekūnas. Į Klaipėdą jis grįžta dėl mamos, kuriai šiuo metu 94 metai. H. Vaitiekūnas prieš 45 metus baigė tuometę 5-ąją vidurinę mokyklą. Renginio vedėja Dalia Grikšaitė kvietė žinomus klaipėdiečius ant prisiminimų suolelio, pasidalinti mintimis apie miestą, kuriame jie augo.

H. Vaitiekūnas prisiminė smagią istoriją apie kiaules. Istoriją būtinai siūlė pagvildenti žurnalistei Gražinai Juodytei, kuri rudenį išleis jau trečią knygą „Klaipėdos akvarelės“, su senųjų klaipėdiečių pasakojimais.

„Gražinai galiu pasakyti – tegul apklausia, kol mes gyvi, turime daug ką papasakoti. Garantuoju, kad jūs tikrai nežinote, kad 1963 metais iš dabartinės universiteto teritorijos, tuometinių Klaipėdos kareivinių, pabėgo 50 kiaulių. Mes jas pušyne gaudėm, tėveliai skerdė ir dešras darė“, – pasakojo H.Vaitiekūnas ir minioje pasigirdo gardus juokas. 

Klasės susitikimas

Prieš 45 metus, kaip ir H.Vaitiekūnas, mokslus baigė ir buvęs ilgametis miesto meras Rimantas Taraškevičius. Abu vyrai vienas kitą gerai žino, susėdo prie stalo su kitais buvusio mero klasiokais. Šie šventės proga surengė klasės susitikimą. 

„Pirmieji trys dešimtmečiai nebuvo gausūs susitikimų, tačiau dabar stengiamės dažniau susimatyti. Pernai matėmės. Šiemet 45 metai, kaip baigėme mokyklą. Puiki klasė“, – rodydamas savo bičiulius, tarp kurių ir etnologė, šventės sumanytoja Valerija Jankūnaitė, pasakojo R.Taraškevičius. 

Idėja surengti senųjų klaipėdiečių susitikimą moteriai kilo dar prieš dešimt metų.  „Visada senatvėje grįžtama į jaunystę, prisiminimus“, – šypsojosi moteris. Pasak jos, mylimas miestas Klaipėda vaikystėje buvo pilkas, su daug griovių ir griuvėsių, tačiau gražus, nes kitokio niekas neįsivaizdavo.

Susitiko po dešimtmečių

Šia proga susibūrė ir daugiau buvusių klasiokų. Būrys moterų ir keli vyrai pasakojo mokyklą baigę 1966 metais. „Kai kurie bendrauja tarpusavyje, tačiau kai kuriuos matome net po 46 metų. Kaip atpažinome? Nepasikeitėme“, – juokėsi susitikikę klasiokai, kartu vartė nuotraukas, prisiminė savo mokytojus. 

Klaipėdietis, dainų atlikėjas Antanas Čapas gyveno Butsargių gatvėje, joje, kaip teigiama, kurį laiką kadaise gyveno  rašytoja Ieva Simonaitytė. A.Čapas pasakojo ir dabar nueinantis į gatvę, kurioje likę šeši namai, tačiau jo vaikystės namų nebėra, tik laiptai, ant kurių mėgsta parymoti.

Klaipėdietė Laisva, augusi tuometinėje Dangės gatvėje, sutiko kelis vaikystės bičiulius. Jų nebuvo mačiusi 40 metų. „Atpažinau iš žvilgsnio. Kartais kai kuriuos matydavau jaunystėje. Pabendravome, buvome kaimynai. Atrodo, metų tarsi nebuvę, lyg būtume pasimatę prieš kelias dienas“, – kalbėjo Laisva. 

Krovinių kompanijos „Bega“ generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis, buvusio mero R.Taraškevičiaus klasiokas, galėjo pasijusti šventėje lyg namuose. „Meridiano“ aikštėje kadaise stovėjo namas, kuriame jis gyveno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius