Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sugrįžta didžiausias japonų kultūrai dedikuotas festivalis Lietuvoje – „Japonijos dienos Kaune WA“

Gegužės 8-11 dienomis, palaikydamas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginių tradiciją, sugrįžta didžiausias Japonijos kultūrai dedikuotas festivalis Lietuvoje - „Japonijos dienos Kaune WA“. Jo metu gausus būrys japonų menininkų bei atlikėjų per šokį, skaitmeninį meną, muziką, madą, kaligrafiją ir kitas meno formas atskleis Tekančios Saulės šalies kultūros dvasią, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Chiyowaka-Ichikawa, kabuki pasirodymas
Chiyowaka-Ichikawa, kabuki pasirodymas / Organizatorių nuotr.

Tarp laukiamiausių festivalio pasirodymų – vieno garsiausių Japonijos avangardo scenos vardų Hiroaki Umeda šviesos architektūros ir šokio spektakliai „Būsenos” ir „Intensyvioji dalelė“, vyksiantys Kauno kino centre „Romuva” gegužės 9 dieną.

Hiroaki Umeda kūryba pulsuoja ir užburia savo galinga energija, skaitmenine grafika ir kūno judesio sinergija scenoje. Nuo tada, kai įkūrė savo trupę „S20”, jo subtilūs, bet brutalūs šokio spektakliai apkeliavo visą pasaulį ir sulaukė žiūrovų bei kritikų pripažinimo. Gegužės 8 suplanuotame festivalio atidarymo koncerte šiuolaikinį Tokijo gatvės mados pasaulį kvies pažinti Kawaii mados karaliumi tituluojamo japonų dizainerio Sebastian Masuda ir Kauno šokio teatro „Aura” kuriamas performansas.

Organizatorių nuotr./Hiroaki Umeda, spektaklis „Būsenos“
Organizatorių nuotr./Hiroaki Umeda, spektaklis „Būsenos“

Dizaineris jau beveik 30 metų savo unikalia kūryba skleidžia japoniškosios Kawaii kultūros filosofiją visame pasaulyje ir siekia, kad kiekvienas žmogus galėtų drąsiai priimti bei atskleisti visas savo spalvas.

Japonijos ambasadorius Lietuvoje Testu Ozaki teigė: „Džiaugiuosi, kad Kaunas tęsia gražias tradicijas pristatant Japonijos kultūrą, esu dėkingas „Japonijos dienos Kaune WA“ festivalio organizatoriams ir partneriams už jų pastangas priartinant Japoniją prie kauniečių. Šį kartą iš Japonijos atvyksta Japonijos–Lietuvos draugystės asociacijos oficiali delegacija, kurioje ir Lietuvos respublikos garbės generalinis konsulas Shigehiro Komaru ir kiti garbės konsulai, taip pat ir Kauno miesto partneriai – delegacijos iš Gifu prefektūros Jaocu miestelio bei Kanagawa prefektūros Hiracukos miesto.

Organizatorių nuotr./Hiroaki Umeda, spektaklis „Intensyvioji dalelė“
Organizatorių nuotr./Hiroaki Umeda, spektaklis „Intensyvioji dalelė“

Džiaugiuosi, kad „Japonijos dienos Kaune WA“ turi gilią prasmę ne tik pačiam Kaunui bet ir Japonijai, ir nekantriai lauksiu momento, kai galėsime kartu su abiejų šalių partneriais mėgautis šiuo festivaliu. Tikimės, kad šis festivalis būtų nepamirštamas visiems.“

Festivalio atidarymo koncerte Kauno miestų partnerių atlikėjai dovanos išskirtinius pasirodymus tradicinės japonų kultūros mylėtojams. Hiracukos atlikėjų Chiyowaka Ichikawa ir Jack kabuki šokio bei tsugaru-šamisen muzikos pasirodyme „Vienintelė gyvenimo galimybė“ susilies keturis šimtmečius puoselėjama kabuki teatro tradicija ir iš šiaurės Japonijos kilusio tristygio muzikos instrumento šamisen skambesys.

Yukina Yamamoto, kaligrafijos spektaklis „Ibuki – Gyvybės dvelksmas“
Yukina Yamamoto, kaligrafijos spektaklis „Ibuki – Gyvybės dvelksmas“

Iš Jaocu miestelio atvyksiančios menininkės Haru kaligrafijos ir video projekcijų performanse „Gyvenimo jungtys“ susilies istorinė kaligrafijos tradicija su futuristiniais piešiniais. Festivalio baigiamajame koncerte gegužės 11 dieną Otowa-ryu tradicinio japonų šokio mokyklos atlikėjos Yusumire Otowa ir Koho Otowa atskleis pasakojimo per šokį ir kostiumą meną pasirodyme „Liūto ir jauniklio šokis”, o taiko būgnų muzikos tradicija pulsuos Toru Hasegawa pasirodymas.

Gegužės 10 dieną šiuolaikinio meno ir tradicijų sinergiją kvies patirti Yukina Yamamoto (Japonija) ir Tuuli Malla (Suomija) kaligrafijos ir šokio spektaklis 息吹 Ibuki – Gyvybės dvelksmas.

„Japonijos dienos Kaune WA” jau ne vienerius metus tarp Lietuvos ir Japonijos puoselėjamo kultūrinio bendradarbiavimo kūrinys, gausaus partnerių būrio dėka kasmet kuriantis ypatingą japonišką šventę kauniečiams. Šiltai kviečiu kartu leisti į kelionę po Tekančios saulės šalį Kaune”, – sakė festivalio vadovė Emilija Šakalienė.

Organizatorių nuotr./Kawaii mados dizaineris Sebastian Masuda
Organizatorių nuotr./Kawaii mados dizaineris Sebastian Masuda

Festivalio programa, su kuria galite susipažinti festivalio puslapyje. Bus pilna turiningų paskaitų, parodų, kūrybinių dirbtuvių ir kitų įdomių renginių, leisiančių atrasti Japoniją Kaune. Buvusiame Japonijos konsulate Kaune įsigūrusiame Sugiharos namų muziejuje bus eksponuojama Japonijos ir Lietuvos mokinių piešinių paroda „Draugystės tiltai”, vyks edukacijos. VDU Azijos studijų centras lauks Japonijos mylėtojų paskaitose leisiančiose artimiau pažinti šią nuostabią šalį, o Kauno švietimo inovacijų centras japonų kultūrai dedikuotose veiklose suburs Kauno moksleivių bendruomenę ir pakvies Vienybės aikštėje kartu sušokti tanabata-odori šokį.

Festivalio „Japonijos dienos Kaune WA“ renginiai vyks Kauno kino centre „Romuva“ (Laisvės al. 54) ir kitose miesto erdvėse.

Festivalio naujienas sekite čia, o festivalio programą rasite čia. Dauguma renginių – nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius