-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Simfoninis orkestras leisis į Beethoveno mylimosios paieškas

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) lapkričio 6 dieną, penktadienį, Vilniaus kongresų rūmuose pristato simfoninės muzikos koncertą „Nemirtingai mylimajai“. Gros solistas pianistas Kasparas Uinskas, diriguos Eri Klas (Estija), skambės L. van Beethoveno Koncertas fortepijonui Nr. 5 Es-dur ir R. Wagnerio operos „Niurnbergo meisterzingeriai“ simfoninė versija.
Pianistas Kasparas Uinskas
Pianistas Kasparas Uinskas / LVSO nuotr.

Koncerto pavadinimas „Nemirtingai mylimajai“ liudija įdomų Beethoveno gyvenimo faktą. 1810–1812 metais kompozitorius parašė tris meilės laiškus nežinomai moteriai. Šie laiškai buvo rasti po jo mirties, padėti šalia testamento rašomajame darbo stale. Laiškų turinys rodo aistringus jausmus ir išskirtinį nuoširdumą, kokio nebuvo patyręs nė vienas su kompozitoriumi bendravęs žmogus. Laiškuose Beethovenas į nepažįstamąją kreipiasi „Mano nemirtingoji mylimoji“.

„Mano angele, mano viskas, mano savastie! Niekas kitas niekada neužvaldys mano širdies. Niekada, niekada. O Dieve, kodėl žmogus turi būti atskirtas nuo to, kurį jis myli? Mylėk mane, niekada neabejok savo mylimojo ištikima širdimi... Visada tavo. Visada mano. Visada mūsų...“ – laiškuose rašė Beethovenas.

56 metus gyvenęs Beethovenas maždaug nuo 28-erių ėmė kursti, apie penkiasdešimtuosius gyvenimo metus visai apkurto. Jo asmeninis gyvenimas buvo sudėtingas: kompozitorius taip ir liko nevedęs, bet žavėjosi jam nepasiekiamomis moterimis, dažnai pykdavosi su giminėmis, jo elgesys su kitais žmonėmis kartais būdavo nepakeliamas. Didysis vokiečių kompozitorius, Vienos klasikas, praturtinęs simfoninio orkestro skambesį ir išplėtęs jo galimybes, savo kūryba pranašavęs romantizmą, visą gyvenimą buvo laisvas kūrėjas, nedirbo bažnyčiai ar rūmams, gyveno iš pasirodymų, rėmėjų lėšų ir to, ką gaudavo pardavęs kūrinius.

Lapkričio 6 dienos koncerte skambės Beethoveno Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 5, dar vadinamas „Imperatoriškuoju“. Tai paskutinis iš Beethoveno koncertų fortepijonui, parašytas 1809–1811 metais Vienoje. Antroji šio koncerto dalis Adagio un poco moto – vienas gražiausių ir lyriškiausių Beethoveno kūrybinio palikimo puslapių. Ši muzika užburia savo kone šopeniškais garsais, švelniu ir atviru paprastumu bei lyrika. Galbūt tai yra kompozitoriaus muzikinis laiškas Nemirtingai mylimajai?

Koncerto solistas Kasparas Uinskas

Lapkričio 6 dienos koncerto solistas – lietuvių jaunosios kartos pianistas Kasparas Uinskas. Tarptautinę karjerą pianistas pradėjo 2007–2008 metais debiutu garsiausiose pasaulio koncertų salėse: Niujorko „Carnegie Hall“, Vašingtono „Kennedy Center Millennium Stage“, Londono „Wigmore Hall“, Berlyno filharmonijoje bei kitose. Šie tarptautiniai pasirodymai pelnė aukščiausius kritikų įvertinimus bei klausytojų pripažinimą. 2010 m. sausio 10 d. po dvejų metų pertraukos K. Uinskas vėl gros Londono „Wigmore Hall“, kur atliks solinę dviejų dalių programą.

Iš Druskininkų kilęs pianistas mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, vėliau tęsė studijas B. Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje. Studijavo Varšuvos F. Chopino muzikos akademijoje. 2001 m. jam buvo suteikta Vladimiro Horowitzo vardo stipendija studijoms garsioje menų mokykloje „The Juilliard School“ Niujorke (JAV). Meno aspirantūros studijas K. Uinskas baigė 2009 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. K. Uinskas yra pelnęs apdovanojimų nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose, tarp jų 1996 m. I vietą tarptautiniame S. Vainiūno pianistų konkurse. 1997 m. Šveicarijos Verbier klasikinės muzikos festivalyje buvo apdovanotas naujienų agentūros „Reuters“ Grand Prix.

Diriguos garsus Estijos maestro

Lapkričio 6 dienos koncerte diriguos vienas garsiausių ir įtakingiausių Estijos dirigentų – maestro Eri Klasas. Karjerą pradėjęs Estijos operoje ir Maskvos Didžiajame teatre, šiandien Eri Klasas pristatomas kaip dirigentas, dirbęs daugelyje žymiausių pasaulio operos teatrų ir su garsiausias įvairių žemynų simfoniniais orkestrais. Karališkoji Švedijos opera, Suomijos nacionalinė opera, Danijos radijo ir Orhuso simfoniniai orkestrai, Olandijos radijo, Tamperės ir Utrechto simfoniniai orkestrai, Izraelio „Simfonietta“, Hamburgo „Staatsoper“ – tai tik keletas vietų, kur dirbo maestro E. Klasas. Pastaruoju metu maestro yra Naujosios operos Maskvoje vyriausiasis dirigentas ir Talino filharmonijos meno vadovas. E. Klasas – Sibelijaus muzikos akademijos (Suomija) dirigavimo katedros profesorius, Estijos muzikos akademijos profesorius ir garbės daktaras.

E. Klasas bendradarbiauja su daugeliu šiuolaikinės muzikos kompozitorių. Dirigavo Alfredo Schnittke‘s kūrinių pasaulines premjeras, pasauliui pristatė Estijos kompozitorių Arvo Pärto, Eino Tambergo, Veljo Tormio ir Eduardo Tubino naujausius kūrinius. Koncertuodamas įvairiose pasaulio šalyse E. Klasas stengiasi į koncertų programas įtraukti kuo daugiau estų kompozitorių kūrinių – E. Klaso iniciatyva kompozitoriaus A. Pärto kūrinius pirmą kartą išgirdo ne tik Europos, bet ir Japonijos, Australijos ir Amerikos klausytojai. E. Klasas dažnai vadinamas Estijos kultūros ambasadoriumi.

Jaunystėje garsėjęs kaip puikus boksininkas ir pelnęs čempiono titulą lengvo svorio kategorijoje, šiandien maestro E. Klasas – Rusijos liaudies artistas, apdovanotas Švedijos Karališkuoju šiaurinės žvaigždės ordinu, Suomijos Liūto ordinu, eina Estijos kultūros komiteto vadovo ir Unicef geros valios ambasadoriaus pareigas.

Lapkričio 6 dienos koncerto Kongresų rūmuose pradžia 19 val. Bilietus platina Kongresų rūmai ir bilietai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius