Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečioji diena skaitytojų šventėje skiriama nekasdieniams susitikimams

Ne veltui šeštadienis Vilniaus knygų mugėje vadinamas nekasdienių pasimatymų diena. Šiandien renginyje žibės literatūrinės žvaigždės, su skaitytojais susitiks pagrindiniai užsienio svečiai, vyks svarbiausi mugės renginiai. Bendraus svarbiausi mugės svečiai.
Vilniaus knygų mugė
Vilniaus knygų mugė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiandien įvyks vienas laukiamiausių šių metų renginių – susitikimas su Michailu Šiškinu. Rašytojo vardas daugeliui lietuvių skaitytojų tapo žinomas pasirodžius romanams „Laiškų knyga“ ir “Veneros plaukas”.  Kūriniai pelnė svarbiausias Rusijos literatūros premijas. Vienas garsiausių šių metų Vilniaus knygų mugės svečių M.Šiškinas pagarsėjo ir pasisakymais dėl padėties Rusijoje.

Detektyvo gerbėjus vilios jaunoji šiuolaikinio Skandinavijos detektyvo žvaigždė Salla Simukka. „Parašiau tai, ko labiausiai pasigedau knygynuose prie jaunimui skirtų knygų – jiems pritaikyto trilerio“,- teigia autorė.  Pirmoji trilogijos knyga „Raudona kaip kraujas“ vos per dvi savaites nuo pasirodymo buvo pradėta versti į 18 kalbų. Šiuo metu teises į šią knygą yra įsigijusios net 42 pasaulio šalys. 

Parašiau tai, ko labiausiai pasigedau knygynuose prie jaunimui skirtų knygų – jiems pritaikyto trilerio

Prieš dvejus metus pirmoji Andriaus Tapino knyga „Vilko valanda“ sulaukė fenomenalios sėkmės. Nekasdienių pasimatymų dieną autorius  pristatys jos tęsinį - „Maro diena“. Antrojoje Akmens ir Garo Miesto ciklų knygoje skaitytojas panardinamas į paslapčių ir nuotykių virtinę kitokio XX amžiaus pradžios Vilniuje, Kaune, Konstantinopolyje ir Londone. Knygoje veikia istorinės asmenybės, kurios pateikiamos kitoje šviesoje. Pristatyme dalyvaus autorius, A. Puklevičius ir A. Katkevičius.

Lankytojus kvies pokalbis su Kristina Sabaliauskaite, stebinsiantis naujomis bendravimo su skaitytojais galimybėmis. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas „LRT Kultūra“ kanalu. Transliacijos metu žiūrovai iš visos Lietuvos nurodytais telefonais galės užduoti rūpimą klausimą autorei. Drauge su LDK giminių istoriją tiriančiu istoriku Deimantu Karveliu Kristina Sabaliauskaitė padės giliau pažinti pamėgtą autorės trilogiją „Silva Rerum“ ir atskleisti naujus kūrinių klodus.

Įžvalgomis dalinsis ir naujausią knygą pristatys amerikiečių žurnalistas Gregory‘is Feiferis – vienas ryškiausių šiandienos Rusijos visuomenės stebėtojų ir kritikų. Prieš pat knygų mugę lietuvių kalba išleista knyga „Rusai: žmonės už valdžios fasado“ sulaukė milžiniško populiarumo. 

Taip pat šiandien naujausias knygas pristatys Audronė Urbonaitė, Jurga Baltrukonytė, Vytautas V. Landsbergis, Eglė Aukštakalnytė-Hansen, Leonidas Donskis, Aleksandras Vasiljevas, Alfredas Bumblauskas, Rytis Zemkauskas, Imbi Paju ir daugelis kitų autorių.

Autografai ne tik ant knygų, bet ir ant muzikos albumų

Nuo ketvirtadienio pirmą kartą Vilniaus knygų mugėje įrengtoje „Muzikos salėje“ su klausytojais susitinka legendiniai ir šiandien mylimi atlikėjai, viešintys stenduose ir pasirodantys scenoje. Visą dieną koncertuos ir autografus dalins projektas „ba.“, trisdešimtmetį mininti grupė „Antis“, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis, Ieva Narkutė, sunkiojo metalo grupė „Obtest“, geriausia metų roko grupe pripažinta „Colours of Bubbles“, džiazo atlikėjai Dmitrij Golovanov ir Kęstutis Vaiginis, hiphopo grupė „G&G Sindikatas“, Auksinio disko“ laureatai ir kiti specialiai į stendus atvyksiantys muzikantai.

Apdovanos geriausius metų kūrinius

Vidurdienį  bus iškilmingai paskelbtos ir aptartos dvylika kūrybiškiausiomis pripažintų 2014 m. knygų. Vertinimo komisijos teigimu, svarbu ne tik sudaryti kūrybiškiausių knygų topą, bet ir paryškinti metų tendencijas, išskirti ryškiausius rašytojus ir susieti juos su visos lietuvių literatūros raida. 

Popiet, 14 val. „Forume – LRT studijoje“ vyks tradicinės akcijos „Metų knygos rinkimai“ apdovanojimai. Akcijos „Metų knygos rinkimai 2014“ nugalėtojomis tapo šios knygos: suaugusiųjų kategorijoje – Rasos Aškinytės romanas „Žmogus, kuriam nieko nereikėjo“, poezijos kategorijoje – Vytauto Stankaus knyga „Iš veidrodžio, už“, knygų paaugliams kategorijoje – Vytauto Račicko apysaka „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais“ ir vaikų kategorijoje – Danguolės Kandrotienės apysaka-pasaka „Spintos istorijos“. Akcija kasmet prasideda rudenį ir tęsiasi iki pat Vilniaus knygų mugės. Metų knygas balsuodami renka skaitytojai.

Nekasdienių pasimatymų dieną vyks Nacionalinis diktantas, bus pristatyta iki šiol išsamiausia Česlovo Milošo biografija, lankytojai laukiami Knygos kino salėje, muzikos poezijos vakare, kūrybinėje programoje vaikams, parodose, muziejų ir bibliotekų programoje ir daugybėje kitų mugės staigmenų.

Renginiai Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ tęsis iki sekmadienio vakaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius