Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

T.Ivanausko zoologijos muziejuje – nuteistųjų rankų darbo augalai, gyvūnai ir netgi velykinis kiaušinis

Tado Ivanausko zoologijos muziejuje Kaune eksponuojami Lietuvos kalėjimų tarnybos Kauno kalėjime laisvės atėmimo bausmę atliekančio nuteistojo origami technika padarytų darbų paroda.
Kalinių rankdarbiai
Kalinių rankdarbiai / Kalėjimų tarnybos nuotr.

Parodoje galima pamatyti ir „Rekordų akademijos“ patvirtintą kelių nuteistųjų rankomis padarytą lotoso žiedą, kuris įregistruotas kaip Lietuvos rekordas – 3D modulinio origami technika padarytas didžiausias dirbinys. Lotoso žiedui sukurti panaudota 15 500 labai kruopščiai sulankstytų detalių iš 2014 A4 formato lapų. Žiedo rekordininko svoris – apie 10 kg.

Origami lankstinių iniciatorius sako, net pats nesuskaičiuoja, kiek visko jau prigaminęs. Jo rankomis iš mažyčių popieriaus trikampėlių sudėti uodegą išskleidę povai, skorpionai, gulbės, šuniukai, kačiukai, drakonai, meškiukai, Kalėdų Seneliai, kalėdinės žvakės bei vainikai, nykštukai, angelai, gėlės ir daugybė kitų gyvūnų bei daiktų. Nuteistasis pagal pavyzdžius, gautus iš artimųjų, yra surinkęs ir 3D origami motocikliuką su besisukančiais ratais. 2022-ųjų liepą Karaliaus Mindaugo karūnavimo progai paminėti vyras šia technika pagamino karūną, kuri padovanota Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriui.

Šiais metais šv. Velykų proga origami meistras, padedamas kitų Kauno kalėjime esančių nuteistųjų bei suimtųjų, iš daugiau nei 10 tūkstančių origami detalių surinko didelį velykinį margutį.

Darbų autorius prisipažįsta, kad šio kruopštaus ir laiko reikalaujančio darbo ėmęsis tik atsidūręs įkalinimo įstaigoje, kai iš artimųjų netikėtai gavo 3D origami gulbės lankstymo instrukciją. Pasibandęs ėmė kurti sudėtingesnes popierines skulptūras iš origami.

„Man labai patinka lankstyti, dėlioti ir matyti, kaip gaunasi kažkas gražaus, įdomaus. O jei tai džiugina ir kitus, tai jaučiuosi labai gerai“, - apie savo darbus sako nuteistasis.

Kauno kalėjime tarp suimtųjų ir nuteistųjų vis labiau populiarėja 3D modulinio origami užsiėmimai. Matydami eksponuojamus vieno iš nuteistųjų darbus kalėjimo bibliotekoje, šia technika „užsikrėtė“ ir kiti čia esantys vyrai.

3D origami technikoje erdvinės figūros surenkamos iš vienodai išlankstytų detalių, tad lankstymo čia labai daug, reikia kruopštumo ir tikslumo. Klasikinė origami technika Japonijoje sukurta 17 amžiuje, pasaulyje išpopuliarėjo 20 amžiaus viduryje. O 3D origami techniką dešimtojo dešimtmečio pradžioje sukūrė kinų pabėgėlių grupė, kuri buvo laikoma Amerikos kalėjime po to, kai bandė neteisėtai patekti į šalį krovininiu laivu. Pats detalių lankstymas įkalintiems žmonėms yra ne tik laiko leidimo būdas, bet ir savotiška meditacija.

Nuteistųjų origami technika pagamintų darbų paroda Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejuje veiks iki Motinos dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius