Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sigutė Chlebinskaitė: „Kūrybinės studijos Vilniaus knygų mugėje misija – susargdinti idėjomis“

Vilniaus knygų mugė jau dvylika metų neįsivaizduojama be kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“, kuri kasmet sulaukia ir pačių mažiausių, ir jau seniai suaugusių, bet smalsumo neprarandančių, lankytojų.
Sigutė Chlebinskaitė
Sigutė Chlebinskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visas Vilniaus knygų mugės naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Šios studijos iniciatorė ir siela, dailininkė Sigutė Chlebinskaitė šiemet paruošė naujų veiklų, kūrybinių užsiėmimų, susitikimų su Lietuvos ir užsienio menininkais, o taip pat žada tęsti jau tradicija tapusias programas, sulaukusias mugės dalyvių susidomėjimo.

Kūrybinė erdvė visai šeimai

„Knygų mugė yra kūrybinės studijos Naujieji metai, nes vėliau su visais šiais užsiėmimais, parodomis ir programomis mes visus metus keliaujame po įvairias Lietuvos vietas. Mūsų studijos tikslas – pristatyti lankytojams ne tik Lietuvos, bet ir užsienio knygų meno kūrėjus, o taip pat parodyti knygos istorijos kelią, rašto istoriją, abėcėles ir leisti save išbandyti kūryboje, – studijos „Tu gali sukurti knygą“ idėją aiškino S.Chlebinskaitė. – Noriu pabrėžti, kad ši studija nėra skirta tik vaikams, tai – kūrybinė erdvė visai šeimai. Todėl būna, kad tėtis sako vaikui: „Aš nueisiu į fotografijos laboratoriją, o tu pasimokyk vėliavėlių abėcėlės.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sigutė Chlebinskaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sigutė Chlebinskaitė

„Nedrąsiai pradėję, kasmet augome – didėjo studijos užimama erdvė, daugėjo lankytojų. Dabar jau žiūriu, kad nebelabai telpame, nors turime 800 kv. m plotą, – šypsojosi S.Chlebinskaitė. – Užtenka vaikams ateiti pas mus vienais metais – kitais jau atsiveda ir tėvus. Džiugu matyti, kaip auga šie entuziastai – kažkada jie buvo vaikai, o dabar jau ateina savanoriauti.“Prieš dvylika metų grafikė ir iliustratorė grįžo į Lietuvą, įkvėpta knygos meno mokslų Prahoje, ir išdrįso Vilniaus knygų mugės organizatoriams pasiūlyti mugėje surengti kūrybinę studiją. Knygos kūrėjų džiaugsmui ji gavo teigiamą atsakymą.

Knygai sugrąžinamas vertybės statusas

Kūrybinės studijos koordinatorė įsitikinusi, kad mugės lankytojai, patys pabandę sukurti knygą, atspausdinę ar perskaitę skirtingą raštą, įvairiomis technikomis sukūrę iliustraciją, kitomis akimis pažvelgia į knygą ir tampa aktyvesniais skaitytojais.

Dažnai matau atėjusius ne tik vaikus, bet ir tėvus, mokytojus, kurie stebi mūsų vykdomas veiklas, užsirašinėja ir vėliau jas kartoja namuose ar mokyklose. Tai labai svarbi kūrybinės studijos misija – susargdinti idėjomis ir įkvėpti.

„Dabar knyga vaikams ir paaugliams dažnai nėra vertybė. Šių laikų jaunuoliai dažniau dovanų nori telefono ar kompiuterinių žaidimų. Žmonės neberanda laiko nurimti ir paimti į rankas knygą. Suaugusieji dažniausiai, norėdami ramybės, vaikams įjungia filmuką. O juk skaitymo kultūra kuriasi, kai vaikai prisiglaudžia prie suaugusiojo ir jie kartu skaito, – pastebėjo S.Chlebinskaitė. – Dažnai matau atėjusius ne tik vaikus, bet ir tėvus, mokytojus, kurie stebi mūsų vykdomas veiklas, užsirašinėja ir vėliau jas kartoja namuose ar mokyklose. Tai labai svarbi kūrybinės studijos misija – susargdinti idėjomis ir įkvėpti.“

Silueto tema ir P.Mašioto jubiliejus

Šiais metais kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ tema – siluetas. Visi norintys galės susikurti siluetinį autoportretą karpinio, piešimo tušu ar net camera obscura būdu, pasižiūrėti „Lėlės“ teatro pristatomą siluetų teatro lėlių parodą, pamatyti siluetų animacijos pradininke laikomos Lotės Reiniger kurtą filmuką, išmokti japoniškos siluetų tapybos sumi-e technikos.

„Senais laikais buvo sakoma, kad siluetas geriausiai atspindi žmogaus charakterį“, – intrigavo dailininkė.

Minint rašytojo Prano Mašioto 150-ąsias gimimo metines, kartu su dailininkais Rimu Driežiu, Lina Dūdaite ir Mariumi Jonučiu lankytojai galės kurti judančių vaizdų ritinines knygas, o su Sigita Stankevičiūte – veltą milžinišką iliustraciją šio rašytojo pasakų motyvais.

„Šiemet mugėje pristatysime grafiko Antano Kučo (1909–1989) kūrybą. Giminaičiai sutiko studijoje pristatyti jo klišes, todėl visi norintys galės pamatyti, kaip gimsta antspaudas, – viliojo ateiti S.Chlebinskaitė. – Taip pat skirsime dėmesį pernai vasarą išėjusiam knygos menininkui Romui Orantui (1949–2012), kuris aktyviai dalyvavo knygos meno puoselėjimo veikloje. Kūrybinėje studijoje lankytojai išvys dailininko meistriškai iliustruotas „Žydų pasakas ir legendas“ bei kitas knygas, bus eksponuojami įvairiausi rakandai iš jo dirbtuvių.“

Susitikimuose – iš dirbtuvių išlindę menininkai

Kaip ir kasmet su vaikais susitiks ir kartu piešti kvies knygų vaikams autorius ir iliustruotojas Kęstutis Kasparavičius. Šįkart menininkas pasiūlys lankytojams nuspalvinti žuvis iš naujausios jo knygos „Povandeninė istorija“.

Audrės Domeikaitės nuotr./K. Kasparavičius su vaikais pieaia žirafą
Audrės Domeikaitės nuotr./K. Kasparavičius su vaikais piešia žirafą

Tuo tarpu viešnia iš Italijos iliustruotoja Eva Montanari visus norinčius mokys ant balto lapo gaminti trimates erdves su veikėjais ir taip kurti neįtikėtinas istorijas. Komiksų parodą pristatys ir lankytojus kurti komiksus mokys Lenkijos komiksų kūrėjai, tarp jų ir Michałas Słomka bei Michałas Rzecznikas.

„Šiuo projektu norėjau, kad knygų iliustruotojai ir dailininkai išlįstų iš savo dirbtuvėlių ir pabendrautų su skaitytojais. Juk kai susitinki su tokiomis įdomiomis asmenybėmis, tavo paties akiratis prasiplečia, o vaikai įkvepia ir pačius dailininkus“, – tikino S.Chlebinskaitė.

Kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ bus tęsiamos ir tradicinės, lankytojų dėmesiu kasmet lepinamos, programos. Atėjusieji galės daugiau sužinoti apie molines, ritinines, vaškines knygas, galės patys susikurti jūrinių mazgų, žaislinių paveikslėlių, vieno lapo, sakinio ar žodžio knygelę arba knygą atsispausdinti rašomąja mašinėle.

Su žinovų pagalba atkakliausieji galės susipažinti ar net išmokti neįprastų abėcėlių: jūrinę, gestų, Brailio ar Morzės. Kasmet didelio populiarumo sulaukianti fotografijos laboratorija veiks ir šiemet – joje bus galima pamatyti, kaip kuriamas diafilmas ar nusifotografuoti senovinės momentinės fotografijos – penkiaminutės – būdu. O tradicinėje Knygų gydykloje kartu su restauratoriais bus galima atgaivinti suplyšusias knygas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sigutė Chlebinskaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sigutė Chlebinskaitė

Italijos ir Prancūzijos kūrėjų pristatymas

Skatinant tarptautinį bendradarbiavimą ir mezgant skirtingų šalių menininkų ryšius, į kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“ šiais metais atvyksta Italijos fondas, rengiantis tarptautines iliustracijų vaikams parodas „Le immagini della fantasia“. Fondo atstovė Ketty Gallon mugėje pristatys jubiliejinės parodos katalogą, Tarptautinę iliustravimo mokyklą ir pasakų miestu vadinamą Sarmedę, esančią vos 60 km nuo Venecijos.

Taip pat mugėje žaismingas, formomis ir turiniu neįprastas knygas pristatys kūrybinės studijos bendramintė iš Prancūzijos – leidykla „Les Trois Ourses“. Kūrybinėje studijoje viešės „Les Trois Ourses“ atstovės Odile Belkeddar, Annie Mirabel ir Elisabeth Lortic. Viešnios mugėje skaitys pranešimą „Meninis ugdymas per dailininko knygas: Bruno Munari, Katsumi Komagata, Enzo Mari, Sarah Moon, Mariona Battaile ir kt.“

Kūrybinės studijos erdvėje bus galima išvysti ir pernai studijoje viešėjusių leidyklų „Minedition“, „Corraini“ naujausius leidinius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sigutė Chlebinskaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sigutė Chlebinskaitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius