-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp pretendentų į Turnerio meno premiją – Spartacus ir žmogaus išmatų pavidalo žmogeliukų miestas

Tarp pretendentų į šiemetinę Turnerio premiją, kuri yra pagrindinis britų šiuolaikinio meno apdovanojimas, yra menininkė, pasivadinusi Spartaku (Spartacus), ir vyras, kuris paišo miestą su žmogaus išmatų pavidalo gyventojais.
Galerijos lankytoja apžiūrinėja Paulo Noble'o kūrinį.
Galerijos lankytoja apžiūrinėja Paulo Noble'o kūrinį. / Kadras iš „YouTube“

Tarp keturių antradienį paskelbtų nominantų yra Spartacus Chetwynd, performansų menininkė, kuri anksčiau vadinosi Lali, ir Paulas Noble'as, išgalvoto miesto Nobson Niutauno kūrėjas.

Dėl šios premijos, kuri garsėja tuo, kad yra skiriama už konceptualų meną, dar varžosi Elizabeth Price, kuri kuria mokslinės fantastikos įkvėptus filmukus, ir Luke'as Fowleris, kuris sukūrė tris filmus apie psichiatrą Ronaldą Davidą Laingą.

Premijos, kurią skiria Tate'o galerija, laureatas bus paskelbtas gruodžio 3 dieną, po visų keturių minėtų menininkų parodos Londono muziejuje „Tate Britain“, kuri bus atidaryta spalio 20 dieną.

Laimėtojas gaus 25 tūkst. svarų, o kiti trys „trumpojo sąrašo“ nariai – po 5 tūkst. svarų.

38 metų S.Chetwynd, kuri sako gyvenanti nudistų kolonijoje, savo piešiniuose, performansuose ir instaliacijose kuria „džiaugsmingos improvizacijos atmosferą“, nurodo galerija.

VIDEO: Spartacus Chetwynd (UK)

48 metų P.Noble'as, kuris jau 15 metų paišo iškrypusį įsivaizduojamą miestą su gyventojais iš žmogaus išmatų, buvo nominuotas už „itin detalių ir įdomių piešinių“ šou Londono Gagosiano galerijoje.

„Šiuos preciziškus, techniškus piešinius persmelkia tamsus satyrinis pasakojimas, kuris rutuliojasi šių monumentalių darbų mikrokosme“, – sakoma galerijos pareiškime.

VIDEO: Paul Noble at The Gagosian Gallery

45 metų E.Price, kuri kaip ir S.Chetwynd bei P.Noble'as yra londonietė, nominuota už vaizdo instaliacijų trilogiją, eksponuotą galerijoje „BALTIC Geitshede“ šiaurės rytų Anglijoje.

Naujausias jos darbas „West Hinder“ animaciniu dizainu ir sintetiniais balsais vaizduoja prabangius automobilius gabenusį konteinerinį laivą, rūdijantį Šiaurės jūroje.

Galerija šį darbą vadina „užslopinta psichine jėga, kylančia iš gelmių“.

VIDEO: BALTIC Bites - Elizabeth Price

34 metų L.Fowleris iš Glazgo yra menininkas, kino kūrėjas ir muzikantas, pernai sukūręs filmą „Visos skilusios asmenybės“ (All Divided Selves) apie R.D.Laingą, kuris mirė 1989 metais. Filme per archyvinę medžiagą atskleidžiama psichiatrijos prasmė ir psichikos ligos skausmas.

VIDEO: Glasgow Film Festival 2012: Son of R.D. Laing Adrian Laing talks about All Divided Selves

Turnerio premija buvo įsteigta 1984 metais, siekiant skatinti viešą diskusiją apie šiuolaikinio britų meno naujienas. Į šį apdovanojimą gali pretenduoti Didžiosios Britanijos menininkai iki 50 metų amžiaus.

Premija yra pavadinta XVIII–XIX amžiais gyvenusio britų dailininko Josepho Mallordo Williamo Turnerio, kuris ir pats savo laiku buvo vertinamas prieštaringai, vardu ir dažnai sukelia furorą.

1999 metais buvo nominuotas Tracey Emin darbas „Mano lova“ (My Bed) – sujaukta lova ir aplink ją išmėtytas visoks šlamštas. Šį darbą tuometinis kultūros ministras pavadino „šokiruojančia“ nominacija, bet jo pasižiūrėti ateidavo vidutiniškai 2 tūkst. lankytojų per dieną.

Nuo 2000 metų Turnerio premijos nominantų šou dažnai sulaukia aktyvistų judėjimo „Stuckists“, kuris norėtų grįžimo prie vaizduojamosios tapybos, protestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius