-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tradiciniuose renginiuose – dėmesys laiko patikrintoms knygoms

Per penkiolika savo gyvavimo metų tarptautinė Vilniaus knygų mugė keitė savo pavidalą, dalis iniciatyvų liko vienkartinės, kitos ilgainiui kito, tačiau išsiskyrė keletas renginių, kuriuos galima tituluoti tradiciniais.
Pavadinimas
Pavadinimas

Knygų kūrybos subtilybės – iš garsių iliustratorių ir leidėjų lūpų

Vienas iš ilgamečių mugės renginių – dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanyta kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“. Joje stengiamasi nušviesti knygos kelią nuo seniausių laikų iki dabar. Studijos iniciatorė randa daugybę būdų, kaip tą padaryti. Pavyzdžiui, vienas šiemet pasirinktų knygos istorijos etapų atskleidžia, kad knygų skaityklės – ne visai naujas išradimas. S.Chlebinskaitė demonstruoja senovinę knygų skaityklę – prietaisą, skirtą skaidrėms, kuriose įamžintos knygų iliustracijos, peržiūrėti. Optines knygas per šį aparatą galės išvysti ir mugės lankytojai.


Kūrybinė studija taip pat kviečia sužinoti, kaip buvo rašoma ant vaškinių lentelių ir tošies, pamėginti rašyti Brailio rašto mašinėle, spalvinti senas fotografijas, pasigaminti judančių vaizdų iliustraciją ar kartu su dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi sukurti „Krokodidelį Šimtakojį“.

Iwona Chmielievska
Iwona Chmielievska

„Laiko patikrintos knygos – šių metų Knygų mugės tema. O laikas kaip reikiant išbandė Taidos Balčiūnienės kūrybą: pirmosios jos iliustruotos knygos buvo išleistos dar prieš 50 metų ir tebėra perleidžiamos. Tad gali būti, kad jos kūryba ne vieną lankytoją nukels į vaikystę. Ekspozicijoje rasite jos iliustruotų leidinių ne tik lietuviškai, bet ir prancūzų, anglų, rusų, hindi, urdu ir kitomis tolimų kraštų kalbomis“, – pasakoja S.Chlebinskaitė.
Į mugę jai taip pat pasisekė pakviesti garsią vaizdais kalbančią menininkę iš Lenkijos – Iwoną Chmielewską. Ši kūrėja bendradarbiauja su Pietų Korėjos leidyklomis, o Tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje jau du kartus (2011 ir 2013 m.) laimėjo iliustruotojų „Oskarą“, Bratislavos iliustracijų trienalėje – „Aukso obuolį“ (2007 m.). Lankytojai ne tik turės unikalią galimybę apžiūrėti jos iliustruotų knygų parodą, bet ir galės iliustracijas kurti kartu su ja.


Kita, ne tik kūrybinės studijos, bet ir visos Knygų mugės, pažiba – vaikų ir suaugusiųjų

Pavadinimas
 

knygų leidykla „Tara Books“, įsikūrusi Indijoje. Jos atstovai į Vilnių atsiuntė savo knygų, jas per mugę bus galima apžiūrėti, o jos pabaigoje – įsigyti. „Tara Books“ vadinama vienu iš šiandienos knygų pasaulio stebuklų, nes jos knygos spausdinamos šilkografijos būdu ant rankų darbo popieriaus. Jos rankomis sulankstomos, įrišamos ir numeruojamos. Studijoje taip pat svečiuosis ir kartu su lankytojais kurs vaikų knygų leidyklą „Baobab“ įkūrusi pora iš Čekijos. Įdomus momentas – ši pora, kaip ir Taida Balčiūnienė, susilaukė net aštuonių atžalų. „Galbūt turintys vaikų geriausiai supranta, kas mažiesiems arčiausiai širdies“, – šypsodamasi priduria kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ siela S.Chlebinskaitė.

Skaitymo džiaugsmą žadins kultiniai rašytojai

Tradiciškai Knygų mugėje veiks Vaikų salė, kurioje karaliaus vaikams skirtos literatūros leidėjai bei mažieji knygų mylėtojai. Tarptautinės Vilniaus knygų mugės kuratorė Milda Gembickienė intriguoja, kad tik jiems ant Vaikų scenos bus rodomi spektakliai, pristatomos vaikiškos knygos, koncertuojama, o ant scenos kops mažųjų mylimi autoriai ir iliustratoriai. Skaitymo džiaugsmą žadins naujausias knygas pristatysiantis Vytautas V.Landsbergis, o jam talkins būrys garsių kūrėjų –  aktoriai Gediminas Storpirštis, Neringa Varnelytė, dailininkas Gediminas Pranckevičius.


Mažųjų ir jų tėvų dėmesio lauks ir komiksų dirbtuvės su vokiečių komiksų menininku Felixu Görmannu, žinomu Flixo vardu. Dirbtuvėse jis mokys piešti komiksų veikėjus, pasakos, kaip sukurti unikalų jų charakterį. Šis dailininkas išgarsėjo autobiografiniais komiksais, kuriuose kalba apie Vokietijai reikšmingus istorinius įvykius.


Jaunieji skaitytojai taip pat kviečiami į susitikimą su kultiniu Suomijos rašytoju Timo Parvela. Jo knygos yra pelniusios daugybe apdovanojimų, išverstos į 18 užsienio kalbų. Susitikime su autoriumi bus pristatoma pirmoji tarptautinio pripažinimo sulaukusios serijos apie moksleivių gyvenimą knyga „Elė ir draugai“. Jis kartu su dailininke Sigute Ach diskutuos apie tai, kokios knygos ir jose nagrinėjamos temos gali sudominti vaikus.
M.Gembickienė pasakoja, kad Vaikų salės ir Vaikų scenos Knygų mugėje iniciatyva gimė 2007-aisiais, kai pagrindinė mugės tema buvo būtent vaikų literatūra.

Literatūros klasika – ant kino juostos
 

Mugės lankytojai šiemet taip pat bus laukiami Knygos kino salėje. Kadangi šių metų mugės ašis – literatūros klasika, tad ši tema bus plėtojama ir filmuose. Programos koordinatorė Rūta Mėlynė žada, kad ekrane suksis įvairių žanrų filmai, tiesiogiai susiję su rašytojų gyvenimu ir kūryba, pasaulyje žinomais klasikos kūriniais.

Dumala.Nusikaltimas ir bausme
Dumala.Nusikaltimas ir bausme


Viena tokių juostų – lietuvių žiūrovų mylimo suomių režisieriaus Akio Kaurismäkio vaidybinis filmas „Nusikaltimas ir bausmė“ (1993), sukurtas Fiodoro Dostojevskio to paties pavadinimo romano motyvais.


Įsitikinimą, kad animacija – tik vaikams skirtas žanras, laužys saviti, meniški lenkų dailininko ir režisieriaus Piotro Dumałos animaciniai filmai suaugusiesiems – „Nuolankioji“, „Nusikaltimas ir bausmė“ (pagal F.Dostojevskio kūrinius) ir „Franzas Kafka“.

„Po filmų žiūrovai galės juos aptarti kartu su režisieriumi. Jis labai įdomus pasakotojas“, – tvirtina R.Mėlynė.


Į mugę R.Mėlynei pavyko pakviesti žymių Rusijos rašytojų gyvenimus savo dokumentiniuose filmuose nagrinėjantį režisierių Romaną Liberovą. Renginio koordinatorė sako, kad pasikviesti į mugę šį režisierių nebuvo sunku – Vilnių jis labai myli, čia R.Liberovas praleido pirmuosius penkerius savo gyvenimo metus. Jis dalyvaus mugės lankytojams peržiūrint du jo filmus – „Parašyta Sergejaus Dovlatovo“ (2012) ir „Ilfirpetrovas“ (2013). „Po filmų žiūrovai galės juos aptarti kartu su režisieriumi. Jis labai įdomus pasakotojas“, – tvirtina R.Mėlynė.


Lankytojų dėmesio lauks ir lietuviški filmai. Kino programą atidarys Kristijonui Donelaičiui skirtas „LRT kino seansas“, kuriame savo dokumentinį filmą „Ruduo Tolminkiemyje“ žiūrovams pristatys režisierius ir prodiuseris Juozas Sabolius. Keletą dokumentinių Lietuvos kino kūrėjų darbų ir tris ekranizacijas Knygos kino salėje pristatys naujoji lietuviško kino institucija – Lietuvos kino centras.


Lankytojai kviečiami atsigręžti ir į lietuviškos animacijos ištakas: mažiesiems Vilniaus knygų mugės lankytojams bus skirtos dvi dailininkų režisierių Jūratės Leikaitės ir Iljos Bereznicko animacinių filmų programos.

Kadras is filmo "Goethe"
Kadras is filmo "Goethe"

Prancūzų kultūros institutas šiemet pristatys du dokumentinius filmus apie žinomus prancūzų rašytojus – Albert‘ą Camus ir Romainą Gary, prieš šimtą metų gimusį Vilniuje. Goethe‘s institutas Vilniuje siūlo pažiūrėti biografinę dramą apie Goethe‘s jaunystę, o Lenkijos institutas Vilniuje pristatys solidžią Henryko Sienkiewicziaus istorinio romano „Quo vadis“ ekranizaciją tokiu pat pavadinimu.


 

Metas garbingiems apdovanojimams

Jau devintą kartą Vilniaus knygų mugėje bus apdovanota Metų knyga. Iš tiesų tai net ne viena knyga, nes jas trijose kategorijose – knygų suaugusiesiems, vaikams ir poezijos knygų – renka LRT žiūrovai. Tiesa, Rūta Kačkutė, „Metų knygos rinkimų“ koordinatorė, apgailestauja, kad šiemet nepavyko sudaryti knygos paaugliams kategorijos: „Rašyti paaugliams labai svarbu, bet, matyt, nelengva. Kitais metais vėl tikimės turėti šią kategoriją.“

Per mugę apdovanojimų sulauks ir gražiausiai apipavidalintos knygos, išleistos 2013-aisiais metais. Čia bus eksponuojamos atrinktos knygos laureatės. Lietuvos knygos meno konkursą nuo 1997 m. kasmet organizuoja Kultūros ministerija bendradarbiaudama su Lietuvos dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius