Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių legendos Gerardo Bagdonavičiaus kūryba – Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje

Vasario 23 d. 17 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje vyks Šiaulių „Aušros“ muziejaus parodos „Gerardas Bagdonavičius. Gyvenimas – tarsi teatras...“ ir albumo-katalogo „Gerardas Bagdonavičius. Tapyba. Grafika. Dizainas. Fotografija“ pristatymas.

Gerardas Bagdonavičius (1901–1986) – Šiaulių legenda, žymiausias miesto dailininkas, dešimtmetį po Antrojo pasaulinio karo buvęs vienintelis profesionalus dailininkas mieste, anuo metu beveik visų šiauliečių pažįstamas, visų žinomas, visur sutinkamas. Jis buvo unikalus, universalus menininkas – grafikas, tapytojas, scenografas, knygų ir žurnalų iliustruotojas, ekslibrisų kūrėjas, taip pat ir pedagogas, išugdęs būrį žymių mokinių, fotografas, vienas iš pirmųjų Lietuvos dizainerių, net architektas, tikriausiai pirmasis lietuvių kino aktorius, spaudos darbuotojas. Talentingas, darbštus, aristokratiškas, jautęs savo vertę, kartu – paprastas ir demokratiškas. Šiauliams jis atidavė visą gyvenimą, visą širdį ir visą talentą.

Kūrybinis G.Bagdonavičiaus braižas ir principai susiformavo veikiami įvairių XX a. pr. stilių, kartu jis išliko savitas, originalus ir nepakartojamas. G. Bagdonavičius sukūrė apie 5 000 įvairiausių dailės darbų. Jo kūriniai saugomi 11 Lietuvos muziejų, privačiose kolekcijose, didžiausia dalis (3 800 eksponatai) – Šiaulių „Aušros“ muziejuje.

Parodoje „Gerardas Bagdonavičius. Gyvenimas – tarsi teatras...“ pristatoma įvairiapusė dailininko kūryba: tapyba, scenografija, grafika, taikomoji grafika, dizainas, saugoma „Aušros“ muziejuje.

„Aušros“ muziejaus darbuotojai ištisą dešimtmetį tyrinėja G.Bagdonavičiaus kūrybinį palikimą. Šio kruopštaus darbo rezultatas – sudarytas dailininko kūrinių, saugomų Lietuvos muziejuose, albumas ir katalogas skaitmeninėje laikmenoje.

Albume pateikiami G.Bagdonavičiaus biografijos faktai, jo kūrybos apžvalga, bibliografija. Albumas iliustruotas meniniu ir istoriniu požiūriu vertingiausiais dailininko kūriniais (295 iliustracijos), o kataloge pateikiami Lietuvos muziejuose saugomų kūrinių (4 421 eksponatas), aprašai ir reprodukcijos iš „Aušros“ muziejaus rinkinių. Šis leidinys – dailininko kūrybos įvertinimo, įamžinimo, pagarbos ir padėkos ženklas, duoklė iškiliajam šiauliečiui.

Paroda „Gerardas Bagdonavičius. Gyvenimas tarsi teatras...“ neatsitiktinai eksponuojama Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. G.Bagdonavičius buvo vienas pirmųjų Lietuvos scenografų, kūręs kostiumus ir scenografiją Klaipėdos ir Šiaulių teatrų spektakliams. Pirmasis jo scenografijos darbas – bendros su V. Bičiūnu dekoracijos Vydūno draminei pasakai „Žvaigždžių takai“ Kauno Tautos teatre 1923 m. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje saugoma 150 dailininko kūrinių, kurie yra įtraukti į pristatomą katalogą. Dailininkas, manoma, yra pirmasis lietuvių kino aktorius. Vilniuje gyvena gausus būrys G.Bagdonavičiaus mokinių: dailininkas P.Repšys,  muzikai S.Sondeckis, V.Noreika, architektai A. ir V. asvyčiai ir kt.

Paroda Vilniuje veiks iki 2012 m. balandžio 1 dienos, birželio mėn. ji bus eksponuojama Kaune, Antano Žmuidzinavičiaus muziejuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius