Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spaudos atgavimo proga – daugiau nei 70 renginių

Gegužės 7-ąją, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, garsiausi Lietuvos kūrėjai, leidėjai, bibliotekininkai, spaustuvininkai bei knygynų darbuotojai kvies kartu sudalyvauti akcijoje „Lietuva skaito!“.
Rašytoja Renata Šerelytė
Rašytoja Renata Šerelytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Akcijos metu visas dėmesys bus skirtas lietuviškoms knygoms bei jų skaitymui. Šiais metais akcija „Lietuva skaito!“ ypatinga ir dėl ypač plačios renginių geografijos – skaitymai vyks net 35-iuose skirtinguose Lietuvos ir užsienio miestuose: nuo Vilniaus iki Kuršėnų, nuo Oslo iki Glazgo. Per vieną dieną įvyks daugiau nei 60 susitikimų su autoriais, diskusijų bei kūrybinių dirbtuvių.

Vienas ryškiausių akcijos „Lietuva skaito!“ renginių šiais metais – susitikimas su rašytoja Renata Šerelyte ir Andriumi Rakausku, LRT televizijos laidos „Gustavo enciklopedija“ vedėju Gustavu. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas gegužės 7 d. 12 val. per LRT Kultūra. Jo metu autoriai ne tik improvizuotai diskutuos apie literatūrą ar kūrybą, bet ir skaitys ištrauktas iš savo būsimų knygų.

R. Šerelytė, šeštadienį pirmą kartą pristatysianti savo vis dar rašomą romaną paaugliams ir visai šeimai „Žvaigždžių medžiaga“, šiuo metu džiaugiasi atradusi naują užsienio rašytoją. Anot jos, naujų rašytojų atradimo bei pažinimo džiaugsmas – svarbiausia tokių renginių dalis.

Tokie renginiai atveria skaitymą kitaip, kitokią skaitymo patirtį – ne kaip mados reikalą, o kaip gelminį dalyką.

„Šiuo metu kaip vieną mėgstamiausių galėčiau išskirti Clive Staples Lewis – „Narnijos kronikų“ autorių. Jau įsigijau visas lietuviškai išverstas knygas ir išties džiaugiuosi jį atradusi. Manau, kad visada galima atrasti dar daugiau mėgstamų autorių, net jei dauguma juos jau turime. Tokie renginiai atveria skaitymą kitaip, kitokią skaitymo patirtį – ne kaip mados reikalą, o kaip gelminį dalyką. Skaitymas ir knygos yra labai žmogiškas, tik žmonėms būdingas dalykas. Todėl tokie renginiai padeda tai patirti bei suartina su kažkokiais tolimais pasauliais“, – teigia R. Šerelytė.

Tuo metu laidos „Gustavo enciklopedija“ vedėjas A. Rakauskas, renginyje plačiau papasakos apie nuotykių apysaką „Nepaprasti Gustavo ir profesoriaus Kalėdausko nuotykiai“, kuri yra daugybės metų darbo su laida atspindys. Pasak jo, akcija „Lietuva skaito!“ turi daug bendro su kita Lietuvoje ypač minima švente.

„Tokios akcijos padeda prisiminti popierines knygas, kurios yra tiek pramoginė, tiek pažintinė išmintį suteikianti veikla. Taip pat svarbu, kad tai padeda įprasminti spaudos atgavimą. Viena vertus, skaityti reikia visuomet. Tačiau, tuo pat metu, tai panašu į Motinos dieną – mamas mylime visą laiką, tačiau kartą metuose tiesiog labiau tai prisiminame. Taip yra ir su spauda ar knyga – kartą metuose jas verta prisiminti kitaip“, – lygina A. Rakauskas.

Renginį, kuris įvyks šeštadienį Vilniaus „Akropolio“ „Pegase“ 12 val., filmuos LRT Kultūra.

Visą unikalaus renginio „Lietuva skaito“ svečių sąrašą bei programą galite rasti apsilankę Lietuvos leidėjų asociacijos tinklalapyje http://www.lla.lt/lt/articles/view/id.44.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius