Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šv. Kotrynos bažnyčioje – jubiliejinis poeto Rimvydo Stankevičiaus kūrybos vakaras

Sausio 21-ąją 18 val. į Šv. Kotrynos bažnyčią pasveikinti Rimvydo Stankevičiaus rinksis poeto draugai ir bendražygiai: dainuojantys aktoriai Kostas Smoriginas, Saulius Bareikis, Gediminas Storpirštis, Mindaugas Ancevičius su grupe, grupės „Skylė“ branduolys – Rokas Radzevičius ir Aistė Smilgevičiūtė, Olegas Ditkovskis ir Neda, eiles skaitys aktoriai Rimantas Bagdzevičius ir Andrius Bialobžeskis, pritariant Domantui Razauskui.
Rimvydas Stankevičius
Rimvydas Stankevičius / Projekto partnerio nuotr.

Šventiniame koncerte žadėjo dalyvauti ir žinomas atlikėjas Marijonas Mikutavičius ir atlikti kelis kūrinius, kurių autorystė daug kam gali tapti atradimu. Tikėtina, kad vakaro šeimininkas, poeto bičiulis rašytojas, scenaristas Alvydas Šlepikas ne tik pasidalins istorijomis iš spalvingo ir įdomaus Poeto gyvenimo, bet ir pakvies patį autorių paskaityti savo eiles. Kūrybos vakaro „Už vaiką ir vėją, už medų ir bitę...“ metu skambės Rimvydo sukurtos eilės, kurias prakalbins ir išdainuos žinomi Lietuvos aktoriai ir atlikėjai.

Projekto partnerio nuotr./Kostas Smoriginas
Projekto partnerio nuotr./Kostas Smoriginas

Sudėtingo minties piešinio, aštrių vaizdo brūkšnių naujoviškai instrumentuotuose R.Stankevičiaus eilėraščiuose mįslingos būties nesibaigiančioje tėkmėje iškyla vienišas individas, besišaukiantis Dievo. Pats Rimvydas apie poeziją kalba taip: „Man jau seniai atrodo, kad ne poezija yra mūsų uždavinys, o mes esame poezijos uždaviniai. Poezija tiesiog eina, o mes kiek sugebame nusistatyti savo bangeles ir pasiekti jos registrą, tiek jos ir išgriebiame iš tos upės, užrašome kalba ir atiduodame žmonėms. Manau, kad poezija turi tokių tikslų, apie kuriuos mes nenutuokiam... Tai yra kažkas tarpinio tarp maldos ir šamaniško šokio. Poezija susijusi su žmonių sielomis. Ar galime apie jas pasakyti ką nors konkretaus? Ar įmanoma? Įtariu, kad tai yra Dievo reikalai“.

O paklaustas, kuo skiriasi dainų ir poezijos tekstai poetas atsako: „Dainų tekstams reikia daugiau melodingumo, ritmikos ir mažesnio prasminio tankio. Rašydamas tekstą dainai negali sudėti į vieną eilutę beprotiško kiekio informacijos. Pusę jėgos reikia palikti atlikėjams. Juk daina – tai ten tik tekstas, bet ir muzika bei balsas. Per geras tekstas dainą užmuša. Jis turi būti vienas pats sau. Tai jau poetinis tekstas“.

Projekto partnerio nuotr./Rokas ir Aistė
Projekto partnerio nuotr./Rokas ir Aistė

Neabejingi gerai muzikai ir prasmingiems tekstams „Bardai LT“ kviečia kartu atšvęsti poeto Rimvydo Stankevičiaus jubiliejų ir susitikti sausio 21 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje poezijos ir muzikos vyksme „Už vaiką ir vėją, už medų ir bitę“.

Rimvydas Stankevičius – poetas, prozininkas, eseistas, žurnalistas. Gimė Elektrėnuose. Vilniaus universitete studijavo lituanistiką, įgijo lietuvių literatūros magistro laipsnį. Nuo 1997 m. dirba reporteriu dienraštyje „Respublika“. 2001 m. Lietuvos televizijoje vedė kultūrinę laidą „Kultūros spąstai“. 2000 m. pagal Rimvydo Stankevičiaus inscenizaciją Nacionaliniame dramos teatre pastatytas Sauliaus Mykolaičio režisuotas spektaklis „Stop mašina“. 2002 m. drauge su kompozitoriumi Roku Radzevičiumi sukūrė roko operą „Jūratė ir Kastytis“. Oratorijos „Sakurų prisiminimai“ libreto autorius (premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre – 2014 m.). Rašo tekstus dainoms. Poezija versta į vokiečių, lenkų, švedų, suomių, anglų ir kitas kalbas, publikuota užsienyje išleistuose almanachuose. Šiuo metu gyvena ir dirba Vilniuje. Lietuvos rašytojų sąjungos narys – nuo 2004 m. 2016 m. jam įteikta Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Bilietų kainos – 12,15 arba 20 eurų. Vakaro metu surinkti pinigai bus skirti R.Stankevičiaus poezijos rinkinio-triptiko išleidimui, bendradarbiaujant su Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

Bilietus platina „Tiketa“. Su „ Laisvalaikio kortele“ – 20 proc. nuolaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius