-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tekstilės meno paslaptys (nuotraukos)

Shibori, plangi, cloque – skamba lyg kokie japoniški burtažodžiai. Šiais terminais žongliruojančios Vilniaus dailės akademijos Tekstilės katedros studentės tikino, kad perprasti juos lygiai taip pat paprasta, kaip ir išmokti senovės Japonijoje užgimusios tekstilės technikos.
Audinį suraišioti gali užtrukti net kelias dienas.
Audinį suraišioti gali užtrukti net kelias dienas. / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Studentės iš Kauno dailės fakulteto kelias dienas viešėjo uostamiestyje, kur atvirose meno dirbtuvėse shibori technologija kūrė gaubtus šviestuvams. „Ši technologija ypač paprasta, jai nereikia jokių ypatingų įrengimų ir gali kiekvienas namuose ją išbandyti“, – pasakojo tekstilininkė Bronė Neverdauskienė.

Reikia kantrybės

Shibori technologija pagaminti originalų šalį prireiks poros metrų šilko ar kokio sintetinio audinio, kaip poliesterio, stiklo rutuliukų ir gumyčių.

Rutuliukai aprišami audiniu. „Tai gali užtrukti ir kelias valandas ir kelias dienas. Greičiau sekasi, kai rišamas dvigubas audinio sluoksnis“, – pasakojo Tekstilės katedros studentė Gerda.

Paprastos gumytės, kurių galima įsigyti kanceliarinių prekių parduotuvėse, paspartina darbą. „Tačiau galima daiktus aprišti ir siūlu ar net apsiūti“, – aiškino mergina.

Audinys su įvyniotais rutuliukais dedamas į puodą su vandeniu, o šis keliamas ant viryklės. Rišulys paverdamas apie 15 – 20 minučių.

Iš vandens iškeltas audinys turi būti gerai išdžiovinamas, rutuliukai išimami.

„Vėliau jį galima marginti, kaip tik norima – ir viena, ir keliomis spalvomis. Tam tinka ir akriliniai dažai“, – pasakojo studentė Kristina.

Vėliau šitaip suformuotą audinį galima panaudoti ir kaip šalį, ir kaip namų dekoro detalę.

Atkeliavo iš Japonijos

„Įdomiausia, kad įrišti galima bet ką – netgi šakutes, ar puodų dangčius. Žiūrint kokios faktūros tikimasi“, – teigė B.Neverdauskienė. Kruopštieji japonai yra įgudę taip įraišioti netgi ryžius.

Skalbti tokius audinius reikia šaltame vandenyje ir rankomis. Shibori istorija siekia V amžių prieš Kristų Japonijoje. Kaip pasakojo tekstilininkė B.Neverdauskienė, iš pradžių šia technika buvo gaminami kaklaraiščiai vyrams bei kimono.

Vėliau ši technika išpopuliarėjo visame pasaulyje. Shibori gali būti naudojama ir formuojant odą. Tačiau, pasak, specialisčių, tam reikia didesnės fizinės jėgos.

Visai kitokia yra plangi technika, kai audinys dedamas tarp specialių lentelių ir surišamas, vėliau dažomas ir taip išgaunamos norimi raštai ir ornamentai.

Cloque technika, kai sudedami keli sintetiniai audiniai ir jie specialiais skysčiais ėsdinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius