-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smuiko legenda Gidonas Kremeris Vilniuje ne tik grieš, bet ir pasakos apie artisto gyvenimą

Ar žinote, kaip jaučiasi artistas, kai jo smuiko stygas degina aistringa melodija ir ką jis galvoja, kai jo instrumentas ilgesingai ilsisi? Ar žinote kokios dramos vyksta už kulisų scenoje nutilus muzikai, o salėje - aplodismentams? Istoriją apie kūrėjo kelią pasakoja smuiko legenda Gidonas Kremeris į sceną Lietuvoje sugrįžtantis kartu su Baltijos šalių jaunimo virtuozų orkestru „Kremerata Baltica“.
Maestro Gidonas Kremeris
Maestro Gidonas Kremeris / Koncerto rengėjų nuotr.

Rusų dramos teatre Vilniuje rugsėjo 26 dieną vyks koncertas-spektaklis „Viskas apie Gidoną“. Nekasdieniškame muzikiniame spektaklyje skambės įvairių kompozitorių kūrinių aranžuotės ir rusų kalba. Maestro G.Kremeris ne tik grieš, bet ir pasakos apie savo gyvenimą.

Kalbėti apie sunkų, tačiau įdomų kūrėjo kelią jam padės kompozitorių E. Izaijo, V.Kisino, L.Bethoveno, J.Sibelijaus, J.S.Bacho, F.Šuberto, N.Paganini, H.V.Ernsto, A.Vivaldi, F.J.Haidno, A.Dvoržako, A.Piacolos kūriniai, atspindintys tiek šviesiausias artisto gyvenimo dienas, tiek skausmingas akimirkas, kurios paprastai lieka slapčiausiose sielos kertėse.   

„Visą gyvenimą nuoširdžiai dirbau vardan muzikos. Tikiuosi, kad keletas mano papasakotų istorijų tik sustiprins muzikos, kurią atliksime, teikiamų emocijų jėgą ir primins, kaip gimsta muzikos garsai“, – sakė G.Kremeris.

„Kremerata Baltica“ susibūrė Vilniuje

Visame pasaulyje koncertuojantis iš Rygos kilęs smuikininkas G.Kremeris smuiką į rankas pirmą kartą paėmė vos ketverių metų ir anksti sulaukė tarptautinio pripažinimo. Jis niekada neužmiršta savo tvirto ryšio su Baltijos šalimis. Vilnius yra šio menininko pirmųjų gastrolių, kūrybos sėkmių ir pažinčių miestas.

Kadaise jis čia pagrojo savo pirmąjį rečitalį. Vilniuje buvo suburta ir pirmosioms savo Europos gastrolėms rengėsi jo vadovaujama „Kremerata Baltica“. Todėl kiekviena viešnagė Lietuvoje šiam kolektyvui yra ypatinga - jis stengiasi čia sugrįžti kasmet bei dovanoti geriausius savo koncertus.

Prieš keturiolika metų suburto orkestro „Kremerata Baltica" garsas – subtilus ir gyvas, kaip jokio kito orkestro. Kiekvienas jo griežiamas kūrinys suskamba lyg džiugi ar skausminga, filosofiška ar svajinga asmeninė išpažintis. G.Kremeris su savo vadovaujamu kolektyvu skatina klausytojus atrasti tikrąją, dvasią taurinančią muzikos prasmę. 

Neveltui šio kolektyvo kasmet nekantriai laukia žymiausių Europos, Azijos ir Amerikos salių bei festivalių publika, per sezoną jis surengia apie 60 koncertų. „Kremerata Baltica" maršrutuose dar nebuvo tik Antarktidos ir tokių šalių kaip Namibija, Šiaurės Korėja, Prancūzų Gajana.

Nespėję išsikrauti lagaminų, „Kremerata Baltica“ muzikantai puola repetuoti naujų programų neskaičiuodami laiko. Tokį gyvenimo tempą gali ištverti tik jauni žmonės.  Todėl šio orkestro narių amžiaus vidurkis per beveik 14 metų mažai pasikeitė: šiandien jis yra 28-eri metai.

„Stengiamės, kad mūsų muzika visada pulsuotų gyvybe, nepripažįstame rutinos. Muzika mums – tai nuotykiai ir nuoširdūs išgyvenimai, o ne vien „tobulos natos“, – apie darbą su orkestru sakė jo įkūrėjas G.Kremeris.

Orkestro biografijoje – žymiausios pasaulio salės, solistai, dirigentai, žinomos įrašų studijos ir net 20 įrašytų kompaktinių plokštelių. Už vieną jų – „After Mozart“ 2002 m. muzikantai pelnė „Grammy“ apdovanojimą.

Koncertas-spektaklis „Viskas apie Gidoną“ vyks Rusų dramos teatre, rugsėjo 26 dieną, 18 val.

Koncerto rengėjų nuotr./Gidonas Kremeris (centre) su Kremerata Baltica
Gidonas Kremeris (centre) su „Kremerata Baltica“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius