Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Jonų bažnyčios vargonai pulsuos tango ritmu

Šį šeštadienį, gegužės 16 d., 18 val. Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčios vargonai pulsuos temperamentingais ispanų baroko meistrų akordais ir argentiniečių genijaus A. Piazzolos tango ritmu. Koncertuos talentingi šalies atlikėjai – vargonininkė Jarūnė Barkauskaitė, fleitininkas Marius Pupkovas ir saksofonininkė Rusnė Mikiškaitė.
Vargonai
Vargonai / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Vakaro programa bus labai įvairi: be minėtų perliukų, skambės baroko kompozitorių V.Lübecko, G.B.Vitali, P.Bruno, A.C.Bragos, J.S.Bacho, galantiškojo-klasikinio stiliaus atstovų C.Ph.E.Bacho, J.Bendos, XIX a. danų romantiko N.Gade bei XX a. kūrėjų A.Piazzolos ir O.Machos kūriniai vargonams solo ir su kameriniui ansambliui.

Didžiausi Lietuvoje VU šv. Jonų bažnyčios vargonai muzikos aistruoliams jau neblogai pažįstami kaip itin plačių galimybių instrumentas. Ankstesniuose Tarptautinių vargonų metų (2008-2009) renginiuose jie klausytojus žavėjo vokiškos, prancūziškos ir lietuviškos muzikos sąskambiais. Šio koncerto metu jie atsiskleis ir temperamentingame ispaniškame bei argentinietiškame amplua.

„Pamėginsime klausytojus patraukti ne tik vokiečių, italų ar danų muzikos garsais, bet ir visais laikais aistringai skambančiu XVII a. ispanų kompozitoriaus Pablo Bruno „Tiento“, kuris tam tikra prasme yra ispaniška fugos versija“, – pasakojo vargonininkė J.Barkauskaitė.

„XVII a. Ispanijoje buvo neribotų galimybių laikai, kai garsusis Ispanijos laivynas gabendavo didžiulius aukso lobius iš neseniai atrastų vakarinių kolonijų. Štai kodėl tuo metu vargonai bažnyčiose tiesiog tviskėte tviskėjo auksu. Be to, dažnai bažnyčiose stovėdavo net dveji tokie instrumentai“, – apie pasakiškus ispanų turtus pasakojo vargonininkė.

Pasak J.Barkauskaitės, ispanai vargonais imituodavo net audringus karo mūšius. Tokie kūriniai yra vadinami Batalijomis, iš kurių vienas skambės koncerte. „Batalijos – tai trankių akordų ir nežabotos kovos kupini kūriniai, itin įspūdingai skambėję ispaniškais liežuvėliniais registrais. Juose įmanoma išgirsti net patrankų griausmą ir būgnų tratėjimą. Tokiu būdu jau XVII a. atsiskleidė karštas ispanų temperamentas,“ – šypsosi atlikėja.

Karščiu šiame koncerte alsuos ne tik Batalijos, bet ir aistringieji A.Piazzolos tango. Anot J.Barkauskaitės, garsiojo argentiniečių bandonijos meistro Astoro Piazzolos kūriniai puikiai tinka atlikti ir vargonais, mat abu instrumentai gana giminingi.

„A.Piazzola transformavo tradicinį tango į tai, kas dabar vadinama tango nuevo arba naujuoju tango, įtraukdamas ir džiazo, ir klasikinės muzikos elementų“, – apie A.Piazzolos stilių mintimis dalinosi vargonininkė.

Vargonininkė J.Barkauskaitė baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, stažavosi Stokholmo Aukštojoje Muzikos mokykloje. Dalyvavo tarptautiniuose vargonininkų kursuose pas G.Bovet, H.Vogel, B.Winsemius, J.Laukvik. Šiuo metu dėsto vargonų disciplinas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, dalyvauja įvairių vargonininkų konkursų žiuri darbe ir aktyviai koncertuoja.

Fleitininkas M.Pupkovas – pedagogas, perėmęs geriausias atlikimo ir pedagogines tradicijas iš žymių Lietuvoje ir užsienyje pedagogų-atlikėjų P. B. Koncės, V. Višinsko, V. Gelgoto. Baigęs magistrantūros studijas pas doc. V. Gelgotą aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje. 1997 m. garsino Lietuvos vardą dirbdamas pedagoginį ir atlikėjo darbą konservatorijoje „Mayeusis“ Vigo mieste, Ispanijoje. Šiuo metu dėsto Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, kurioje taip pat vadovauja ir diriguoja vieninteliam Lietuvoje Fleitų orkestrui.

Saksofonininkė R.Mikiškaitė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos saksofono klasės studentė ir J.Pakalnio pučiamųjų instrumentų konkurso laureatė.

Šis koncertas priklauso koncertų ciklui „Muzikos valanda Vilniaus Universiteto šv. Jonų bažnyčioje“ ir yra skirtas Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) paminėti. Ciklo organizatoriai – VU Kultūros centras – populiarindami vargonų muziką, siekia atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius