-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviesų festivalyje „Beepositive“ sulauksime Šiaurės šalių talentų

Pirmąją spalio dekadą į Lietuvą prezidentės kvietimu atvyksta ne tik Švedijos karalius Karlas Gustavas XVI su karaliene Silvija, bet ir mūsų pakviestos, ilgai lauktos šviesų menininkės iš Švedijos, Norvegijos ir Suomijos. Kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ komanda džiaugiasi, kad naujienos ir idėjos apie „Beepositive“ plinta plačiau ir sulaukiama vis daugiau susidomėjimo.
Bjerkeset Andersen „Carpet of Floating Dream“
Bjerkeset Andersen „Carpet of Floating Dream“

Pagal projektą „Mystical Water“, kurį finansuoja Nordic Culture Fund, festivalyje „Beepositive“ su šviesų meno instaliacijomis dalyvaus Viel Bjerkeset Andersen, Ainu Palmu, Ulla Ridderberg, Joanna Thede.


Už savo indėlį meno srityje norvegė Viel Bjerkeset Andersen yra laimėjusi keletą apdovanojimų ir stipendijų iš Norvegijos, Suomijos ir Prancūzijos vyriausybių. Menininkė „Beepositive“ festivalio lankytojams pristatys dvi instaliacijas: pirmoji – „The Pit“ („Duobė“) ir, antroji, „Carpet of Floating Dream “ („Plaukiančio sapno kilimas“), kurias bus galima išvysti šalia kalnelio prie dirbtuvių. 

Ulla Ridderberg „Captured Water”
Ulla Ridderberg „Captured Water”


Instaliacijoje „Duobė“ pamatysime vaiką, kuris kaip sako menininkė „galbūt pasiklydo, o gal yra paliktas ar įstrigęs spąstuose, sėdintis vienas miško duobėje, kuri vaizduoja sūkurį.“ Kita šviesos instaliacija „Plaukiančio sapno kilimas” bus 3D vaizdu, kuriame matysime skrendantį kilimą su plevenančia šviesos antklode.

Kai festivalio lankytojas pasieks „Gulbę“, visų pirma, pamatys taškus, kurie yra tik triukšmas, bet galiausiai suras tinkamą žvilgsnio kampą, kuriame tie taškai susijungia ir suformuoja prasmingą formą.


Suomijos šviesų meno dizainerė ir menininkė Ainu Palmu pristatys „Gulbę”. Šviesos meno kūrinys „Gulbė‘ pasakos apie gamtos jėgas, kurios sukuria įtampos ir laukimo įspūdį. Pirmiausiai lankytojas išvys mirgančius šviesos taškus, pasklidusius po visą vaizdą. Šios mažos švieselės kvies jas sekti ir prieiti dar arčiau. Tada pasirodys daugiau pavienių šviesų. Jos atsidurs netikėtose erdvėse, suteikdamos šiek tiek šviesos medžiams ir augmenijai. Kūrinys yra sudarytas iš šviesos (LED) taškų. Jie yra skirtingo aukščio ir yra paremti karčių, esančių virš vandens, o ant žemės, kaip ir virš vandens, jie irgi bus įtvirtinti skirtingais atstumais. Kai festivalio lankytojas pasieks „Gulbę“, visų pirma, pamatys taškus, kurie yra tik triukšmas, bet galiausiai suras tinkamą žvilgsnio kampą, kuriame tie taškai susijungia ir suformuoja prasmingą formą.


Su instaliacija „Captured Water” („Sugautas vanduo”) pasirodys Švedijos šviesų menininkė Ulla Ridderberg. Instaliaciją sudaro 30 butelių, pripildytų vandens iš 30 skirtingų Baltijos jūros vietų. Buteliai bus apšviesti ir sumontuoti ant medinių pagalėlių, įsmeigtų maždaug 40 cm po žeme. Įkvėpimu Ullai tapo Leonardas da Vinčis, kurio rašyti tekstai apie vandenį pasirodys greta instaliacijos. 

Joanna Thede „Vessel of Reflection”
Joanna Thede „Vessel of Reflection”


Šviesų menininkė Joanna Thede atvyksta pristatyti „Kura skymning” instaliacijos (eng. „Huddle in the Dusk”, lt. „Minia sutemose”). Šia instaliacija Joanna nori priminti laikus, kai nebuvo elektros šviesos ir žmonės „laukdavo” sutemos. Joann’os gimtojoje Švedijoje šis laukimas buvo vadinamas „Kura skymning”. Tada žmonės laukdami sutemos, galėjo skirti šiek tiek laiko sau ar kitiems – šnekučiuojantis, ilsintis ar tiesiog būnant kartu ramumoje. Instaliacija bus panaši į palapinę, padengtą iš folijos lakštų, kurie sąveikaus su natūralia ir dirbtine šviesa. Iš vienų kampų, folija atspindės šviesą, iš kitų, šviesa ją perskros ir taip atrodys iš dalies permatoma. Viršutinė konstrukcijos dalis turės atvirą angą, pro kurią bus galima žiūrėti į dangų ir stebėti artėjančią tamsą. Joanna pristatys ir interaktyvią šviesos instaliaciją pavadinimu „Vessel of Reflection” („Atspindžio indas”). Ši instaliacija yra pagaminta iš DVD diskų, kurie yra surišti tampriu siūlu, kad sudarytų sferos formą. Kaip sako Joanna: „Sferos idėja yra panaudoti medžiagas, sukurtas garso patirčiai ir paversti jas šviesos dalimi. Žmonės galės paliesti šią sferą ir patys spręsti apie jos ritmą.”

Dienoms trumpėjant pamažu pradedame ilgėtis šviesos, kuri suteikia energijos, džiaugsmo ir šypsenų. Nors dienų prailginti negalime, bet pažadame daug šviesos ir geros nuotaikos tarptautiniame šviesų festivalyje „Beepositive” spalio 9-10 dienomis Trakų Vokėje, Užupyje ir Pilaitėje. Šviesų menininkės iš Šiaurės šalių savo instaliacijas pristatys spalio 10 d. nuo 18 val. tik Pilaitėje. Kviečiame nepraleisti progos susipažinti su skandinavišku šviesų menu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius