-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose vyksiantis konkursas-festivalis „Saulės žiedas“ žavės folkloro įvairove

Liepos 3-7 dienomis Šiauliuose vyks V tarptautinis folkloro konkursas-festivalis „Saulės žiedas“, skiriamas miesto 777-ajam gimtadieniui, Tarmių metams ir Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai pažymėti.
Konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ repeticija
Konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ repeticija / "Šiaulių naujienų"/Vadimo Simutkino nuotr.
Temos: 2 Folkloras Šiauliai

Konkurse – kolektyvai iš aštuonių šalių

Kaip teigė konkursą-festivalį pristačiusi jo direktorė Rūta Stankuvienė, „Saulės žiedas“, Šiauliuose vykstantis nuo 2005 metų, jau yra įtrauktas į Tarptautinės meno organizacijos prie UNESCO ir Tarptautinių šokių festivalių federacijos (FIDAF) renginių sąrašą kaip reikšmingas ir didžiausias Šiaurės Lietuvos tarptautinis etninės kultūros renginys.

Planuojama, kaip sakė renginio meno vadovas Darius Daknys, kad šiame „Saulės žiedo“ konkurse dalyvaus folkloro kolektyvai iš aštuonių pasaulio šalių – Ispanijos, Bulgarijos, Puerto Riko, Lenkijos, Turkijos, Serbijos, Čekijos, Rumunijos – bei Lietuvos.

Šiauliams atstovaujantys kolektyvai – universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“, kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“, kanklių trio „Aušrinė“, ansamblis „Jonis“, kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro ansamblis „Sedula“ ir liaudiškos muzikos kapela „Šelmiai“, 2-osios muzikos mokyklos kanklininkių ansamblis, kamerinis ir pučiamųjų orkestrai – dalyvaus tik festivalyje ir konkurse nesivaržys, nors kiti Lietuvos ansambliai dalyvaus ir konkurso, ir festivalio programoje.

Kolektyvai varžysis 6 kategorijose: tradicinio folkloro šokio, instrumentinės muzikos, dainavimo grupių, solo vokalistų, instrumentalistų, stilizuoto folkloro grupių, o jų pasirodymus vertins kompetentinga tarptautinė žiuri, kuriai tradiciškai vadovaus muzikologė Zita Kelmickaitė.

Šio konkurso prizinis fondas yra 5500 eurų, o pagrindinis prizas, atiteksiantis grupei, kurios pasirodymai tiek konkurso, tiek festivalio programoje bus ryškiausi – 1500 eurų.

Festivalis – su flashmobu ir „Saulės naktimi“

Festivalis prasidės trečiadienio vakarą dalyvių paradu ir atidarymo koncertu bulvare prie Kaštonų alėjos įrengtoje estradoje, o baigsis sekmadienį – liepos 7-ąją – koncertais ir kitais renginiais įvairiose Šiaulių miesto erdvėse.

Viso konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ metu mieste vyks tautodailės mugė, tarptautinis folkloro konkursas, daugybė koncertų, tarptautinis lietuviško ritinio (ripkos) festivalis, šokių pristatymai ir mokymai, rytinė mankšta, dailės, fotografijų, keramikos parodos.

Beje, kiekvienas vakaro koncertas prie Dailės galerijos prasidės konkurso-festivalio savanorių iš miesto mokyklų flashmobu „Lietuvos šokiai“, kuriuos parengė šokių mokytoja metodininkė Arnolda Kapačinskienė ir Šiaulių kūno mokyklos instruktorė Jurga Mikelionienė.

Renginio metu ypatingas dėmesys bus skiriamas Mindaugo karūnavimo dienos paminėjimui. Todėl liepos 6-ąją prie P. Višinskio paminklo bus pristatytas gyvų augalų kilimas „Karūna karaliui Mindaugui“. Iškilmingoje Trispalvės pakėlimo ceremonijoje ir koncerte „Tas vardas – Lietuva“ dalyvaus folkloro kolektyvai. Estradoje prie Kaštonų alėjos vyks koncertas „Lietuva, Tėvyne mūsų!“, kuriame be minėtų Šiaulių kolektyvų dalyvaus Loreta Sungailienė, tenoras Augustinas Šimkus, kanklininkė Kristina Kuprytė, birbynininkas Egidijus Ališauskas, skrabalininkas Arūnas Šliauteris. Vakare, 21 valandą, visi bus kviečiami kartu giedoti Lietuvos himną. Po to vyks pasidainavimai su Zita Kelmickaite ir Loreta Sungailiene.

Vakaras baigsis „Saulės naktimi“ – kultūros ir meno naktimi, kurios metu vyks naktišokiai, bus demonstruojami performansai ir kita.

Konkurso-festivalio direktorės R. Stankuvienės teigimu, tai dar ne viskas, kuo šis renginys džiugins šiauliečius ir miesto svečius: Šiauliai bus papuošti naujais meniniais akcentais ir t. t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius