Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sudėtingo instrumento neišsigandusi R. Mikiškaitė – šiandien žymi saksofonininkė

Pirmąjį kartą saksofoną į rankas paėmusią vienuolikmetę labiausiai nustebino ir kiek įbaugino šiame muzikos instrumente esančių mygtukų skaičius, šiandien R. Mikiškaitė šio meno mokosi kaip ji pati vadina – saksofonų šalyje – Olandijoje. Atlikėja netiki, kad entuziazmas gali išblėsti, o noras eksperimentuoti – dingti. Jau šį savaitgalį R. Mikiškaitė pasirodys gimtoje Lietuvoje, Trakų ir Birštono kraštuose – atlikėja užbaigs jaunuosius menininkus pristatantį muzikos renginių ciklą „Iuvenes art“.
Rusne
Rusne / Organizatoriai

Romantiško būdo jaunoji menininkė yra gimusi ir užaugusi ežerais apsuptame Trakų krašte. Saksofoną į rankas Rusnė teigė paėmusi paskatinta tėčio, birbynininko Kastyčio Mikiškos, ir Trakų meno mokyklos mokytojo Arvydo Mišeikio, kuris tuo metu pakvietė jaunąją atlikėją groti Trakų pučiamųjų orkestre. Patekusi į nuostabiu įvardijamo mokytojo Ričardo Čiupkovo klasę, Rusnės noras groti šiuo muzikos instrumentu išaugo dvigubai. Šiuo metu R. Mikiškaitė Trakų meno mokyklą vadina antraisiais namais, kuriuose ne tik žengė pirmuosius muzikinius žingsnius, bet ir susirado daug draugų.

Galimybes išnaudoti – būtina

Prieš dešimt metų baigusi Trakų meno mokyklą, R. Mikiškaitė įstojo į Vilniaus Tallat-Kelpšos konservatoriją (Albino Pupkevičiaus klasė). Po to sekė mokslai Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kurie suteikė Rusnei progą pažinti užsienio muzikos rinką – Rusnė pasinaudojo proga sudalyvauti akademijoje vykdomoje „Erasmus“ programoje ir išvyko bakalauro studijų tęsti į Olandiją, Utrechto miestą, kur buvo globojama profesoriaus Johan van der Linden. Po studijų svetur į Lietuvą grįžusi jaunoji atlikėja gimtinėje ilgai neužsibuvo – šiuo metu jaunoji menininkė ir vėl Olandijoje – tęsia magistro studijas.

Saviraiškos nelaiko darbu

Pasak jaunosios atlikėjos, grojant, ji ir šis muzikos instrumentas tampa vienu kūnu – jos dalimi

Groti saksofonu Rusnei niekada nebuvo darbas. Atsakingas ir planinis mokymasis groti saksofonu buvo pasiruošimas koncertams, festivaliams, konkursams, kas kiekvienam vaikui daro įspūdį, motyvuoja tobulėti. Pasak jaunosios atlikėjos, grojant, ji ir šis muzikos instrumentas tampa vienu kūnu – jos dalimi. Žinoma, ji sutinka, kad saksofonas pūtikui, kaip statybininkui plaktukas – darbo įrankis, tačiau apie tai jaunoji atlikėja niekada ir nebuvo pagalvojusi. Tiesa, Rusnei teko paragauti ir mokytojo duonos – 2013 metais jaunoji atlikėja dalyvavo vasaros stovykloje „Trakų fanfarinė savaitė“ bei festivalyje „Mes sveikinam trakus“. Nors muzikos pedagogika R. Mikiškaitei nėra svetima, planų grįžti į Lietuvą ir tapti mokytoja ji kol kas neturi.

Šalyje jaučiasi įvertintais

R. Mikiškaitė, paklausta, ar jos manymu jaunieji klasikinės muzikos atlikėjai yra vertinami Lietuvoje, ji mano, kad vertinti yra viena, o sudaryti sąlygas ir palankią aplinką dirbti – kas kita. Būtent to Lietuvos muzikos rinkoje ir trūksta, ir gal todėl dauguma gerų jaunųjų atlikėjų renkasi kitas šalis. Tačiau jauniesiems atlikėjams grįžti namo visada yra malonu – visada malonu yra stovėti scenoje ir savo kuriama muzika dalintis su kitais. Todėl pasak R. Mikiškaitės, tokie projektai kaip „Iuvenes art“, „Sugrįžimai“ svetur besimokantiems ir gyvenantiems lietuvių atlikėjams visada yra įvertinimas.

Saksofonininkė Rusnė Mikiškaitė pasirodys drauge su dvidešimt aštuonerių metų olandų pianistu Thijn Vermeulen. Pasak atlikėjos, nors duetu jie groja dar neilgai – vos metus laiko, tačiau sutampantys požiūriai į muziką atneša gerus rezultatus. Atlikėjų pagrindinis siekis paprastas – likti suprastais.

 

Saksofonininkė R. Mikiškaitė ir pianistas T. Vermeulen koncertuos:

2014 m. spalio 25 d. 17 val. Užutrakio dvare (Trakų rajonas);

2014 m. spalio 26 d. 15 val. Birštono Kurhauze (Prienų rajonas).

* Įėjimas mokamas. Kaina – 10 Lt. Bilietus galėsite įsigyti renginių vietoje likus valandai iki koncerto.

Organizatorius – Trakų krašto vietos veiklos grupė. Partneriai – Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija, Trakų kultūros rūmai, Birštono kultūros centras. Pagrindiniai rėmėjai – UAB „Vilsida“, UAB „Senoji kibininė“, poilsio ir pramogų parkas TonyResort“

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius