Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tikintieji Klaipėdoje atidengs didžiausią Rytų Europoje mozaikinį fasadą

Sekmadienį, Kristaus Karaliaus Visatos Viešpaties dieną, įvyks unikalaus ir vienintelio regione Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios mozaikinio fasado „Švč. Mergelė Marija – visų šventųjų ir ligonių globėja“ atidengimas ir pašventinimas. Teigiama, kad tai bus didžiausias mozaikinis fasadas Rytų Europoje.
Sekmadienį bus atvertas šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios mozaikinis fasadas.
Sekmadienį bus atvertas šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios mozaikinis fasadas. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Šio unikalaus meno kūrinio mecenatai – Martinas, Zita, Inga Gusiatinai, kurie dovanoja Klaipėdos miestui ir jo žmonėms miesto ištakas ir dvasingumą atspindintį ikonografinį mozaikinį fasadą.

Mozaikos ikonografinį eskizą pagal brolio Benedikto idėją nupiešė dailininkė Angelina Banytė, mozaika buvo pagaminta ir surinkta Italijoje daugiau nei šimto bizantiškosios Ravenos mokyklos meistrų, o Lietuvoje montavimo darbus užbaigė Arvydo Bumblio vadovaujama „Vakarų pakrantės aidas“ įmonė.

Šventos mišios, kurias laikys vyskupas Algirdas Jurevičius, prasidės 11 val.

Įgyvendino B.Jučio idėją

Mozaikinio fasado ikonografinį eskizą pagal pranciškonų vienuolio brolio Benedikto Jurčio idėją nupiešė dailininkė Angelina Banytė.

„Mozaikos centre bus pavaizduota Marija su kūdikiu ant rankų – ligonių globėja. Šis siužetas atskleidžia pranciškonų vienuolių misiją Klaipėdoje suteikti paramą ir pagalbą onkologiniams ligoniams, autizmo spetro sutrikimų turintiems vaikams.

Jį papildo Lozoriaus prikėlimo scena, Pranciškaus Asyžiečio, laikančio avinėlį atvaizdas ir scena, kuriuoje vienuoliai slaugo ligonį.

Mozaiką vienuoliai dedikuoja Klaipėdos 770-ajam gimtadieniui, tad kūrinyje yra ir miesto įkūrimo siužetas, susijęs su broliais pranciškonais – pavaizduotas laivas, kuriuo vienuoliai atvyko ir Kuršo vyskupas Henrikas, kuris pradėjo statyti Mėmelio pilį“, – mozaikos turinį pasakojo A. Banytė.

Sudaryta iš tūkstančių mažų detalių

Meno kūrinį ant bažnyčios fasado sumontavusios įmonės „Vakarų pakrantės aidas“ vadovas Arvydas Bumblys paaiškino, kad mozaika sudaryta iš tūkstančių skirtingų atspalvių mažų detalių.

„Kiekviena skirtingo atspalvio detalė yra gaminama rankomis iš mineralo smaltino ir skaidraus stiklo. Šios technikos unikalumas yra tas, kad ji atspari laikui ir bet kokiam klimato poveikiui.

Tai labai archajiškas amatas, kurį iki šių dienų puoselėja bizantiškosios Ravenos mokyklos meistrai Italijoje. Būtent ten ir buvo pagaminta ir surinkta mozaika „Švč. Mergelė Marija – visų šventųjų ir ligonių globėja“. Jos detales gamino daugiau kaip 100 specialistų“, – pasakojo A. Bumblys.

„Neabejojame, kad išskirtinio grožio, dydžio ir vertės mozaika taps dar vienu Klaipėdos kultūriniu traukos objektu, kuris garsins mūsų miesto vardą tarp meno mėgėjų tarptautiniu mastu ir visiems suteiks dvasinės stiprybės“, – džiaugėsi sėkmingai užbaigtu projektu MBO Lietuvos šv. Kazimiero provincijos projektų vadovė Vilija Jonušaitytė-Brosse.

Bendruomenės nuotr./Klaipėdos Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios mozaikinis fasadas
Bendruomenės nuotr./Klaipėdos Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios mozaikinis fasadas

Pasak pašnekovės, nuo bažnyčios fasado meninės idėjos iki galutinio rezultato praėjo dešimtmetis.

„Per dešimtį metų pasikeitė tiek mūsų išorė, tiek vidus. Po šiuo Vilties miesto stogu kuriama vilties istorija tikrai yra reikšminga. Džiaugiuosi savo miesto vidaus komanda, kuriai rūpi parodyti Dievo grožį per kūrybą, per onkologinių ligonių sveikimą, per rūpestį autistiškais vaikais, per žmonių palydėjimą į prakilnesnį gyvenimą“, – dėkojo savo bendražygiams pranciškonų vienuolis brolis Benediktas Jurčys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius