Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taikomosios dailės muziejuje – muzikinis linkėjimas Ukrainai

Rugsėjo 18-19 dienomis Lietuvos ansamblių tinklas (LAT) kviečia visus vilniečius ir miesto svečius į Taikomosios dailės muziejų pasiklausyti Lietuvoje gana retai atliekamos Ukrainos kompozitorių muzikos. Netikėtos muzikinės sankirtos, vyresniosios ir jaunesniosios kompozitorių kartos kūriniai žada išties puikios muzikos gūsį.
Ukrainos vėliava
Asociatyvi iliustracija. Ukrainos vėliava / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmajame koncerte Lietuvos publika galės susipažinti su Boriso Liatošinskio muzika. Jis – vienas ryškiausių Ukrainos XX a. naujosios kartos kompozitorių, laikomas šios šalies naujosios muzikos mokyklos, dar vadinamos Kijevo kompozitorių mokykla, pagrindėju, išugdžiusiu ir aplink save subūrusiu svarbiausius XX a. antrosios pusės ukrainiečių kūrėjus. Greta B. Liatošinskio kūrybos skambės ir  jo mokinių Vitaly Hodziatskio, Zoltano Almashi, Yevheno Stankovychiaus, Valentino Silvestrovo kūryba, o ryškiu vakaro akcentu taps B. Liatošinskio klasėje studijavusio lietuvių kompozitoriaus Osvaldo Balakausko opusas. Vakaro koncertą nuspalvins Lietuvos fortepijoninio trio „Kaskados“ nariai – smuikininkė Rusnė Mataitytė ir violončelininkas Edmundas Kulikauskas, o jiems talkins pianistas Rytis Paulius Juškaitis.

Antrasis koncertas skirtas jaunosios kartos Ukrainos kompozitorių Bohdano Sehino, Annos Arkushynos, Alexanderio Schetynskio, Victorios Polevos, Annos Korsun Maximo Kolomiietso bei Artemo Nyzhnyko kūrybiniams eksperimentams. Koncerte kartu su Lietuvos ansamblių tinklo muzikantais, kuriems vadovaus dirigentas Vykintas Baltakas, pasirodys ir kompozitorių idėjas įgyvendinti padės svečias iš Ukrainos, šio projekto kuratorius akordeonininkas Romanas Yusipey.

Ukrainiečių akordeonininkas Romanas Yusipey baigė P. Čaikovskio nacionalinę muzikos akademiją Kijeve, Studijavo Hanoverio muzikos ir dramos universitete. Muzikantas yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas, buvo Lanciano tarptautinio akordeonininkų konkurso Italijoje žiuri narys. R. Yusipey surengė daugiau kaip 60 koncertų, kuriuose kaip solistas koncertavo su simfoniniais orkestrais, vadovaujant Ukrainos ir Lenkijos dirigentams. Atlikėjas bendradarbiauja su įvairiais kompozitoriais, jis yra atlikęs ne vieną šiuolaikinio kūrinio premjerą tokių kompozitorių kaip Giia Kancheli, Jacqueline Fontyn, Dmitry Kourliandskis, Vladimiras Rannievas, Aleksandras Khubeevas, Bohdanas Sehinas, Viktoria Polevaia, Zoltanas Almashi, Oleksandras Grinbergas, Anna Havrylets, Alla Zagajkevytch, Serhiy Zazhytko, Maksymas Kolomiietsas, Serhiy Piljutikovas, Liubava Sydorenko, Maksymas Shorenkovas ir Oleksandras Shchetynsky. Greta aktyvios koncertinės veiklos R. Yusipey inicijavo keletą meno projektų, tarp kurių – Accordion Extreme, De profundis su Sofijos Gubaidulinos kūriniais, ONLY YOUsipei.

Šiuolaikinės muzikos atlikėjus vienijantis ir kasmet Lietuvos visuomenei naujus vardus pristatantis Lietuvos ansamblių tinklas šiais metais savo muzikinį linkėjimą skiria Ukrainai. Du muzikiniai vakarai žada išties įdomių eksperimentų ir atradimų.

Koncertai vyks rugsėjo 18-19 d., 18 val. Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A).

Įėjimas į koncertus nemokamas.

Projektas dalinai remiamas Lietuvos Kultūros tarybos.

Daugiau informacijos apie koncertus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius