-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startuojantis Vilniaus queer festivalis „Kreivės“ kviečia susipažinti su LGBT+ judėjimo herojais

Prasideda penktasis Vilniaus „queer“ festivalis „Kreivės“. Festivalio rengėjai į kino programą surinko filmų apie išskirtines LGBT+ judėjimo asmenybes bei parengė specialią programą vaikams ir paaugliams. Vilniečiai ir miesto svečiai taip pat kviečiami į diskusijas, kreivos kūrybos skaitymus, parodą ir LGBT+ draugišką vakarėlį. Bilietas į beveik visus renginius – auka nuo 1 ct.
Jauni menininkai iš Ukrainos Vilniuje apmąstys savo tapatybę.
Jauni menininkai iš Ukrainos Vilniuje apmąstys savo tapatybę. / Organizatorių nuotr.

„Šiais metais žiūrovams paruošėme programą „Herojai“, kurioje pristatome žmones, be kurių daugelio mūsų gyvenimas būtų kitoks. Jie galbūt mažai žinomi Lietuvoje, tačiau reikšmingai prisidėjo prie queer judėjimo ar feminizmo plėtros. Šia programa siūlome susipažinti su savo istorijos herojais“, – sako vienas iš festivalio organizatorių Augustas Čičelis.

„Herojų“ programoje žiūrovai pamatys filmą „Marshos P.Johnson mirtis ir gyvenimas“, kuris supažindina su Marsha P.Johnson, translyte moterimi, dalyvavusia Stounvolo riaušėse bei 1970 m. kartu su bendražygiais Niujorke rengusia pirmąsias pasaulyje LGBT eitynes. Šioje programoje žiūrovai taip pat ras ir filmą „Teresės gyvenimai“ apie Thérèsę Clerc, iškilią prancūzų aktyvistę, kuri visą gyvenimą kovojo už abortų legalizavimą, moterų lygybę ir LGBT teises. Programa kvies susipažinti su herojais iš Australijos – Timu Conigrave'u ir Johnu Caleo bei jų AIDS epidemijos patirtimi filme „Prisimenant vyrą“, pažvelgti į septyniasdešimtųjų Ameriką filme „Jūsų seserybėje“.

Pirmą kartą „Kreivės“ į filmus kvies jaunuosius žiūrovus – vaikams ir paaugliams parengta keturių trumpametražių filmų programa. Ji, anot organizatorių, tiks ir jauniesiems žiūrovams, ir jų tėvams ar globėjams.

„Džiugu, kad filmų kūrėjai vis daugiau atkreipia dėmesį ir į jaunesniąją auditoriją, kuriai bręstant kyla daugybė klausimų apie save ir aplinkinius. Šie keturi filmai skirti vaikams ir paaugliams, tačiau tiks ir suaugusiems, norintiems geriau suprasti vaikus ir paauglius, kurių gyvenimas pasisuka šiek tiek kitaip nei įprasta“, – sako A.Čičelis.

Šie keturi filmai skirti vaikams ir paaugliams, tačiau tiks ir suaugusiems, norintiems geriau suprasti vaikus ir paauglius, kurių gyvenimas pasisuka šiek tiek kitaip nei įprasta, – sako A.Čičelis.

Festivalyje jau tradiciškai bus galima pamatyti konkursinę trumpametražių filmų programą. Geriausią filmą renka festivalio žiuri – rašytoja Aušra Kaziliūnaitė, prof. Natalija Arlauskaitė, vienintelio LGBT festivalio Rusijoje organizatorė Tatyana Shmankevich bei queer aktyvistė iš Baltarusijos Svetlana Gatalskaya.

Į festivalį pristatyti savo ekstravagantišką filmą „Mano mama rožinė“ atvyksta režisierė iš Danijos Cecilie Debell. Kitas festivalio svečias, režisierius Nocolas Gerifaudas, pristatys savo jautrų ir labai asmenišką kino pasakojimą „Pamatysi pavasarį“.

Be filmų programos, žiūrovai kviečiami į diskusijas, parodą ir vakarėlį.

Rugsėjo 13 d. diskusijoje „Matuojant visuomenės temperatūrą“ bus aptariami neseniai queer bendruomenę Lietuvoje supurtę padegimai ir svarstoma, kokie turėtų būti artimiausi queer bendruomenės politiniai tikslai.

Rugsėjo 14 d. lankytojų laukia „Kreivi skaitymai“ bei vakarėlis „K/reivas“. Rugsėjo 15 d. – diskusija apie LGBT meną ir aktyvizmą.

Festivalio uždarymo dieną – rugsėjo 16-ąją – atidaroma jaunų kūrėjų iš Ukrainos paroda „+26: Am I My Generation?“. Menininkai Gorsadas, Antonas Karyukas, Yulia Krivich ir Lena Siyatovska – gyvenantys po sovietmečio, bet dar ne tūkstantmečio kartos atstovai. Lietuvoje šios kartos žmones galima pavadinti Nepriklausomybės karta. O kaip juos apibūdinti Ukrainoje? Paroda veiks iki rugsėjo 28 dienos Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos projektų erdvėje „Sodų 4“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius