Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečio renginiai – Lietuvą sveikina milijoniniai miestai

Jau žavėjomės trispalve sužibusio Empire State Building spalvomis – atrodo, neįtikėtina, kad milijoninio miesto – Niujorko – centrinis pastatas sužimba mažos toli esančios šalies vėliavos spalvomis. Tačiau trispalvė ateinančią parą nušvies ir kitus megapolius: Čikagą, Los Andželą, San Paulą.
Los Andželo oro uosto LAX instaliacija
Los Andželo oro uosto LAX instaliacija / 123RF.com nuotr.

Didžiulė instaliacija švies Lietuvos vėliavos spalvomis

Lietuvos užsienio reikalų ministerija praneša, jog nuo vasario 16-osios vakaro iki vasario 17-os saulėlydžio Los Andželo tarptautinis oro uostas pirmą kartą istorijoje nušvis Lietuvos vėliavos spalvomis.

Šie bokštai įprastai būna apšviečiami tik itin svarbiomis progomis, pavyzdžiui, prašant didelėms organizacijoms ar humanitarinėmis progomis. Džiaugiamės, kad pavyko diplomatiškai susitarti ir Los Andželo miestas nusprendė pasveikinti Lietuvą su vasario 16-ąja.

Šiame oro uoste nuo 2000-ųjų stovi instaliacija „LAX Gateway Pylons“. Ją sudaro keliolika 30-ies metrų aukščio bokštų iš metalo ir stiklo. Bokštai išdėstyti maždaug 2 kilometrų teritorijoje, oro uosto prieigose, matomi atvykstant į oro uostą, taip pat – pakilus lėktuvu. Sutemus instaliacija yra apšviečiama įvairiaspalviais šviesos diodais, šįkart ji sužibs geltona, žalia ir raudona spalvomis.

„Džiugu, kad Los Andželo miestas prisijungia prie Lietuvos šimtmečio šventimo. Šiame mieste ir aplink jį gyvena gausi daugmaž 10 tūkstančių lietuvių, todėl tai yra itin simboliška ir svarbi dovana ir dėmesio parodymas mūsų šventei“, – teigė Lietuvos generalinis konsulas Los Andžele Darius Gaidys.

Los Andželo ir kitų šalių keliautojams praneš žinią apie gimtadienį švenčiančią Lietuvą – šiame oro uoste kasdien apsilanko po 190 – 220 tūkstančių keleivių.

123RF.com nuotr./Los Andželo oro uosto „LAX Gateway Pylons“ instaliacija
123RF.com nuotr./Los Andželo oro uosto „LAX Gateway Pylons“ instaliacija

Konkuravo su NBA visų žvaigždžių rungtynėmis

Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Los Andžele sekretorius Gediminas Sereika 15min rašė, kad susitarti su oro uostu nebuvo lengva.

„Tą pačią dieną vyks kinų Naujieji metai bei NBA „All Stars“ rungtynės. Be to, šie bokštai įprastai būna apšviečiami tik itin svarbiomis progomis, pavyzdžiui, prašant didelėms organizacijoms ar humanitarinėmis progomis. Džiaugiamės, kad pavyko diplomatiškai susitarti ir Los Andželo miestas nusprendė pasveikinti Lietuvą su vasario 16-ąja. Atsiliepėme į Prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimą švęsti šimtmetį išradingai ir ieškojome būdų, kurie būtų įdomūs tiek vyresnio amžiaus žmonėms, tiek ir jaunimui, kurie skatintų patriotiškumą ir būtų matomi ne tik

Šimtmečio minėjimui skirti renginiai, kuriuos lietuvių bendruomenė ir generalinis konsulatas organizuoja kartu su Jurgiu Didžiuliu ir jo projektu „To Be LT“ San Paule vyks sekmadienį, vasario 18 dieną, lietuvių istoriniame Vila Zelina rajone.

Lietuvoje, bet ir plačiajai JAV visuomenei“, – rašė G. Sereika.

Šimtmečio renginiai Los Andžele vyks ištisus metus: numatyti susitikimai ir paskaitos Lietuvos istorijos temomis, meno parodos, koncertai ir kita kultūrinė programa.

Los Andželo lietuviai jau turėjo vieną įspūdingą renginį – sausio 27-ąją šiame mieste lankėsi heroju laikomas Liudas Mažylis, klausytojams pasakojęs, kaip sekėsi atrasti Nepriklausomybės aktą Vokietijos archyve bei kodėl šis įvykis – toks reikšmingas Lietuvai.

Kai į mūsų šalį įsiveržė okupantai, stengėmės apie tai pranešti visiems. Tačiau šiandien galbūt per retai primename užsienio šalių atstovams, kodėl mums tokia brangi laisvė ir kaip sunkiai ją iškovojome. Todėl vasario 16-ąją prabangiame viešbutyje „The Millennium Biltmore“, kuriame kartais teikiami Oskarai, vyks iškilmingas vakaras, skirtas pristatyti Lietuvą garbingiems JAV svečiams. Renginyje dalyvaus JAV valdžios atstovai, Holivudo žvaigždės, verslininkai, svečiai iš lietuvių bendruomenių ir pačios Lietuvos. Koncertuos „Grammy“ apdovanojimui nominuotas lietuvis pianistas Andrius Žlabys, o vakarą ves lietuvių išeivių dukra, Holivudo aktorė Rūta Lee.

Trispalve nusidažys penki San Paulo objektai

Dar vienas megapolis esantis anapus Atlanto – didžiausias Brazilijos miestas San Paulas. Vasario 16-osios vakarą geltonai-žaliai-raudonai bus apšviesti net penki svarbiausi didžiausio Lotynų Amerikos miesto objektai: San Paulo miesto savivaldybės pastatas, pagrindinis miesto centro viadukas Viaduto do Chá, miesto vizitine kortele tapęs tiltas Ponte Estaiada, taip pat per Tiete upę nutiestas Vėliavų tiltas bei šalia didžiausio miesto parko Ibirapuera esantis paminklas vėliavoms.

123RF.com nuotr./San Paulas naktį ir garsus miesto pakabinamas tiltas Ponte Estaiada
123RF.com nuotr./San Paulas naktį ir garsus miesto pakabinamas tiltas Ponte Estaiada

„San Paulo miesto, turinčio per 12 mln. gyventojų, dalyvavimas Lietuvos šimtmečio šventėje –draugiškų dvišalių santykių, kuriuos aktyviai puoselėja prieš penkerius metus San Paule įsteigtas Lietuvos generalinis konsulatas ir antra pagal dydį lietuvių bendruomenė, įrodymas“, – teigia Lietuvos generalinė konsulė San Paule Laura Tupe.

Šimtmečio minėjimui skirti renginiai, kuriuos lietuvių bendruomenė ir generalinis konsulatas organizuoja kartu su Jurgiu Didžiuliu ir jo projektu „To Be LT“ San Paule vyks sekmadienį, vasario 18 dieną, lietuvių istoriniame Vila Zelina rajone.

Čia skambės sveikinimai, lietuviškų chorų dainos, istoriko Marcos Lipas pranešimas apie 100-mečio reikšmę, rankdarbių paroda, bus demonstruojamos Boriso Taskovo fotografijos, o pasididžiavimą Lietuva savo dainomis skatinantis Jurgis Didžiulis surengs interaktyvų pasirodymą.

Trispalvės NBA galiūnų dvikovoje

Bene vienas neįprasčiausių būdu švęsti – dviejų galingų NBA komandų krepšinio rungtynės Valentino dienos vakarą. Čikagos lietuviai šiuo metu yra arčiausiai Lietuvos krepšinio žvaigždės – Jono Valančiūno, todėl svarbiose rungtynėse jie išreiškė savo palaikymą ir apie šimtmetį priminė apsirengę vėliavos spalvomis.

Patrick Gorski „USA TODAY Sports“/Scanpix nuotr. /Jonas Valančiūnas padėjo Toronto „Raptors“ išplėšti pergalę prieš Čikagos „Bulls“
Patrick Gorski „USA TODAY Sports“/Scanpix nuotr. /Jonas Valančiūnas padėjo Toronto „Raptors“ išplėšti pergalę prieš Čikagos „Bulls“

Vasario 14-ąją rungtynės tarp Toronto „Raptos“ su Jonu Valančiūnu priešakyje ir Čikago „Bulls“ turėjo nustebinti amerikiečius – „Raptos“ šįkart palaikė visai ne komandos logotipo spalvomis apsirėdę sirgaliai.

Kad motyvacija švęsti šimtmetį krepšinio rungtynėse būtų dar didesnė, Čikagos lietuvių krepšinio lyga po rungtynių suorganizavo asmeninį lietuvių susitikimą su pačiu Jonu Valančiūnu.

Patrick Gorski „USA TODAY Sports“/Scanpix nuotr. /Toronto „Raptors“ rungtynės su Čikagos „Bulls“ komanda. Fone matyti Lietuvos vėliavos spalvomis pasipuošęs sirgalius
Patrick Gorski „USA TODAY Sports“/Scanpix nuotr. /Toronto „Raptors“ rungtynės su Čikagos „Bulls“ komanda. Fone matyti Lietuvos vėliavos spalvomis pasipuošęs sirgalius

2018 metais Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui skirtus renginius JAV Vakarų pakrantėje organizuoja Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Los Andžele, lietuvių bendruomenės ir nevyriausybinės organizacijos.

Ketina grįžti ir padėti kurti Lietuvą

Lietuvos šimtmetį pažymėjo ir arčiau – Europos Šiaurėje gyvenantys lietuviai. Jie susirinko į Lietuvos ambasadą Švedijoje iškilmingam minėjimui, o vėliau traukė į Švedijos kino centrą, kur vyko dviguba filmo „Grąžinti Nepriklausomybę“ premjera. Lietuvių jaunimo bendruomenės Švedijoje valdybos narė Aušra Pockevičiūtė sakė, jog į vieną šio filmo seansą, kurį pristatė komikas Olegas Šurajevas visi norintys niekaip nesutilpo. Vasario 17-ąją dar vyks katalikiškos mišios lietuvių kalba.

„Lietuvos šimtmetis mane paskatino atsigręžti į istoriją, suprasti, kiek daug išbandymų mūsų tauta patyrė per šį laikotarpį, ir pasidžiaugti, kokie esame dabar – atviri pasauliui ir drąsūs ateities iššūkiams“, – sakė viena iš Lietuvių jaunimo bendruomenės Švedijoje atstovių Marija Rudzevičiūtė.

Aušros Pockevičiūtės nuotr. /Vasario 16-osios minėjimas Lietuvos ambasadoje Švedijoje
Aušros Pockevičiūtės nuotr. /Vasario 16-osios minėjimas Lietuvos ambasadoje Švedijoje

„Lietuvos šimtmetis man priminė, kad Lietuva kad ir jauna dar valstybė, bet pergyveno įvairius periodus ir drąsiai žengė pirmyn. Verta paminėti ir švęsti tokią sukaktį!“ – pridūrė kita šios bendruomenės atstovė, Kristina Baronaitė.

„Vasario 16-oji man tai tarsi tiltas tarp didingos istorinės senosios kunigaikščių Lietuvos ir šiuolaikinės, modernios ir demokratinės Lietuvos respublikos. Džiaugiausi šiandien darbe tarp kolegų iš viso pasaulio segėdama Lietuvos trispalvę ir pietų metu pasakodama apie Lietuvos ​istoriją, kovą dėl laisvės ​bei​greitą pažangą, kurią pavyko pasiekti. Taip pat apie savo planus įgijus daugiau tarptautinės ​patirties sugrįžti ir padėti kurti Lietuvą. Nepaisant visų jaunai valstybei tenkančių sunkumų, linkiu sau ir kitiems lietuviams visuomet jaustis išdidžiais savo valstybės atstovais ir skleisti gerą žinią apie ją. Juk mūsų tiek nedaug pasaulyje, tad kiekvienas esame atsakingas“, – kalbėjo Lietuvių jaunimo bendruomėns valdybos narė Aušra Pockevičiūtė.

Aušros Pockevičiūtės nuotr. /Vasario 16-osios minėjimas Lietuvos ambasadoje Švedijoje
Aušros Pockevičiūtės nuotr. /Vasario 16-osios minėjimas Lietuvos ambasadoje Švedijoje

Tuo metu Švedijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Marijus Sabalas visiems tautiečiams palinkėjo dar daug metų laisvai ir su pasididžiavimu kelti trispalvę.

Švęsk valstybės gimtadienį! Vasario 16-ąją iškelk trispalvę, pasveikink su valstybės gimtadieniu artimuosius, draugus ir kolegas, o už gerus darbus ar buvimą kartu išsiųsk jiems „ačiū“ atviruką! Daugiau apie šventinius renginius sužinokite www.lietuva.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius