Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakai švenčia 700-metį: jubiliejui skirta miesto šventė truks net tris dienas ir dovanos begalę nemokamų renginių

Trakų kultūros rūmai 700-ąjį Trakų gimtadienį kviečia švęsti drauge: laukia koncertai, diskusijos, parodos, teatro premjeros. Šventiniai renginiai vyks birželio 3-5 dienomis įvairiose Trakų vietose.
Trakai
Trakai / 123RF.com nuotr.

2022-ieji Trakams ypatingi metai. Pirmiausia dėl to, jog šiemet paskelbti Karaimų metai. Nuo to laiko, kai Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas pakvietė karaimus įsikurti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, praėjo 625 metai.

Antroji sukaktis – jubiliejus: šiais metais Trakams sukanka 700 metų. Žymūs Lietuvos istorikai dar 2020 metais sutarė, jog Trakų miesto įkūrimo istorine data bus laikoma 1322 metų rugsėjo 8 diena. Šiai progai skirti šventiniai renginiai startuoja jau dabar ir truks net tris dienas.

Nuo diskusijos su prof. A.Bumblausku iki D.Montvydo ir fejerverkų festivalio

Trakų kultūros rūmų direktorius Edvardas Keizikas džiaugiasi, kad pasibaigus pandemijai Trakuose pilnu pajėgumu atgimsta kultūrinis gyvenimas. Jubiliejinių metų renginiai prasidės nuo taip pat jubiliejinės Trakų miesto šventės „Trakų vasara 2022“.

Trakuose pilnu pajėgumu atgimsta kultūrinis gyvenimas.

„Dėl pandemijos jubiliejinė Trakų miesto šventė buvo atšaukta net du metus iš eilės. Turėjo įvykti 2020-aisiais, kuomet Trakai buvo Lietuvos kultūros sostine. Deja, tuo metu to padaryti negalėjome. Todėl jubiliejinė – 30-oji – Trakų miesto šventė įvyks šiemet, birželio 3-5 dienomis“, – sakė E.Keizikas.

Pasak Trakų kultūros rūmų direktoriaus pavaduotojos Julijanos Markauskienės, sudarant programą stengtasi įtraukti kuo įvairesnių žanrų, dalyvių. Todėl joje netrūks ir istorinių diskusijų, ir populiariosios muzikos koncertų.

Fotobankas nuotr./Trakuose gyveno gausiausia Lietuvos karaimų bendruomenė
Fotobankas nuotr./Trakuose gyveno gausiausia Lietuvos karaimų bendruomenė

„Birželio 3 d. Trakų miesto šventės programą atidarys Nacionalinės ekspedicijos diskusija „Ar Trakai – antras svarbiausias miestas Lietuvos istorijoje?“, kurioje dalyvaus prof. Rimvydas Petrauskas, dr. Loreta Skurvydaitė, dr. Danutė Kirkienė ir prof. Alfredas Bumblauskas. Rimtąją dalį keis koncertai: Trakuose gros folkloro grupė „Žalvarinis“, o vakarą užbaigs šokio ir ugnies studijos „Čutyta“ pasirodymas“, – pirmosios dienos programą pristatė J.Markauskienė.

Birželio 4 d. numatyta Trakuose vyks Tarptautinės vaikų gynimo dienos šventė „Burbuliadienis“, teatralizuota eisena, IX jaunimo tautinių šokių festivalis „Žvaigždūnė“, pučiamųjų instrumentų orkestrų festivalis „Atataria vamzdžiai“. Šventinę dieną užbaigs vakaro koncertas, kuriame dalyvaus Neda Malunavičiūtė, Sherman Tan, Jessica Shy, Donatas Montvydas, po kurio žiūrovai išvys lazerių, ugnies ir šviesos šou „Trakų fejerija 2022“.

Paskutinę šventės dieną, birželio 5-ąją, Trakuose ypač laukiami aktyvaus poilsio mėgėjai. Jie galės dalyvauti orientaciniame-pažintiniame galvosūkių žaidime „Trakio kodas“, turistiniame-pažintiniame žygyje dviračiais „Vytauto keliu“ bei kitose aktyvaus poilsio veiklose.

Trakų miesto šventės renginių ciklą vainikuos tautinių mažumumų kolektyvų koncertas „Čia mūsų gimtinė, čia mūsų namai“.

Pažinti ir pamėgti klasikinę muziką padeda projektas „OPera“

Renginių, dėl kurių šią vasarą verta specialiai atvažiuoti į Trakus, netrūks ir vėliau. Vienas tokių – Trakų kultūros rūmų projektas „OPera“.

Kaip pasakojo viena jo iniciatorių, kultūrinių renginių organizatorė Viktorija Šamatovičienė, svarbiausia „OPera“ misija – skleisti profesionalųjį meną, didinti interesą klasikinei muzikai bei supažindinti su operos žanru visuomenę, ypač jaunąją kartą. Pagrindiniai projekto rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

„Projektas apima įvairias veiklas, tarp kurių: edukaciniai susitikimai su profesionaliais operos atlikėjais, pažintinės išvykos, koncertai, spektakliai. Susitikimai su opera vyksta Trakuose, Aukštadvaryje, Lentvaryje, Vilniuje. Jų metu moksleiviai išgirsta žinių apie operos žanrą, susipažįsta su dainininkais, kurie dalinasi savo patirtimi, pasakoja apie savo kelią link operos.

Su jaunimu jau susitiko dainininkė Agnė Tumalavičienė-Buškevičiūtė bei žinomas atlikėjas Liudas Mikalauskas. Operos arijas gyvai žiūrovai išgirdo Trakų bazilikoje šventinio Atvelykio koncerto metu, skirto Trakų 700 jubiliejui paminėti bei gegužės 28 d. Lentvario kultūros rūmuose, kur žiūrovai išgirdo Liudo Mikalausko ir LMTA studentų balsus“, – pasakojo V.Šamatovičienė.

Rūtos Vilkickytės nuotr./Akimirka iš Ingos Jankauskaitės koncerto Trakuose
Rūtos Vilkickytės nuotr./Akimirka iš Ingos Jankauskaitės koncerto Trakuose

Anot jos, didžiausia operos šventė visų lauks birželio 11 d. 19 val. Trakų kultūros rūmų aikštėje, kuomet įvyks baigiamasis projekto „OPera“ renginys: į Trakus sugrįš ir čia skambės vilkiku per Lietuvą keliaujanti opera „Tarnaitė ponia“. Spektaklį neįprastoje scenoje ant ratų žiūrovai stebės nemokamai.

„Daugeliui organizatorių žinoma, kad didžiausią Lietuvoje sceną turinčio LNOBT spektaklių į mažesnes sales perkelti neįmanoma. Tačiau galima pastatyti operą taip, kad ji būtų pritaikyta rodyti... vilkiko priekaboje! Ir tai jau padaryta: Lietuvos miestų ir miestelių aikštėse trečią vasarą iš eilės žiūrovų lauks Giovannio Battistos Pergolesio vienaveiksmė komiška opera „Tarnaitė ponia“, – kalbėjo projekto „OPera“ atstovė V.Šamatovičienė.

Netradicine idėja džiaugėsi ir LNOBT operos solistė Monika Pleškytė. Pasak jos, mobilioje scenoje pastatytas spektaklis skirtas visų pirma tiems, kas sunkiai prisirengia apsiauti išeiginius batus ir keliauti į teatrą.

„Mano herojė Serpina pasistengs įtikinti, kad moterys pačios yra savo likimo audėjos: jei santykiai nesiklosto taip, kaip norėtųsi, visada galima pasitelkti fantaziją, apsukrumą ir nekaltas moteriškas gudrybes“, – intrigavo LNOBT operos solistė, kuri Trakuose „Keliaujančios operos“ scena dalinsis su operos solistu Egidijumi Dauskurdžiu bei aktoriumi Tomu Dapšausku. Viename iš trijų vilkiko priekaboje telpančių kambarių gros LNOBT simfoninio orkestro styginių kvartetas. „Tarnaitės ponios“ režisierius – Gediminas Šeduikis.

Trakuose gyvenusių žydų istoriją primins pasaulinio garso pianisto koncertas

Daugeliui Trakai siejasi tik su karaimais. Tačiau šį istorinį miestą savo namais laikė įvairios tautos, tarp kurių – ir žydai. Jie buvo svarbūs Trakų kūrimuisi ir plėtrai, tačiau dėl istorinių aplinkybių šios tautos likimas buvo tragiškas.

Prisiminti Trakų žydų tautą birželio 19 d. 15 val. Užutrakio dvaro Europos salėje kvies nemokamas koncertas „Jeruzalės garsais“.

Kompozitorius ir pianistas Leonas Gurvitchas, įkvėptas amžinojo Jeruzalės miesto, sukūrė unikalią ir itin jaudinančią programą styginių kvartetui ir fortepijoniniam džiazo trio (fortepijonas, mušamieji, kontrabosas), kur susipina Rytų, Klezmerio ir muzikos iš viso pasaulio stiliai. „Leonui muzika prilygsta religijai“ – taip apie šį kompozitorių, pianistą rašo žurnalas „Spiegel“. Pastaraisiais metais L.Gurvitchas koncertavo JAV, Kolumbijoje ir įvairiose Europos šalyse. Trakuose jis pasirodys kartu su Lietuvos atlikėjais. Tai Algirdas Šochas (smuikas), Vytautas Mikeliūnas (smuikas), Tadas Dešukas (altas), Justas Kulikauskas (violončelė), Donatas Bagurskas (kontrabosas) ir Arkadijus Gotesmanas (mušamieji).

Paveiksluose „užrašytas“ karo Ukrainoje dienoraštis

Lankantis Trakuose verta užsukti į Trakų kultūros rūmų meno galeriją „Fojė“, kur iki birželio 5 d. dar galima apžiūrėti Ukrainos kino dailininko Jurijaus Grigorovičiaus tapybos parodą „Karo spalvos“. Deja, pats autorius į Lietuvą atvažiuoti negalėjo – turėjo likti arčiau uošvių, kurie atsidūrė karo veiksmų zonoje prie Mykolajivo. „Tai pirmoji mano paroda, kurioje nedalyvausiu“, – sakė autorius.

Parodoje esančių paveikslų istorija ypatinga. „Prasidėjus karui dailininkas užsidarė namuose viename Vyšhorodo daugiabučių ir ėmė tapyti. Užsibrėžė tikslą sukurti po vieną paveikslą per dieną. Lyg rašytų tapybos dienoraštį, sudėjo visa, ką tuo metu jautęs, matęs, patyręs. Taip atsirado pirmieji 45 paveikslai, kurie atkeliavo į Trakus paštu, Lenkijos ambasados Lvive dėka“, – pasakojo Trakų kultūros rūmų galerijos „Fojė“ vadovė Edita Tamulytė.

Pasak galerijos meninių parodų kuratorės Renatos Semaškienės, J.Grigorovičiaus parodą pakeis dar viena, šįkart lietuvio tapytojo – Rimvydo Markeliūno – darbų paroda.

„Vėliau planuojame surengti Natalie Levkovskos, „Savi: Vincas ir Mindaugas Norkai“ parodas. Šiemet galerijoje bus galima išvysti ir iš Lenkijos „Strumillo 5xS“ atvežtą parodą. Tai – net penkių Strumillo šeimos narių tapybos, skulptūros, tekstilės ir fotografijos paroda. Jos atidarymas planuojamas rugsėjį tarptautinio menų festivalio „TRAS/MISIJOS BALTICUM“ metu“, – anonsavo galerijos kuratorė R.Semaškienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Trakai mini 610-asias Žalgirio mūšio metines
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Trakai mini 610-asias Žalgirio mūšio metines

Rudenį – du profesionalaus meno renginiai, skirti teatro ir operos gerbėjams

Nors kalendorinė vasara skaičiuoja tik pirmas dienas, Trakų kultūros rūmai jau žino, į kokius renginius kvies jai baigiantis ir rudenį. Pasak Trakų kultūros rūmų direktoriaus pavaduotojos Indrės Mateuss, rugpjūtį Trakuose prasidės jaunųjų operos kūrėjų rezidencijos programa „Operos akseleratorius 2022“.

„Idėjos autoriai – dirigentas Martynas Stakionis ir režisierė Karina Novikova. Šis projektas gyvuoja jau penkerius metus. Šiemet žiūrovai galės išvysti dvi vienaveiksmes operas – Dž.Pučinio „Džianis Skikis“ ir F.Šrekerio „Liepsnos“, kurioms akomponuos Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras jaunųjų operos solistų programa „Operos akseleratorius“.

Tai dera su pagrindiniu programos tikslu – suteikti jauniems atlikėjams ir statytojams realaus darbo operos teatre patirtį. „Operos akseleratorius“ tapo vieta, kurioje susitinka užsienyje studijuojantys lietuviai solistai bei jauni profesionalai iš Lietuvos. Bendro darbo metu perimamos patirtys, darbo metodai, keičiamasi profesiniais kontaktais.

Pastebime, jog tai yra svarbi platforma, kuri padeda apjungti vieną lietuvių solistų kartą, kuri pasirinko skirtingas geografines vietas savo karjeros pradžiai“, – kalbėjo pašnekovė. Išvysti šias operas bus galima rugpjūčio 11 d. Užutrakio dvaro sodyboje.

Tuo metu rugsėjį Trakuose vėl vyks išskirtinis renginys – tarptautinis menų festivalis „TRANS/MISIJOS BALTICUM“.

Trakų kultūros rūmų direktorius E.Keizikas priminė, kad pagrindinis jo tikslas – sukurti skirtingų šalių menininkams bendrą erdvę jų idėjų, vertybių bei bendro kultūrinio palikimo mainams. Šiais metais tarptautinis menų festivalis „TRANS/MISIJOS BALTICUM“ jau trečią kartą vyks Trakuose rugsėjo 4-11 dienomis.

Festivalio programoje – didžiųjų Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos miestų teatrai: Vandos Semaškovos teatras (Žešuvas, Lenkija), Latvijos Valstybinis Daugpilio teatras (Latvija, Daugpilis), Vilniaus miesto Oskaro Koršunovo teatras, Vilniaus lenkų teatras Studija, Kauno valstybinis lėlių teatras. Kol kas dar nėra aišku, tačiau, tikimasi, kad bus ir Ukrainos teatras.

„Kiekvieną festivalio dieną bus rodomi skirtingų šalių spektakliai, koncertai, parodos, filmai. Tarp jų – Vilniaus miesto Oskaro Koršunovo teatro spektaklis „Pelikanas“ (rež. Naubertas Jasinskis), Vilniaus lenkų studijos teatro muzikinis spektaklis „Vilniaus gatvelėje“ (rež. L. Keizik). Vandos Semaškovos teatras pristatys spektaklį suaugusiems „Venera su kailiniais“ pagal D.Ivesa (rež. Jan Nowara), Latvijos Valstybinis Daugpilio teatras atveža judesio teatrą „Iš pradžių buvo...“ (rež. Olegs Šapošnikovs)“, – žiūrovų laukiančius spektaklius pristatė E.Keizikas.

Profesionaliosios muzikos gerbėjai Trakuose galės išgirsti styginių kvarteto koncertą, Eveliną Sašenko su Rafalo Jackevič džiazo kvartetu, „Jazzy song“ duetą iš Ispanijos ir kitus kolektyvus.

Festivalio metu bus atidarytos dvi parodos iš Lenkijos. Užutrakio dvare bus eksponuojama jau minėta Strumillo šeimos jungtinė paroda „Strumillo. 5xS“, o Vilniaus dailės akademijoje bus rodoma Tarptautinė teatro plakatų bienalės paroda iš Žešuvo.

Tuo metu Trakų kultūros rūmų meno galerijoje „Fojė“ bus atidaryta paroda „Savi: Vincas ir Mindaugas Norkai“, kurios idėjos autorė yra Lilija Valatkienė. Taip pat festivalio metu planuojamos improvizacinio teatro dirbtuvės jaunimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius