Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės Šv. Jonų bažnyčią užlies amerikiečių muzikos melodijos

Trečiadienį, liepos 8 dieną, 18 val., sostinės šv. Jonų bažnyčios skliautus užlies Lietuvoje retai skambanti dvidešimtojo amžiaus vidurio amerikiečių chorinė muzika, atliekama Niujorko choro „Seneca Camerata“.
Choras „Seneca Camerata“
Choras „Seneca Camerata“. / Organizatorių nuotr.

Išsikėlęs ambicingą tikslą – pristatyti vieno laikotarpio savo šalies muzikos panoramą – šis kolektyvas atliks gyvumo ir įvairovės nestokojančią programą, apimančią sudėtingus ir įdomius kūrinius. Koncerte taip pat dalyvaus solistė Rachel Harewood, atliksianti soprano ir fleitos partijas. Beje, kolektyvas Lietuvoje lankysis jau ne pirmą kartą.

„Seneca Camerata“ koncerte skambės prancūziški chorai iš Leonardo Bersteino kūrinio „The Lark“ („Vieversys“). Šis kūrinys sukurtas dar 1955 metais, kai kompozitorius parašė muziką Jeano Anouilho to paties pavadinimo teatro pjesei apie Žaną D’Ark. Amerikiečių muzikantai taip pat pristatys Williamo Schumano „Preliudą balsams“, Earlo George‘o „Nekaltybės dainas“, R.Murray‘aus Schaferio „Epitafiją mėnesienai“, šmaikščiąją Ernsto Tocho „Geografinę fugą“ bei kitus kompozitorių G.Binkerdo, W.Russello, H.Stevenso, J.Avshalomovo, J.Kerno, W.Dawsono kūrinius.

XX amžius – svarbus laikotarpis Amerikos muzikos istorijoje. Tai laikotarpis, kai amerikietiškame tautų katile susilydė įvairiausių tradicijų ir kultūrų mišinys: pradedant tuo, kas paveldėta iš Senojo kontinento, ir baigiant tuo, kas buvo atrasta Naujųjų žemių platybėse ar atgabenta iš tolimosios Afrikos.

Būtent per praėjusį amžių susiformavo savita nacionalinė amerikiečių muzikinė kultūra. Amerikos platybės, sunkiai palyginamos su Europos valstybių ribomis, inspiravo stambesnių formų muzikos kūrinius, kuriuose jaučiamas laisvės vėjo dvelksmas. Kontrastu šiam reiškiniui tapo besikuriantys dideli miestai, kurie į to meto autorių kūrybą įliejo ir urbanistinės kultūros aspektų.

Roberto Cowleso vadovaujamas kamerinis choras „Seneca Camerata“ specializuojasi atlikti rimto pobūdžio muzikos a cappella repertuarą. Per metus paruoštas programas kolektyvas paprastai pristato vasaromis, koncertinių gastrolių metu. Chore dainuoja Hobarto ir Williamo Smitho koledžų choro ir Sirakūzų vokalinio ansamblio nariai. 2004 m. kolektyvas jau koncertavo Baltijos šalyse. Būtent pastarųjų gastrolių sėkmė ir paskatino čia sugrįžti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius