Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys mėnesiai iki Dainų šventės: apie biudžetą, transliacijų ekranus ir papildomus bilietus į vieną renginį

Po kiek daugiau nei trijų mėnesių Kaune bei Vilniuje įvyks renginys, kaip teigia jo organizatoriai, niekada nepasikartosiantis mūsų gyvenime – tai šimtmečio Dainų šventė. Keturiolika renginių, 37 tūkst. atlikėjų, 100 dirigentų, 40 val. programos – tokia būsimos šventės statistika.
Simonas Kairys, Valdas Benkunskas, Saulius Liausa
Dainų šventės spaudos konferencija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Nors dauguma renginių nemokami, tačiau į keturis mokamus bilietai praktiškai jau išgraibstyti. Pasak savaitę truksiančios Dainų šventės rengėjų, tai tik parodo, su kokiu entuziazmu Lietuvoje laukiama vasarą vyksiančio šio istorinio kultūros įvykio.

Vingio parke, kur liepos 6 d. vyks pagrindinis Dainų šventės renginys, dainų diena „Kad giria žaliuotų“, pirmadienį rengėjai pristatė svarbiausius darbus, planus ir nuotaikas, kuriomis gyvena aktyviai laukdami artėjančios šimtmečio šventės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainų šventės spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainų šventės spaudos konferencija

Tai, kas niekada nebepasikartos

Renginyje dalyvavęs kultūros ministras Simonas Kairys teigė, kad šiandien atėjus į Vingio parką jau dabar užplūsta jausmas ir įsivaizdavimas, kas čia vyks liepos 6 d.

„Dabar galime tik įsivaizduoti, tačiau tikiu, kad savo dainomis ir vienybe ištransliuosime taikos jausmą ir tai bus įvykis, kuris mums nutiks vieną kartą mūsų gyvenime. Todėl kviečiu jau dabar pasinerti į Dainų šventės laukimą, į tą nuotaiką“, – teigė S.Kairys, ragindamas visus ūkinius ir praktinius klausimus palikti juos sprendžiančiam Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui ir Vilniaus miesto savivaldybei.

Jis taip pat pabrėžė, kad Dainų šventė nėra tiesiog savaitę trunkantis renginys – tai tradicijos augimas ir procesas, trunkantis keletą metų.

„Per tą laiką turėjome pandemiją, kuri paveikė šį pasirengimą, bet dalyvių keikis siekia Marijampolės dydį – tai didžiulis kiekis žmonių. Tai geras įrodymas, kad neištiko tai, ko bijojome“, – kalbėjo kultūros ministras.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Kultūros ministras Simonas Kairys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ Kultūros ministras Simonas Kairys

Jis taip pat pabrėžė, kad įprastai norima Lietuvos Dainų šventę lyginti su latvių bei estų šventėmis, tačiau, S.Kairys pakvietė lyginti po to, kai šventė pasibaigs.

Tuo tarpu Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas pabrėžė, kad praėjusiais metais sostinei švenčiant 700 metų jubiliejų, buvo akcentuojama, kad Dainų šventė taps vyšnaite ant šio jubiliejaus torto.

Mero teigimu sostinė rengiasi priimti 37 tūkst. dalyvių, kurie, kaip ir anksčiau bus apgyvendinti Savivaldybės švietimo įstaigose, o renginių savaitės metu jiems bus garantuojamas nemokamas keliavimas viešuoju transportu.

Prie Dainų šventės rengimo Vilniaus savivaldybė prisideda 650 tūkst. eurų suma. Taip pat skirtas finansavimas organizacijoms bei chorvedžiams, kurie rengia žmones Dainų šventės programoms.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas

V.Benkunskas pabrėžė, kad svarstoma galimybė renginio metu mieste išstatyti ekranus, kuriuose būtų transliuojami svarbiausi Dainų šventės renginiai. Jei toks sprendimas būtų priimtas, tuomet būtų ieškoma papildomų lėšų tam įgyvendinti.

Pasak jo Vingio parko estrada yra paruošta renginiui ir čia jokių problemų nekyla. Tuo tarpu už Kalnų parko estrados darbus, kurioje vyks ansamblių vakaras, atsakinga Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija, tačiau V.Benkunsko teigimu, ten taip pat viskas vyksta pagal numatytą planą.

Rekordinis dalyvių skaičius ir papildomi bilietai

Pasak Dainų šventę rengiančio Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus Saulius Liausos, Dainų šventė rašo šlovingą pačios šventės, o kartu ir Valstybė istoriją, todėl svarbu, kad kiekvienas čia galėtų pajusti kas esame, kokia yra mūsų Valstybė bei jos kultūra.

Jo teigimu, šiemet Dainų šventėje dalyvaus per kelis dešimtmečius rekordinis dalyvių skaičius, o važinėjant po Lietuvą ir susitinkant su šventei besiruošiančiais dainininkais bei šokėjais yra juntamas didžiulis emocinis pakilimas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainų šventės direktorius Saulius Liausa
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainų šventės direktorius Saulius Liausa

S.Liausa pažymėjo, kad pirmą kartą yra kuriamas jungtinis vaikų choras – vaikų, kurie niekada neturėjo galimybės dainuoti savo miesteliuose ar mokyklose.

„Kai pakvietėme Dainų šventėje dalyvauti ir tuos vaikus, kurie neturi savo mokykloje ar mažesniame miestelyje galimybės lankyti choro, atsiliepė 800 vaikų – jie kartą per mėnesį atvyksta į Vilnių, mokytojai gauna kvalifikacijos kursus ir pirmą kartą dainuos Vingio parko estradoje“, – pasakojo S.Liausa.

Direktoriaus teigimu beveik visi bilietai į keturis mokamus Dainų šventės renginius jau išparduoti, tiesa, dar galima įsigyti bilietų į pučiamųjų orkestrų koncertą bei pagrindinį Vingio parko koncertą.

Jis taip pat pažymėjo, kad planuojama platinti papildomus bilietus į generalinę ansamblių vakaro repeticiją Kalnų parke. Apie direktoriaus teigimu, informacija bus paskelbta gegužę.

Paklaustas ar šį kartą finansų šventei pakanka, S.Liausia teigė, kad biudžetas yra pakankamas surengti tokią šventę, kokia yra numatyta.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainų dienos Kaune režisierė Viktorija Streiča
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainų dienos Kaune režisierė Viktorija Streiča

Birželio 29 d., kaip ir prieš šimtmetį, Dainų šventės pirmasis renginys įvyks Kaune. Pasak Dainų dienos Kaune režisierės Viktorijos Streičos, čia laukiama apie 4 tūkst. dalyvių, o pagrindiniu šventės akcentu taps rekonstruotas Dainų slėnis.

„Prieš metus dar nebuvome tikri, ar šioje vietoje šventė galės įvykti, tačiau dabar galime patvirtinti, kad Dainų šventės atidarymas įvyks būtent Dainų slėnyje, kuris bus ne tik gražus tačiau ir praktiškai pritaikytas ateities kartoms ir miesto koncertams“, – kalbėjo V.Streiča.

Visiems būsimos Dainų šventės žiūrovams ji palinkėjo laukti šios šventės taip, kaip jos laukia latviai – kaip Kalėdų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovė Vida Šatkauskienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovė Vida Šatkauskienė

Tuo tarpu folkloro dienos kūrybinės grupės vadovė Vida Šatkauskienė pasakojo, kad liepos 2 d. į Vilnių suvažiuos visa Lietuva ir tai visiems žiūrovams bei dalyviams leis pajusti, kokia plati yra mūsų kultūros, jos raiškų bei formų įvairovė.

V.Šatkauskienė pabrėžė, kad kritikai Dainų šventei neretai priekaištauja dėl to, kad ji yra pasenusi ir nemoderni, tačiau jos teigimu, tausoti gamtą, neardyti miško paklotės didžiule technika, gerbti gyvybę ir kiekvieną žmogų – tai yra labai tradiciška ir kartu modernu, todėl būtent gyvybės tems ir bus sklidina ne tik Folkloro diena, tačiau ir visa Dainų šventė.

2024 m. birželio 29 d. Dainų šventę atidarys Jubiliejinė dainų diena Kauno dainų slėnyje, birželio 30 d. veiksmas kelsis į Vilnių, kur įvyks Pasaulio lietuvių ir Lietuvos tautinių bendrijų diena „Sujunkime Lietuvą!“ bei Šimtmečio vakaras. Liepos 1 d. atidaromas vaikų tradicinių amatų miestelis ir liaudies meno paroda „Iš šerdies“. Liepos 2 d. vyks Kanklių koncertas bei Folkloro diena, liepos 3 d. – Teatro diena bei Ansamblių vakaras „Gyvybės medis“, liepos 4 – vokalinių ansamblių bei pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertai, o liepos 5–ąją lauks Šokių diena.

Renginio programą vainikuos liepos 6 d. iš Vilniaus Katedros aikštės į Vingio parką pajudėsianti šventės dalyvių eisena ir Dainų diena „Kad giria žaliuotų“.

Didžioji dalis renginių bus nemokami. Mokami keturi – ansamblių vakaras „Gyvybės medis“, vokalinių ansamblių koncertas „Žeme, kas tu esi?“, pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“ bei šokių diena „Amžių tiltais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius