-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tarptautiniame festivalyje – „Piktųjų paukščių“ autoriaus vizitas ir dešimtys filmukų

Trečią kartą Klaipėdoje rengiamas BLON tarptautinis animacijos ir video žaidimų festivalis ruošia išskirtinę šventę šio žanro gerbėjams ir profesionalams. Vasario 2–5 dienomis bus galima išvysti ne tik geriausius animacijos vaikams ir suaugusiems kūrinius, bet ir lietuvių sukurtus animacinius filmus.
Lietuviškos animacijos programa
Lietuviškos animacijos programa

Festivalio, skirto Šiaurės ir Baltijos šalių regiono kūrybai, metu bus rengiami susitikimai su žinomais kūrėjais, industrijos profesionalais, tarp kurių ir kultinio serialo „Piktieji paukščiai“ (Angry Birds Toons) režisierius suomis Kim Helminen. Festivalyje bus parodyti filmai iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Olandijos, Lenkijos, Vokietijos, Šveicarijos, Ispanijos, Prancūzijos ir kitų šalių.

„Šį kartą programoje – daugiau kaip 50 animacijos kūrinių ir vaikams nuo 4 m., ir šeimai, suaugusiems. Mums iš tiesų pasisekė, kad pavyko gauti tarptautiniais apdovanojimais įvertintus hitus „Raudonąjį vėžlį“ ir „Mano, Cukinijos, gyvenimą“. Labai norėjosi atvežti ir parodyti įvairių žanrų, stilistikos animacinius filmus ne tik vaikams. Filmai buvo atrenkami atsižvelgiant į aktualias temas: ekologijos problemas, socialinę atsakomybę, santykius, draugystę, moters vaidmenį animacijoje ir kt. Ruošiame įdomius susitikimus ir pokalbius su filmų režisieriais, prodiuseriais. Vyks užsiėmimai su Annie apdovanojimų nominuotu režisieriumi iš Airijos Pádraic Fagan, nemokamas seminaras – diskusija tėvams apie animacijos poveikį ir naudą vaikams su psichologe. Beje, mažiesiems bus filmų su gyvu aktorių įgarsinimu“, – sako festivalio vadovė Laura Almantaitė.

Festivalį atidarys lietuviškos animacijos programa. Iš viso joje – 10 filmų. „Surinkome labai įvairaus stiliaus animacinius lietuvių kūrėjų filmus. Smagu, kad galime pristatyti šiuolaikinę šalies kūrėjų animaciją atskiroje programoje, vienu metu, bus galimybė susitikti su autoriais. Tikimės, kad tai įkvėps kurti jaunuosius ar būsimus Lietuvos animatorius, nustebins šio žanro gerbėjus“, – teigė BLON vadovė.

Šiais metais suplanuotos trys programos jaunimui ir suaugusiems. „Moterų programoje – aktualūs ir drąsus animaciniai filmai, sukurti moterų režisierių iš Suomijos, Estijos, Danijos, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės. Tai pirmoji moterų animacijai skirta programa Lietuvoje, kurią planuojame tęsti ir ateityje. Dokumentiniai, autoriniai garsiausių animacijos mokyklų darbai nagrinės vienatvės, draugystės, smurto temas, ar su humoru papasakos, kaip prikelti savo velionį vyrą“, – sakė L.Almantaitė.

Komedijų vakare numatyta sarkazmo, humoro persmelkta nuotaikinga programa suaugusiems. Garsiausi praeitų metų animaciniai filmai iš didžiausio Šiaurės regiono Fredrikstad animacijos festivalio ir filmai-laimėtojai – „Danderis“ ir „Edžio Teiblo dingimas“ skirti jaunesnei auditorijai. Šią programą pristatys svečiai iš Švedijos ir Norvegijos – prodiuseris Johan Edström ir režisierius Kristian Pedersen.

Programoje „Nepažįstamieji“ – grupės „Late Night Work Club“ darbas, apjungiantis 7-is skirtingus filmus, sukurtus režisierių iš įvairių pasaulio kraštų. Tai nepriklausomų ir nuolat besikeičiančių animatorių kolektyvas, kuriantis nekomercinius filmus ir įgyvendinantis fantastiškus sumanymus.

„Daugelis asmeniškiausių, aktualių ir puikių animacinių filmų kuriami internete. Jie gimsta vėlyvą naktį, kai žmonės miega, arba savaitgaliais, kai kiti ilsisi. Juos kuria ir studentai, ir laisvai samdomi menininkai, ir samdomą darbą dirbantys animatoriai, ir su animacija nesusiję mėgėjai. Tai — jų scena ir be galo įdomi“, – tikino festivalio programos sudarytoja Svetlana Bezuglova.

Kuo išsiskiria Šiaurės ir Baltijos šalių animatorių darbai lyginant su kitomis animacijos fanatikėmis, Japonija, Prancūzija? „Man atrodo, labiausiai mus supančiame regione skiriasi vizuali stilistika ir siužetų plėtojimas. Istorijos ganėtinai abstrakčios, bet labai jaudinančios. Jos turi tam tikro žavesio ir specifinį humoro jausmą, kuris skiriasi nuo kitų šalių”, – pabrėžė S.Bezuglova.

VIDEO: Festivalio „Blon“ klipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius