Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šį ketvirtadienį Vilniuje – naikinanti Merzbow ir Balázs Pándi triukšmo siena

Spalio 12 dieną Vilniaus Energetikos ir technikos muziejuje gyvą pasirodymą surengs noise muzikos karaliumi tituluojamas Merzbow iš Japonijos. Ant scenos jis kops kartu su būgnininku iš Vengrijos Balázs Pándi, kuris yra plačiai žinomas free-jazz, metalo, avangardo ir experimental projektų dalyvis bei iniciatorius.
„Merzbow“
„Merzbow“
Temos: 1 Koncertas

Vakaro startui – lietuviška magija

„Girnų giesmės“ – tai lietuviškos industrial muzikos scenos flagmanas, kuris savo magija įžiebs vakarą. Jau virš 20 metų gyvuojantis solo projektas, kurio gyvybinius syvus laiko Laurynas Jukonis, pelnytai laikomas industrial muzikos Lietuvoje pradininku ir pionieriumi.

Muzikinį kelią pradėjęs nuo sunkiosios metalo muzikos, L.Jukonis palaipsniui pradėjo domėtis alternatyviais muzikos garsais, kūrybos metodais ir savirealizacija. Galop pasaulį 1996 metais išvydo „Girnų giesmės“ debiutinis darbas „Kerai“. Iš viso šis projektas savo sąskaitoje turi 10 išleistų studijinių įrašų bei per pastaruosius 8 metus skaitmeniniu formatu leistą 12-kos dalių „Sėjas“.

„Ko gero, bus iš serijos, kai pagrindinį vakaro pasirodymą nustelbs apšildantysis“, - taip išsireiškė audio menininkas Audrius Šimkūnas (plačiau žinomas kaip avangardinėsmuzikos grupės „Sala“ vedlys) apie būsimą „Girnų giesmės“ pasirodymą, prieš Merzbow ir Balázs Pándi gyvą triukšmo koncertą.

Noise legenda: beveik 40 metų scenoje ir apie 400 įrašų

Masami Akita (Merzbow tikrasis vardas) muzikinė legenda prasideda dar aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. Kartu su bičiuliu Kiyoshi Mizutani jie pradėjo kurti tai, ką nūdienos melomanai žino kaip industrial muziką ir yra gretinami su tokiais šios muzikos pionieriais kaip „Coil“, Boyd Rice, „Cabaret Voltaire“ ar „Throbbing Gristle“.

Be to, muzikologai teigia, kad Merzbow padėjo užgimti taip vadinamam,intelektualios šokių muzikos (IDM) žanrui, prieš iškylant tokiems šios muzikos flagmanams, kaip Aphex Twin ar, Vilniuje neseniai viešėjusiems „Autechre“.

Per 400 – tiek įvairiausio skambesio leidinių yra šio garso menininko įspūdingoje diskografijoje. Iš jų net 60 albumų jis įrašė kartu su tokiais kultiniais ar legendiniais atlikėjais kaip Sun Ra, Genesis P-Orridge, Z‘EV, „Boris“, „Xiu Xiu“ ar su Vilniuje neseniai viešėjusiu industrial atlikėju Nordvargr.

Naikinantis ir gyvai atliekamas noise

Iki 2009 metų, gerą dešimtmetį, Masami Akita savo koncertuose pasirodydavo tik su nešiojamu kompiuteriu, nes, kaip jis pats sako, „tuo metu tai buvo pažangiausias dalykas“. Tačiau tai nuvildavo nemenką dalį jo (tame tarpe ir 2004 metais Vilniuje, ŠMC koncerte dalyvavusių) gerbėjų. Tačiau pastaruoju metu situacija pakito iš esmės - M. Akita savo pasirodymuose naudoja daugybę analoginės įrangos, įvairių naujausių efektų pedalų bei savo rankomis susikurtus instrumentus.

„Aš negrįžau prie to, ką dariau, nors įranga ir yra analoginė. Dabar yra dabar, ir tai yra visiškai skirtinga nuo to, ką dariau su analogais seniau, – taip apie savo dabartinius pasirodymus kalba Merzbow. – Šį kartą koncertas Vilniuje bus visiškai kitoks – daug analoginės įrangos, Balázsas taip pat pasirodys su manimi. Tad žiūrovų laukia visiškai kita patirtis lyginant su tuo, kas buvo prieš 13 metų.“

Merzbow ir Balázs Pándi buvo reiklūs tik dviems dalykams: maistui ir garso aparatūrai. Maistas turi būti griežtai veganiškas, jie nori paragauti ir lietuviškos veganiškos duonos. Gi garso aparatūra turi atlaikyti kiek įmanoma sunkesnio ir galingesnio garso galią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius