Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Su „Laisvės kodu 13“ virtualiai patirsite sovietų agresiją sausio 13-ąją

Tu – žurnalistas su vaizdo kamera. Už lango 1991 m. sausio 13-osios naktis. Tau paskambina kolega ir siūlo įsijungti televizorių. „Aš jau eteryje. Atakuoja. Girdisi šaudymai iš visų pusių“, – per Lietuvos televiziją praneša žinių vedėja Eglė Bučelytė. Tu paimi filmavimo kamerą ir su taksi išvyksti prie karščiausio taško – TV bokšto. Taip į lemtingos sausio 13-osios įvykių sukūrį tave nukelia interaktyvi virtualios realybės patirtis „Laisvės kodas 13“.
„Laisvės kodas 13“
„Laisvės kodas 13“ / Partnerio nuotr.

Prisimenant sausio 13-ąją virtualios realybės kūrėjai pristato keliolikos minučių į Lietuvos istoriją įrašytos 1991 m. nakties patirtį. „Tai nebus malonūs pojūčiai ar nostalgija persmelkti prisiminimai. Tai bus tokia sausio 13-oji, kokia iš tiesų ir buvo. Šalta, niūri, pažymėta krauju, bet su begaliniu tikėjimu ir noru būti laisviems“, – sako „Laisvės kodas 13“ režisierius Andrius Lekavičius.

Žiemos nakties šaltis ir rūkas, kurtinantis automobilius traiškančių tankų riaumojimas, minios skanduojami patriotiniai šūkiai, kuriuos girdint pašiurpsta oda, sovietų karių talžomi laisvės siekiantys lietuviai, TV bokštą dengiantys laužų dūmai, nuolat kaukiančios sirenos. „Laisvės kodas 13“ kūrėjai ypatingą dėmesį skyrė autentiškiems tos nakties garsams, kurie surinkti iš garso archyvų. Vaizdai ir aplinka atkurta pasitelkus 3D animaciją iš liudininkų pasakojimų, užfiksuotų įvairiose knygose, spaudoje ar filmuose.

Spręs sudėtingą dilemą

„Laisvės kodas 13“ dalyvis ne tik pateks į lemtingą naktį, bet ir turės priimti sprendimus – visos patirties metu jį persekios sudėtinga dilema – ar atlikti žurnalisto darbą, vaizdo kamera fiksuoti sovietinės armijos agresiją prieš beginklius žmones ar padėti sužeistiesiems. Filmuotas vaizdas būtų vertingas vėliau – parodant tikruosius įvykius žiniasklaidoje – ir galbūt apsaugotų nuo agresijos protrūkių ateityje, o pagalbos prašantis yra čia ir dabar.

Partnerio nuotr./„Laisvės kodas 13“
Partnerio nuotr./„Laisvės kodas 13“

Virtualios realybės patirties kūrėjai teigia, kad minint Sausio 13-ąją bus pristatoma ne galutinė „Laisvės kodo 13“ versija. Galutinė versija, eterį pasieksianti balandžio mėnesį, bus papildyta dar viena scena.

„Tokio pobūdžio kompleksiškumo ir sudėtingimo VR projektas Lietuvoje dar nebuvo kurtas, techninis įgyvendinimas buvo kupinas iššūkių, reikalavo nuolatinio ir ypač spartaus kuriančios komandos mokymosi. Projektą kūrė 30 žmonių, praėjusiais metais projektas buvo pristatytas Šefildo, Venecijos ir Talino kino festivalių industrijos renginiuose. Tai rodo, kad kuriame kartu su pasauliu, nors resursų ir patirties turime keliskart mažiau“, – pasakoja Bartosh Polonski, filmo prodiuseris ir interaktyvias instaliacijas kuriančios įmonės „Gluk Media“ atstovas.

„Laisvės kodas 13“ bus pristatomas TV bokšte

Virtualios realybės patirties „Laisvės kodas 13“ pristatymas, į kurį reikia registruotis iš anksto (www.laisveskodas13.lt), vyks sausio 12–22 dienomis TV bokšte įrengtoje specialioje erdvėje. Patirtis bus nemokama, tereikės užsiregistruoti.

Partnerio nuotr./„Laisvės kodas 13“
Partnerio nuotr./„Laisvės kodas 13“

„Nepriklausomoje Lietuvoje gimę žmonės tik iš pasakojimų ar archyvinių kadrų yra matę ar girdėję apie sausio įvykius. Bet ar to pakanka? Dabar naujausios technologijos leidžia virtualiai persikelti į praeitį, patirti ir apmąstyti ją dar kartą. „Laisvės kodo 13“ veiksmas vyks taip arti ir taip realistiškai, kad neišvengsite sovietų karių smūgių ir grėsmingų žodžių lavinos, o už kelių metrų matysite tanką bandančius pajudinti vyriškius. Viskas taip, kaip iš tiesų ir vyko“, – pasakoja virtualios realybės patirties režisierius A. Lekavičius.

„Laisvės kodas 13“ buvo kuriamas daugiau nei dvejus metus, dalis darbų atlikta užsienyje. Patirtį simuliuojantys projektai jau šiandien tampa efektyvia edukacine priemone ir mokyklų mokymosi procese, nes patirtą, o ne perskaitytą ar tik nuotraukoje matytą istoriją yra kur kas lengviau suprasti, įsiminti, reflektuoti“, – sako B. Polonski.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius