-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinis meno projektas „Keep me in mind“ į Vilnių sugrąžins čia gimusio žydo Benjamino istoriją

„Labas, aš Vytenis. Papasakosiu Vilniuje gimusio žydo Benjamino Ginzburgo istoriją“, – rodydamas Izraelyje gyvenančio 94 metų herojaus nupieštus gyvenimo liudijimus ir asmeninius daiktus, pasakojimą pradeda tarptautinio meno projekto „Keep me in mind“ pasiuntinys Lietuvoje. Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) skaitykloje spalio 5-10 dienomis visi norintys gali išgirsti vokiečių menininkų skirtinguose Europos miestuose iš lūpų į lūpas perduodamas septynių žydų tikras gyvenimo istorijas.
Projekto „Keep me in mind“ istorijos pasakojimas
Projekto „Keep me in mind“ istorijos pasakojimas / Audrės Domeikaitės / 15min nuotr.

„Kartą važiavau traukiniu iš Berlyno į Vieną ir laikraštyje perskaičiau apie Haifos mieste, Izraelyje, įsikūrusį holokaustą išgyvenusių žydų pensioną. Straipsnyje viena šio pensiono gyventoja Miriam Kremin – kuri dabar yra mūsų projekto herojė – pasakojo apie savo gyvenimą ir kovą už jį. Paskutiniu sakiniu moteris prisipažino, kad labai bijo, jog po jos mirties ši istorija bus pamiršta lyg jos niekada ir nebuvo. Tai mane labai sujaudino ir nusprendžiau susitikti su ja“, – apie projekto idėjos gimimą pasakojo jo autorė, Vokietijos dramos profesorė ir režisierė Christina Friedrich.

Nuvykusi į pensioną, menininkė senolei davė baltų popieriaus lapų ir paprašė pasakoti savo istoriją, tuo pačiu paišant prisiminimus ir įvykius popieriuje.

Projekto Keep me in mind nuotr./Projekto Keep me in mind fotografija ia istorijos veikėjo asmeninio albumo
Projekto „Keep me in mind“ nuotr./Projekto „Keep me in mind“ fotografija iš istorijos veikėjo asmeninio albumo

„Taip mes dirbome dvi savaites, kurios virto dvejais metais darbo prie projekto „Keep me in mind“. Pradėjau su Miriam, o vėliau susipažinau ir išklausiau dar šešis holokaustą išgyvenusius žydus. Tai buvo ilgas procesas, per kurį turėjau pelnyti savo herojų pasitikėjimą, kad išgirsčiau tikrus jų gyvenimo pasakojimus“, – prisipažino Vilniuje viešinti Vokietijos režisierė.

Menininkė ilgai svarstė, kaip galėtų išsaugoti šias istorijas, kad jos nenueitų užmarštin ir kartu su projekto partneriu, dizaineriu Michaeliu Brauchli atrado naratyvinį ir tuo pačiu jutiminį būdą.

„Sugalvojome septyniuose Europos miestuose, su kuriais yra susijęs projekto herojų likimas, pasitelkti vietinius pasiuntinius – žinios skleidėjus, kurie visiems norintiems gyvai perpasakoja asmeninę kiekvieno herojaus istoriją. Jie tai daro, rodydami įvykių liudininkų piešinius, fotografijas ir asmeninius daiktus, – pasakojo dizaineris M.Brauchli. – Kiekviename mieste klausytojams duodame vokus su nukopijuotais piešiniais ir fotografijomis – iš viso yra padaryta apie 20 tūkst. kopijų – kad jie toliau pasakotų išgirstą istoriją savo aplinkoje ir tokiu būdu taptų šio projekto dalimi.“

Projekto Keep me in mind istorijos pasakojimas
Projekto „Keep me in mind“ istorijos pasakojimas

Projekto „Keep me in mind“ performansai jau parodyti Berlyne, vėliau jų laukia Briuselis, Varšuva, Marselis, Venecija ir Londonas, o spalio 5-10 dienomis septynių žydų likimo vingius ŠMC gali išgirsti ir lietuviai. Vilnius tarptautiniam projektui pasirinktas neatsitiktinai – čia gimė ir vaikystę praleido vienas projekto herojų – Benjaminas Ginzburgas.

„Simboliška, kad Benjaminas su tėvais ir seserimis gyveno maždaug 500 metrų nuo ŠMC. Jo sesuo Rachelė nuostabiai grojo pianinu, o pats Benjaminas nešiojo raudoną kaklaraištį ir kas vakarą lankėsi teatre arba operoje. Jo šeima turėjo kepyklėlę, kurioje vasarą mama kepdavo mėlynių, o žiemą – aguonų pyragą. Dažnai kepyklėlės durys užsidarydavo tik prieš vidurnaktį, nes lankytojai mielai klausėsi Rachelės grojimo ir smaguriavo šeimininkės kepiniais“, – lyg gyvas paveikslas iš pasakotojo lūpų prieš akis iškyla gyvas herojaus gyvenimo Vilniuje paveikslas.

Klausantis toliau, matai paties Benjamino nupieštą jo bėgimo kelią iš Lietuvos, išvysti susitikimą su būsima žmona, o kitoje fotografijoje – jiedu išsigelbėję nuo nacių plaukia į pažadėtąją žemę. Kiekvienas klausytojas gali atrasti visą Benjamino gyvenimą su tikrais įrodymais – liesdami jo daiktus ir peržiūrėdami nuotraukas, projekto dalyviai susipažįsta su Haifos mieste savo gyvenimo saulėlydį leidžiančiu žydų pabėgėliu, kurio šeima buvo sušaudyta Paneriuose.

Projekto Keep me in mind nuotr./Projekto Keep me in mind fotografija ia istorijos veikėjo asmeninio albumo
Projekto „Keep me in mind“ nuotr./Projekto „Keep me in mind“ fotografija iš istorijos veikėjo asmeninio albumo

„Nors šios šeimos jau seniai nebėra, bet ji per Benjamino papasakotą ir nupieštą istoriją, kurią perpasakoja pasiuntiniai, sugrįžta į Vilnių. Pats Benjaminas atvykti į Lietuvą jau nebegali, bet jis seka šio projekto kelią ir jaučiasi labai laimingas, kad jo istoriją išgirs ir lietuviai, – pasakojo projekto autorė C. Friedrich. – Penktadienį į Vilnių atvyksta jo sūnus Etanas – tai bus pirmas jo apsilankymas tėvo gimtinėje.“

Visi, norintys išgirsti ir pamatyti septynių išsigelbėjusių nuo mirties žydų – Benjamino Ginzburgo, Miriam Kremin, Josefo Künstlicho, Esteros Liber, Leakadijos Szlak, Siegfriedo Tellerio ir Saros Camir – gyvenimo istorijas, kviečiami registruotis projekto „Keep me in mind“ interneto svetainėje http://keepmeinmind.net/en/reservation.html

„Keep me in mind“ performansai vyks spalio 5-10 d. ŠMC skaitykloje: šeštadienį-sekmadienį 16- 20 val., pirmadienį-ketvirtadienį 17-21 val. Dalyvavimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius