Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

To dar tikrai nematėte – Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili atvyksta į Vilnių

Įsivaizduokite gyvenimo liepsną, kunkuliuojančią gruzino krūtinėje. Gruzija nuo seno garsėjo ne tik puikiais dainiais ir kerinčiomis moterimis, bet ir sau lygių neturinčiais šokėjais. Tuo įsitikinti galėsite gruodžio 5-ąją Vilniuje, Kongresų rūmų salėje, mat čia savąją programą pristatys pasaulinę šlovę užsitarnavęs Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili su orkestru.
Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili
Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Baletas

Bene kiekvieną žiūrovą iš pat pradžių kolektyvas nustebina masiškumu, bet pažvelgus atidžiau akivaizdu, kad gruzinų šou jokių „antro plano“ artistų nėra. Visi lyg vienas jie šoka ranka rankon, koja kojon. „National Ballet Sukhishvili“ pasirodymas – tai greitis, tikslumas, aistra, kostiumai ir kraują kunkuliuoti priverčiantis šokis.

66 metai istorijos ir pilnų salių

Nacionalinį Gruzijos baletą 1945-aisiais įkūrė šokėjai Iliko Sukhishvili ir Nino Ramishvili. Jis tapo pirmuoju profesionaliu šalies šokių kolektyvu. Sukhishvili ir Ramishvili tapo neišskiriamais partneriais tiek ant scenos, tiek gyvenime, pilname kūrybinių nuotykių. Šiuo metu Nacionaliniam Gruzijos baletui vadovauja jau trečioji šiam darbui atsidavusios Sukhishvili šeimos karta. Trupę sudaro net 70 šokėjų ir nedidelis orkestras.

Per daugelį metų išskirtiniai poros ir judviejų kolektyvo šokami šokiai tapo tradicija, perteikiančia tikrą gruzinų dvasią. Ši pripildo žiūrovus sunkiai nusakomų emocijų, papasakodama mažos tautos istoriją, kurioje yra tiek tragizmo, tiek humoro, tiek karšto temperamento.

Nacionalinio Gruzijos baleto šokėjų šou iš nuostabos aikčioti priverčia žiūrovus visame pasaulyje. Ką jau kalbėti apie tai, jog itin stiprius jausmus perduodantys šokėjai vyrai parodo išskirtinius fizinius ir meninius sugebėjimus. Aukšti šuoliai, svaiginantys sukiniai ir niekuomet neregėtos figūros – jų arkliukas.

Stiprūs vyrai ir viliokės moterys

Gruzinų šokiai skirstomi į solinius, poromis ir grupinius. Tačiau net šokdami būriu šokėjai nepraranda individualumo ir judesių raiškumo. Moterims gruzinų balete tenka įdomus vaidmuo – jos ne tik gracingos, pilnos žavesio, bet ir palyginus ramios bei švelnios. Lengvutės it pūkai jos šokdamos, atrodo, sklendžia pakilusios nuo scenos. Vargu ar bereikia pasakoti apie Gruzijos moterų grožį. Ryškiomis lūpomis juodbruvos šokėjos ne tik tankiau alsuoti priverčia ant scenos esančius kolegas, bet ir žiūrovus salėje.

Unikalia ir itin sudėtinga technika pasižymi vyrai. Jie, kitaip nei šokėjai visame pasaulyje, šoka ant kojų pirštų be specialių pakietinimų baleto bateliuose. Judesius jie atlieka taip taip greitai ir tiksliai, kad kartais net sunku įžiūrėti, o jų šuolius galėtų pakartoti ne kiekvienas baleto primarijus. Pasirodymo metu į vientisą šou susilieja mušami būgnai, neįtikėtinai lankstūs, praktiškai vienodo aukščio, šokėjų kūnai ir tobulai suderinti judesiai. Lyg jie būtų vienas. Gruzinų vyrai neįtikėtinai greiti ir stiprūs, o jų kojos tarytum spyruoklės – vos nusileidę ant žemės šokėjai vėl skrieja ore.

Per pasirodymą nuo garsiųjų Sukhishvili auklėtinių neįmanoma atitraukti akių. Žinoma, vis sukirba mintis „kaip jie tai padaro“, tačiau tai netrukdo grožėtis išskirtiniu reginiu. O kokį jį paruoš svečiai, tegalima spėlioti. Dažnai tai  kova, kalavijų žvangesys, virstantis muzika ir kovotojai pasileidžiantys tartum suktųsi pasiutpolkėje. Žinoma, ant scenos galite išvysti ne tik durklų, bet ir meilės, džiaugsmo ar neapykantos scenų. Gražus ir šio saldainio „popierėlis“ – šokėjai su savimi atsigabena autentiškus Gruzijos meistrų kurtus kostiumus, kurių kiekvienas atspindi šios šalies gyventojų papročius, o šokėjų herojus paverčia tarsi gyvo teatro personažais.

Šokėjai ne tik užkuria tikrą spektaklį, bet yra ir jo veikėjai, ir scenografija. Ir nederėtų baimintis, jog ko nors nesuprasite. Svečiai iš Gruzijos prabils tarptautine – meilės jėgos, aistros ir kraują kaitinančio ritmo kalba. Bilietų į renginį galite įsigyti BILIETAI.LT kasose ir internete.

Nacionalinio Gruzijos baleto Sukhishvili ankstesnių pasirodymų įrašas:

VIDEO: Georgian National Ballet Sukhishvili

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius