Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skulptorius, vienuolis V.Orvydas ir ukrainiečių menininkai autsaideriai – O.Dirdovskio kine ir videoinstaliacijose

Rugsėjo 20 d. 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus kviečia į ukrainiečių režisieriaus Oleksandro Dirdovskio filmų ir videoinstaliacijų vakarą „Dar viena akimirka“, kuriame savo avangardinę kūrybą pristatys autorius, rašoma pranešime spaudai.
Oleksandras Dirdovskis
Oleksandras Dirdovskis

Režisierius, scenaristas, operatorius, aktorius, menininkas, fotografas O.Dirdovskis gimė 1956 metais Kyjive. Jo giminė kilusi iš Ukrainos ir Lietuvos.

O.Dirdovskis įgijo medicininį, teatrinį ir kinematografinį išsilavinimą. Nuo 1980 m. dirbo vaidybinių ir dokumentinių filmų kino studijose, o 1986 m. pradėjo kurti autorinius filmus, dalyvauti meno ir fotografijos parodose, multimedijų performansuose Ukrainoje ir užsienyje.

1986 m. buvo vienas iš avangardinio teatro „Nulis distancija“, o nuo 1988 m. – „Gandų teatro“ organizatorių ir režisierių.

Nuo 1993 m. kuria video formas, videoinstaliacijas ir performansus Šiuolaikinio meno muziejuje „Mystetskyj arsenal“.

O.Dirdovskis bendradarbiavo su meno terapijos centru „Kastalija“, kurį padėjo įkurti žinomas gydytojas psichiatras, žmogaus teisių aktyvistas Semjonas Gluzmanas. Dėka centro O.Dirdovskiui pavyko realizuoti savo filmą-knygą „Kiti“, kuri buvo nominuota „Geriausios Ukrainos 2000 metų knygos“ rinkimuose.

O.Dirdovskis sukūrė daugiau nei 45 filmus, daugiausiai apie menininkus, muzikantus autsaiderius, laimėjo tarptautinių kino festivalių prizus. Pastaruosius 30 metų taip pat kuria projektus su Kyjivo muzikine grupe „Er.J.Orchestra“.

Filmo kadras
Filmo kadras

Šiais metais, O.Dirdovskis, kaip ir daugelis ukrainiečių, pabėgę nuo karo atrado savo laikinus namus Vilniuje ir čia sukūrė keletą meno projektų Lietuvoje, tarp kurių ir videoinstaliacija Lietuvos animacijos tema, rodytą per diskusiją „Lietuvių animacija: praeitis ir dabartis“ Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

Rugsėjo 20 d. 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje vyks O.Dirdovskio kūrybinis vakaras „Dar viena akimirka“. Pirmoje dalyje pamatysime trumpametražius filmus ir videoinstaliacijas iš ciklo „Dangaus ir žemės akmenys“, skirtus Lietuvos menininko akmentašio, Orvidų akmens muziejaus įkūrėjo, pranciškonų vienuolio Viliaus Orvydo 70-ties metų gimimo ir 30-ties metų mirties metinėms. A

utorius jau 30 metų domisi V.Orvydo kūryba ir apie jį sukūrė 4 filmus ir 9 videoinstaliacijas Lietuvoje ir Ukrainoje.

Antrojoje dalyje – trumpametražiai iš ciklo „Palaimintos salos“, skirto ukrainiečių menininkų autsaiderių Polinos Raiko, Fedoro Tripuljos Tetianič, Genadijaus Podvoiskio, Bogdano Gorbalio kūrybai.

O.Dirdovskis taip pristato savo herojus: „Žmonės, apie kuriuos pasakoju filmų cikle „Palaimingos salos“ tai ne paprasti žmonės, jie – „kitokie“. Juos vienija bendras likimas, neįprastas žvilgsnis į save ir aplinkinius. Jie nemoka būti brutaliais ir prisitaikyti dėl naudos. Šie žmonės, vieni iš nedaugelio, kurie prieštarauja žmogiškos sąmonės unifikacijai, jiems žinoma tikroji laimės ir laisvės, sielvarto ir kančios, vilties ir kūrybos džiaugsmo kaina visose aplinkybėse.“

Programa:

I dalis:

  • „Vilius Gabrielius. VII sąsiuvinis“ (1992, 25 min.). Filmas pelnė Grand Prix tarptautiniame nepriklausomo kino festivalyje Kijeve, Grand Prix tarptautiniame Internews centre Kijeve, Bronzos medalį tarptautiniame kino festivalyje „Unica“ Burže, Prancūzijoje (1995).
  • „Aliuzija“ (2006, 20 min.). Filmas sukurtas M.K. Čiurlionio tapybos ir Viliaus Orvydo skulptūrų motyvais. Muzika Mindaugo Urbaičio. Filmas pelnė specialų prizą už originalų vaizdo ir muzikos derinį tarptautiniame festivalyje „Kino kronika“ Kijeve (2008)
  • „Ars.Arma.Requiem“ (2011, 7 min.)

II dalis:

  • „Fedoras Tripulja Tetianič“ (2007, 14 min.)
  • „Teritorija. 98-08. Genadijus Podvoiskis“ (2008, 20 min.)
  • „Tarpukalnės“ (2007, 6 min.)
  • „Postludium“ (2016, 8 min.)

Renginys nemokamas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius