-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiuolaikinio šokio spektakliu kauniečius sužavėję vengrai pasirodys ir Vilniuje

Pirmadienio vakarą ant Kaune esančios Mykolo Žilinsko dailės galerijos laiptų tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vasaros programos svečiai iš Vengrijos – Máté Mészárosas ir SÍN menų centras – pristatė artumą ir atstumą tarp žmonių tyrinėjantį šokio spektaklį „Atstumo mechanika“. Kauniečius ir miesto svečius įtraukęs spektaklis rugpjūčio 12 ir 13 d. bus pristatytas ir sostinėje – ant MO muziejaus laiptų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Spektaklio „Atstumo mechanika“ pristatymas Kaune
Spektaklio „Atstumo mechanika“ pristatymas Kaune / Gintarės Žaltauskaitės nuotr.

Mykolo Žilinsko dailės galerijos paradinis įėjimas pirmadienio vakarą sutraukė būrį žiūrovų. Kauniečiai ir miesto svečiai atėjo ne tik pažiūrėti vengrų šiuolaikinio šokio spektaklio „Atstumo mechanika“, bet ir noriai į jį įsitraukė. Toks buvo ir spektaklio kūrėjo M.Mészároso noras – įtraukti žiūrovus ir leisti jiems patiems laisvai pasirinkti, kur bus jų vieta per spektaklį, o, jei panorėtų, imti ją ir pakeisti.

Šiame spektaklyje M.Mészárosas tyrinėja ne tik atstumą, bet lygiai tiek pat ir artumą tarp žmonių. Paklaustas, kokia buvo pagrindinė idėja, kurią siekė perteikti šiuo darbu, M. Mészárosas sakė: „Mane domino artumo, atstumo, erdvės ir galimybės per spektaklį pakeisti požiūrį temos. Savo pasirodymuose ieškau ko nors bendra, kas šiuo metu yra mūsų gyvenimuose ir ilgą laiką priverčia mus apie tai galvoti.

Mane visada žavi tai, kad, nesvarbu, kokia skirtinga yra mūsų asmeninė istorija, galvodami apie esmines savo gyvenimo idėjas, visi atsiduriame labai panašioje situacijoje. Dėl šios priežasties aš kuriu judesius, nesusijusius su dabartimi ar jokiomis asmeninėmis interpretacijomis, kad auditorija galėtų pajusti, jog tai, ką jie mato, iš tiesų vyksta su jais, tarsi patys save matytų iš šono.“

Šiuolaikinio šokio spektaklis „Atstumo mechanika“ yra trims šokėjams ir muzikantui skirta choreografija, kurioje šokėjai iš labai skirtingų sričių (vienas – mokęsis klasikinėje baleto mokykloje, kitas – liaudies šokių, o trečias – lavinęs šiuolaikinio šokio technikas) kerta vienas kito asmenines erdves taip dažnai, kad stebėtojas / žiūrovas gali net nespėti viso to vertinti ir interpretuoti.

M.Mészárosas yra baigęs Vengrijos šokio akademiją, dirbęs su tokiomis Europos trupėmis kaip Segedo šiuolaikinio baleto (Vengrija), „CarteBlanche“ (Norvegija), „Lanonima Imperial“ (Ispanija), „Ultima Vez“ (Belgija). Savo kūrybiniame kelyje Máté yra dirbęs su tokiais savo srities profesionalais kaip Ohadas Naharinas, Sharon Eyal, Amanda Miller, Myriam Naisy ir Wimas Vandekeybusas.

Po ilgos tarptautinės šokėjo karjeros, 2015 m. M.Mészárosas sugrįžo į Vengriją. Savo projektus įgyvendina bendradarbiaudamas su SÍN menų centru, kuria choreografiją įvairioms vengrų trupėms, visame pasaulyje veda seminarus. Jo darbai pristatyti daugelyje festivalių, tarp jų – „ImPuls Tanz Festival“ Vienoje, „Next Festival“ Kortreike, „New Dance Festival“ Pekine ir kituose.

Tų, kurie nematė spektaklio Kaune, laukia dar dvi puikios galimybės išvysti jį Vilniuje. Rugpjūčio 12 ir 13 d. 19 val. spektaklis „Atstumo mechanika“ bus rodomas ant MO muziejaus laiptų, įėjimas – nemokamas.

Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ rengėjai primena, kad stebint spektaklį privalu laikytis rekomenduojamo saugaus atstumo, ir, nors renginys vyks atvirame lauke, rekomenduoja dėvėti kaukes.

Daugiau informacijos apie „Naujojo Baltijos šokio“ vasaros programą rasite newbalticdance.lt. Festivalį rengia Lietuvos šokio informacijos centras ir „Vilniaus festivaliai“, remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė. Festivalio partneris – „Aerowaves“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius