Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitykloje #VilniusSkaito – pokalbiai apie meną viešose erdvėse ir unikalaus projekto „Vilniaus sekretai“ pristatymas

Skaitykla #VilniusSkaito, įsikūrusi Lukiškių aikštėje, pasitinka paskutinį vasaros mėnesį ir kviečia į visą rugpjūtį skaityklos erdvėje intensyviai vyksiančius renginius po atviru dangumi.
Menas ir politika
Menas ir politika / Jurgos Mandrijauskaitės nuotr.

Šią savaitę laukia du renginiai, susiję su Vilniumi, sostinės viešosiomis erdvėmis bei čia gyvenančiais žmonėmis.

Koks yra Markučių kvapas? Kokie sapnai sapnuojasi Pašilaičiuose? Jeigu Antakalnis būtų gyvūnas, koks gyvūnas jis būtų? O jeigu Žvėrynas turėtų lūpas, ką jis pasakytų? Ką vakarais veikia Karoliniškės? Kokie Naujininkai buvo vaikystėje ir kuo tapo suaugę? Kokiomis ligomis serga Senamiestis? Ko bijo Lazdynai ir ką slepia Neris? Gal susapnavote, kaip Vilnius atrodys po šimto metų? O gal negalite pamiršti pokalbio su nepažįstamuoju, sutiktu čia? Kokias miesto vietas labiausiai mylite? Kokių nekenčiate?

Gražvydo Kaškelio nuotr./Ieva Baranauskaitė
Gražvydo Kaškelio nuotr./Ieva Baranauskaitė

Dokumentinio-literatūrinio projekto „Vilniaus sekretai“ vystytojų nuomone, Lietuvos sostinė, kaip ir daugelis kitų pasaulio sostinių, dėvi begalę kaukių, o koks jos veidas – tarsi ir neaišku. „Vilniaus sekretų“ projektas skirtas pasidairyti po Vilniaus pamušalus ir suteikti balsą plačiojo Vilniaus gyventojams – išgirsti ir išsaugoti jų istorijas bei miesto liudijimus.

Asmeninio albumo nuotr./Laura Švedaitė
Asmeninio albumo nuotr./Laura Švedaitė

„Vilniaus sekretų“ idėja gimė jaunai rašytojai, žurnalistei, Vilniaus gyventojai Linai Laurai Švedaitei 2019 m. liepos mėn. lankantis dramaturgijos festivalio „Versmės“ seminare, kurį vedė režisierė, aktorė Naomi Yoeli (Izraelis). Jo metu ji patyrė, kiek daug įdomių ir prasmingų istorijų, liudijančių turtingą miesto praeitį ir dabartį bei nuolatinį jo virsmą, lieka nepapasakotos. Pasak projekto autorės, miesto atmintį būtina turtinti ir plėsti, nes būtent atmintis veikia kaip kultūrinis ir socialinis saugiklis – galbūt išsaugotos šios istorijos pasitarnaus kitiems kūrėjams ar tyrinėtojams, atspindės šiandienos miesto visuomenės kontekstą, kurs naujas prasmes ir praturtins viešąjį miesto diskursą.

Aistės Pilkauskaitės nuotr./Boris Kulenovič
Aistės Pilkauskaitės nuotr./Boris Kulenovič

Pirmasis „Vilniaus sekretų“ susitikimas įvyks rugpjūčio 5 d. 18.00 val. #Vilniusskaito skaitykloje, įsikūrusioje Lukiškių aikštėje – aktorius Paulius Čižinauskas skaitys pirmąsias vilniečių istorijas, džiazo muzikantė Ieva Baranauskaitė ir kompozitorius Boris Kulenovic (FR) gros muzikinį takelį. Literatūros kritikė, poetė Lina Buividavičiūtė apie Vilnių ir jo veidus kalbins psichiatrą, psichoterapeutą prof. dr. Eugenijų Laurinaitį.

Po renginio visą rugpjūčio mėnesį #VilniusSkaito skaitykloje rasite „Vilniaus sekretų“ stiklainį, kur galėsite įmesti savo užrašytą istoriją.

Asmeninio albumo nuotr./Aktorius Paulius Čižinauskas
Asmeninio albumo nuotr./Aktorius Paulius Čižinauskas

Įdomiausios „Vilniaus sekretų“ istorijos taps mobiliosios programėlės medžiaga, patrauklia naujo ir intymaus santykio su miestu ieškantiems gyventojams bei svečiams (įsidiegę šią programėlę ir judėdami po miestą, jie girdės skirtingas konkrečioje vietoje nutikusias istorijas). Taip pat ilgainiui bus sukurtas ir virtualus istorijų žemėlapis bei interaktyvaus dizaino popierinis jo variantas.

Ketvirtadienį, liepos 6 d. 18.30 val. #VilniusSkaito skaitykloje literatūros apžvalgininkas, 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas kalbins menotyrininkę, Vilniaus muziejaus direktorę Rasą Antanavičiūtę apie paminklus ir jos knygą „Menas ir politika Vilniaus viešosiose erdvėse“.

Andrej Vasilenko nuotr./Rasa Antanavičiūtė
Andrej Vasilenko nuotr./Rasa Antanavičiūtė


Rasa Antanavičiūtė tyrinėja istoriją, kad suprastų ir paaiškintų šiandienos procesus. Knygoje „Menas ir politika Vilniaus viešosiose erdvėse“ ji nuosekliai pasakoja apie Vilniaus viešųjų erdvių simbolinio ženklinimo raidą 1895–1953: nuo vėlyvosios Rusijos imperijos iki stalininės Sovietų Sąjungos. Skaitytojams prieš akis iškyla aikštės ir paminklai, gimę iš skirtingų politinių paskatų, atskleidžiama, kaip viena kitą keitusios valdžios įsivaizdavo ir formavo miestą.

Lukiškių bei kitų Lietuvos miestų aikštėms matuojami paminklai siūlo vis naujų priežasčių pergalvoti istorinės atminties įsivaizdavimą, įpaminklinimą, įamžinimą ar pasirinkimą pamiršti. Gal vertėtų iš naujo atsakyti į klausimus, kodėl apskritai statome paminklus, ir pasižiūrėti, nuo ko viskas prasidėjo?

Pokalbio metu, atsispiriant nuo knygoje pateikiamo tyrimo, bus kalbama ir apie dabar Vilniui aktualius įpaminklinimo klausimus. Ar Lukiškių aikštėje vykstantys procesai primena XX amžiaus istorijas? Kas vienija daugelį Vilniuje statytų paminklų ir ar paminklas Vyčiui būtų desninga tąsa to, kas buvo anksčiau? Kaip autorė žiūri į konfliktus dėl P.Cvirkos ir Žaliojo tilto skulptūrų? Galų gale, dabar visame pasaulyje vykstanti paminklų griovimo banga – ką ji liudija apie besikeičiančias visuomenes ir mūsų istorinę atmintį?

Primename, kad #VilniusSkaito skaitykla po atviru dangumi veiks visa rugpjūčio mėnesį, kiekvieną dieną nuo 11–21 val. Visas skaityklos naujienas galite sekti čia: https://www.facebook.com/VilniusSkaito/.

Projektą „Vilnius skaito“ organizuoja VšĮ „Mūzų bokštas“, informacinis partneris – portalas 15min, rėmėjai – „Merrild“, „Magrės baldai“. Skaitykla iš dalies finansuojama Vilniaus miesto savivaldybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius