Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šv. Velykų laukimą įprasmins sakralūs fortepijono muzikos garsai

Ne vieną koncertą dvasine tematika surengusi ir į sakralumo muzikoje temą įsigilinusi pianistė Gabija Rimkutė artėjančių šv. Velykų proga klausytojams paruošė išskirtinę programą – rečitalį, sudarytą vien tik iš prancūzų kompozitoriaus Olivier Messiaeno kūrinių. Didijį šv. Velykų savaitės šeštadienį, šv. Kotrynos bažnyčioje, skambės didžioji dalis kompozitoriaus ciklo fortepijonui „Dvidešimt žvilgsnių į kūdikėlį Jėzų“.
Gabija Rimkutė
Gabija Rimkutė / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Muzikos garsai

Pianistės nuomone, šis kūrinys savo turiniu idealiai atspindi šv. Velykų tematiką, nes nuosekliai atkuria Kristaus istoriją – nuo Jo gimimo iki nukryžiavimo ir prisikėlimo.

„Šį koncertą skiriu ne tik muzikos mylėtojams, bet, pirmiausia, visiems tikintiesiems, kurie šv. Velykas ketina pasitikti budėdami bažnyčiose. Tikiu, kad Messiaeno muzika galėtų būti puikia įžanga į Velyknakčio mišias. Na, o tiems, kurie šv. Velykas įpratę sutikti namuose, prie šventinio stalo, šis renginys galėtų tapti savotišku sakralumo akcentu“, – teigia Gabija Rimkutė.

Pianistė pasakoja, kad prie sakralumo temos ją pirmiausia atvedė intuityvus noras dvasiškai tobulėti. Ilgainiui visa tai išaugo į religinio turinio muzikos studijas meno doktorantūroje.

„Tikiu, kad gyvenime nėra nieko atsitiktinio. Taip ir su sakralumu. Ši tema pati mane surado. Jeigu ne ji, vargu ar šiandien dar būčiau scenoje. Muzika man visada buvo daugiau nei profesija. Tai būdas kalbėti apie tai, kas tau svarbu. Pažintis su Messiaeno idėjomis, jo siekis savo kūryba skleisti tikėjimą man tapo dideliu įkvėpimu, paskatinusiu nesustoti pasirinktame kelyje. Supratau, kokią įtaką žmogui turi menas. Šio kompozitoriaus muzika sustiprino mano tikėjimą, ji kaip niekas kitas aiškiai atskleidė religijos esmę. Šiandien tikiu, kad jeigu taip nutiko man, tai gali nutikti ir daugeliui kitų žmonių. Todėl jaučiu didelį poreikį dalintis tuo, ką patyriau prisilietusi prie šios muzikos“, – sako G.Rimkutė.

Anot pianistės, mintis šv. Kotrynos bažnyčioje surengti Velyknakčiui skirtą koncertą brendo ilgai: „Apie tokį renginį svajojau nuo pat tos dienos, kai pradėjau groti Messiaeno kūrinius. Visada galvojau, kad religinio turinio muzika turi skambėti sakralioje erdvėje, o jeigu jos skambėjimą lydi ir specifinis laikas – tiesiog idealu. Tikiu, kad esant tokioms aplinkybėms šios muzikos poveikis žymiai sustiprėja, o klausytojas tampa labiau atviras priimti jos siunčiamą žinutę“.

Rinktinės pjesės iš O.Messiaeno ciklo „Dvidešimt žvilgsnių į kūdikėlį Jėzų“ Šv. Velykų savaitę skambės ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Kovo 23 d. 18 val. numatytas rečitalis Kauno valstybinėje filharmonijoje, o šią programą Vilniuje pianistė pristatys kovo 26 d. 19 val. šv. Kotrynos bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius