Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sodas 2123“ nemokamų renginių programoje – nuo D.Liškevičiaus filmo iki Biomedžiagų bibliotekos

Vasario 23 d., penktadienį, nuo 18 val. kultūros kompleksas „Sodas 2123“ (Vitebsko g. 21-23, Vilnius) kviečia į svečius. Menininkai atvers savo studijų duris, Dainius Liškevičius pasidalins istorijomis iš „Modernaus buto“ ir pakvies filmo peržiūrai, Austėja Platūkytė atvers pirmąją Lietuvoje Biomedžiagų biblioteką, laukia garso performansas, pokalbiai ir jaukūs susitikimai, rašoma pranešime spaudai.
Akimirka iš OPEN SODAS
Akimirka iš OPEN SODAS / Gerda Krutaja nuotr.

Dainiaus Liškevičiaus filmas „Modernus butas“

19 val. pokalbiui su menininku Dainiumi Liškevičiumi pakvies Lietuvos transdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) pirmininkė, menotyrininkė Danutė Gambickaitė. Jo metu scenarijaus autorius ir režisierius pristatys 2023 m. studijos „Just a moment“ išleistą dokumentinį filmą „Modernus butas“, kurį palydės kino juostos peržiūra.

Filmo „Modernus butas“ stop kadras
Filmo „Modernus butas“ stop kadras

Filme menininkas D.Liškevičius įsileidžia į savo gyvenamąją erdvę, kurioje trinasi ribos tarp kasdienybės ir kūrybos. Namų video filmai ir dokumentinė medžiaga iš šiandienos kuria vientisą filmo audinį, kuriame menininko butas tampa pagrindiniu veikėju.

Namų video filmai ir dokumentinė medžiaga iš šiandienos kuria vientisą filmo audinį, kuriame menininko butas tampa pagrindiniu veikėju.

Jame skleidžiasi ne vien kūrėjo, bet ir jo šeimos kasdienybės pasaulis. Šiame mikrokosmose galime stebėti kaip įprasti veiksmai – eglutės nupuošimo ritualas, vakarėliai, buto perstatymas, piešinių atranka, arbatos gėrimas – ima transformuotis į performansus, privati erdvė virsta scena, o šeimos nariai į veikėjus. Šalia menininko kūrybos istorijos plėtojasi ir paslaptinga paties buto istorija.

Filmo „Modernus butas“ stop kadras (2)
Filmo „Modernus butas“ stop kadras (2)

Pirmoji Lietuvoje Biomedžiagų biblioteka

Nuo 18 val. duris atvers menininkės Austėjos Platūkytės inicijuota Biomedžiagų biblioteka. Tai nuolat plečiama ir atnaujinama pirmoji ir vienintelė visoje Lietuvoje, visiems asmenims laisvai prieinama naujų ir novatoriškų medžiagų kolekcija. Bibliotekoje didžiausias dėmesys skiriamas tvarioms, ekologiškoms ir aplinkai draugiškoms biomedžiagoms, todėl projektas plėtoja darnaus vartojimo ir tvaraus dizaino idėjas taikant žiedinį požiūrį į visus išteklius bei atliekas.

Skirtingi medžiagų pavyzdžiai – nuo medienos plokščių iš laikraščių ar iš jūržolių atliekų pagamintų pakuočių iki keraminių plytelių glazūrų iš krevečių lukštų. Atidarymo metu bus galimybė susipažinti su inovatyviausiomis biomedžiagų dizaino tendencijomis ir pamatyti, paliesti, pauostyti ir taip gyvai patirti tradicinei dizaino pramonei neįprastas medžiagas, sukurtas menininkų ir dizainerių iš Lietuvos bei viso pasaulio.

Projekto „Entity: Unisona“ renginys

19 val. kultūros erdvė „Entity“ surengs pirmąjį projekto „Unisona“ susitikimą, kuriame laukia netradicinės Gung Fu arbatos vakarėlis su vokiečių kilmės menininku Jan Glöckner. Jaukus susibūrimas kvies susipažinti su biotechnologijų lauku ir menininko tyrinėjimais.

UNISONA. Jan Glöckner
UNISONA. Jan Glöckner

Kultūros erdvės „Entity“ įkūrėja ir kuratorė Dagnė Petkevičiūtė teigia, jog pagrindinė „Entity: Unisona“ projekto idėja – menininkų bendradarbiavimas. „Kadangi „Entity“ komandos nariai yra tarpdisciplininio meno kūrėjai, jaučiame poreikį akcentuoti įvairovės ir dalinimosi patirtimi svarbą. Pastebėjome, kad Lietuvoje trūksta diskusijų apie kūrybos procesus ir jų užkulisus, todėl šiame projekte, be įprastų renginių (tokių kaip parodos ar performansai), bus daug diskusijų su įvairių sričių menininkais.

Pastebėjome, kad Lietuvoje trūksta diskusijų apie kūrybos procesus ir jų užkulisus, todėl šiame projekte, be įprastų renginių (tokių kaip parodos ar performansai), bus daug diskusijų su įvairių sričių menininkais.

„Unisona“ programa įtraukia skirtingų tarpdisciplininio meno sferų atstovus ir jų projektus, tokiu būdu skatindama komunikaciją tarp pradedančiųjų ir profesionalių meno kūrėjų.“

Alano Gurino garso performansas

20 val. „Sodas 2123“ projektų erdvėje jaunosios kartos menininkas Alanas Gurinas pakvies į garso performansą „šiek tiek gelsva šviesa“. Jo metu pasitelkiant garso fenomeno ir popieriaus sintezę autorius nagrinėja efemeriškumo, objektų ir erdvių, žmogaus ir aplinkos temas. Šiam pasirodymui sukurti garso objektai – tarsi išvirkščias rūbas su matomomis siūlėmis, sujungimais ir įtempimais, užpildantys erdvę garsinių skersvėju, gebantys gaudyti ir atspindėti šviesą, išryškinantys subtilias, sunkiai matomas bei juntamas aplinkos savybes.

Arvydo Gudo nuotr./Alanas Gurinas. 4 Kanklės.
Arvydo Gudo nuotr./Alanas Gurinas. 4 Kanklės.

Atviros studijos

Tradiciškai 18-21 val. „Open sodas" renginio metu savo studijas atvers kultūros komplekse kuriantys menininkai. Apsilankymų metu jie pristatys kūrybos procesus ir išvystytus projektus, organizuos dirbtuves, kvies pokalbiams ir jaukiam pasibuvimui.

Savo studijų duris atvers: Ieva Rižė, Vilius Vaitiekūnas, Gabrielė Gervickaitė, Akvilė Klimavičiūtė, Paulius Burakas ir Martynas Gailius, Aistė Laisvė Viršulytė, „Liustrai“, Rokas Pralgauskas, menininkių Jelenos Škulis ir Diletos Deikės duetas „Rankų darbas“, Austėja Platūkytė, erdvė „Entity“, Vitalij Červiakov, Studija „Tymes“ ir tarptautinis „Sodas 2123“ rezidentas Andreas Brunner.

Roko Pralgausko studija
Roko Pralgausko studija

Šokiai kaip namie

Bare „Estafetė“ nuo 21 val. muzikinėmis selekcijomis vakarą palydėti kvies Paulius Burakas „Camper Cam“, meno kūrėja ir kuratorė Kamilė Krasauskaitė „Matilda“ ir Demetrio Castellucci.

Renginių ciklas „Open sodas" yra Vilniaus 700 jubiliejaus programos dalis. LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius