Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečiadienį prasidedančios „Afrikos dienos“ kviečia į tris nemokamus koncertus

Gilias šaknis turinti muzika, žvilgsnis iš arčiau į tai, kas dažnai įvardijama kaip „egzotika“, tarpkultūrinis dialogas – visu tuo kasmet gegužės pabaigoje kviečia pasidžiaugti vienintelis Lietuvoje Užsachario Afrikos, itin turtingos kultūra pasaulio dalies, įkvėptas festivalis „Afrikos dienos“. Tradiciškai jis skiriamas gegužės 25 d. minimai tarptautinei Afrikos išsilaisvinimo dienai, o šiemet Lietuvoje vyks 11-ą kartą, rašoma „Afrikos dienų“ pranešime žiniasklaidai.
„Africa unite“
„Africa unite“ / 15min koliažas

Pasak festivalio organizatoriaus Gedimino Mačiulskio, pastaraisiais metais didžiausias dėmesys jame skiriamas muzikai, o ji, įkvėpta turtingos kultūros kupino žemyno, – neišsemiama:

„Muzika yra ta kalba, kuri gali mums padėti susikalbėti be žodžių. Galime būti kilę iš skirtingų tautų, pasaulio dalių, tačiau ritmas ir melodija mums padės tapti artimesniems. Taip pat būtent muzika neretai tampa tiltu į akiračio plėtimą, į skirtybių gerbimą ir vertinimą. Ir dar – labai dažnai afrikietiška muzika grojama už taiką, ji kviečia kartu pasidžiaugti, palaikyti, kai reikia – ilgėtis ir svajoti apie pagarbos ir išminties kupiną pasaulį.“

„Atomic garden“ nuotr./Gediminas Mačiulskis
„Atomic garden“ nuotr./Gediminas Mačiulskis

Lietuvoje per dešimt metų festivalio kvietimu viešėjo pasaulyje vienos garsiausių Afrikos žemyno muzikos žvaigždžių, taip pat jo scena tapo vieta žiūrovams Lietuvoje atrasti afrikietišką muziką atliekančius kolektyvus.

Šiemet festivalyje tradiciniai Vakarų Afrikos ritmai jungiami su šiuolaikine žemyno muzika. Prie Vakarų Afrikos tradiciją tyrinėjančių kolektyvų „Afrikos būgnai“ ir „Afrikos šokiai“ jungiasi trio iš Nigerijos ir Ganos „Africa unite“. Pasak festivalio organizatoriaus Gedimino Mačiulskio, ši muzikinė sintezė įdomi savo emocijų įvairove:

„Nuo afrikietiškos muzikos šaknų iki modernaus skambesio, kuriame persipins Ganos gospelo stiliaus grojimas ir Nigerijos populiariosios muzikos atmainų – tikiu, kad klausytojams tai bus nauja ir įdomu, o taip pat netrūks smagios atmosferos, kurią kuria skirtingų muzikantų bendradarbiavimas ir gebėjimas kurti muziką kartu.“

„Africa unite“ nario, iš Ganos kilusio Kay Cee, teigimu, festivalis žiūrovams taps puikia proga susipažinti su afrikietiška kultūra: „Tikime, kad Afrika nėra spalva, o kultūra. O šis festivalis – apie meilę, susibūrimą, integralumą ir buvimą kartu.“

Beje, pastaruosius dvejus metus festivalis dėl pandeminės situacijos buvo prieinamas tik kamerinei publikai. 2020 m. atlikėjams teko koncertuoti vos 30-ies, 2021 m. – 150-ies žiūrovų auditorijai.

„Šiemet į muzikos ir šokio šventę galime pakviesti visus ir net ne viename mieste. Iš Vilniaus plečiamės ir laukiame susitikimų su publika ir Kaune bei Ukmergėje“ , – sako G.Mačiulskis.

Kaune prie renginio prisijungs ir užsienyje sparčiai populiarėjantis Viktoro Diawaros įkurtas projektas „Afrodelic“, kuriame tradiciniai Afrikos žemyno ritmai perpinami su šiuolaikiniu elektroniniu skambesiu.

„Afrikos dienų 2022“ koncertai vyks gegužės 25 d. Kaune, 26 d. Vilniuje ir 28 d. Ukmergėje. Visi renginiai nemokami. Festivalį remia Užsienio reikalų ministerija.

Užsachario Afrikai priskiriamos valstybės, esančios į pietus nuo Sacharos dykumos: Malis, Kenija, Senegalas, Pietų Afrikos Respublika, Zimbabvė, Nigerija, Gana, Uganda ir daugelis kitų. Šioje žemyno dalyje gyvena apie 800 mln. žmonių, regionas pasižymi kultūros, gamtos, klimato ir didžiausia pasaulyje kalbine įvairove.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius