Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teatre „Lėlė“ – premjera pagal Strazdo eilėraščius

„Laedet animam meam vita mea“ (lot. žeidžia mano sielą mano gyvenimas) – po tokiu skundu turbūt pasirašytų ne vienas poetas. Bet lietuvių literatūros istorijoje šita frazė prilipus prie kunigo ir poeto Antano Strazdo (1760-1833) legendos. Graži, gyvenimo sužeista siela magnetizmo turi daugiau negu nesužeistosios. Labai gražios ir labai sužeistos sielos trauka įveikia šimtmečius.
Spektaklis „Pasvydo“
Spektaklis „Pasvydo“ / Teatro „Lėlė“ nuotr.

Pirmojo lietuviškų eilėraščių rinkinio „Giesmės svietiškos ir šventos“ (1814) autoriaus gyvenimo nuotrupos ir keletas eilėraščių pagavo ir naujam kūriniui inspiravo ne vieną lietuvių menininką. Čia ne vieta vardinti solidžias jų pavardes, bet prie „pagautųjų“ nuo šiol reikia priskaičiuoti ir Vilniaus teatro „Lėlė“ dailininkę Aušrą Bagočiūnaitę-Paukštienę.

Iki šiol dirbusi su režisieriais Laima Lankauskaite, Rimu Driežiu, Algiu Mikučiu, Nijolė Indriūnaite, Algimantu Pociūnu (tolimesnėje praeityje ir su Henriku Vancevičium, Alge Savickaite), sukūrusi scenografiją ir lėles daugeliui „Lėlės“ spektaklių (o taip pat šio teatro fasado figūrėles ir besisukančią ir švelniai tvinksinčią širdį molinėje krūtinės dėžutėje), 2007 m. apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi lėlių teatro kategorijoje, Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė poeto Strazdelio (ir kunigo Antano Drazdausko) buvo išvesta iš tos užuovėjos, kurią teikia spektaklio dailininko vieta, paliekanti pagrindinę atsakomybę už spektaklį kaip visumą režisieriui.

Savo šešių Strazdo eilėraščių („Giesmė apie siratas“, „Gegužėlė“, „Kiškis“, „Strazdas“, „Giesmė apie vardą Marijos“, „Sielianka aušra“) pamatymus A. Bagočiūnaitė-Paukštienė surinko į vieną reginį „Pasvydo“ Vilniaus teatro „Lėlė“ Mažojoje scenoje. Muziką parašė Faustas Latėnas, eilėraščius skaito Dalius Butkus, vaidina Vilius Kirkilionis, Nijolė Indriūnaitė, Elvyra Latėnienė ir Sigita Mikalauskaitė. Kūrėjus konsultavo humanitarinių mokslų hab. dr. Vytautas Vanagas.

Šis dailininko teatro spektaklis, skirtas suaugusiems ir vyresniųjų klasių moksleiviams, balandžio 11 d. bus rodomas 12 ir 14 val., o nuo gegužės mėnesio – vakarinių spektaklių laiku, 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius