-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užutrakio dvare skambės elegiška meilės obojaus ir styginių kvarteto muzika

Muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“ šį sekmadienį, liepos 28 d., dovanoja išskirtinį koncertą, skirtą neseniai mus palikusiam kompozitoriui Anatolijui Šenderovui atminti. Koncerte išgirsime ir retai matomo bei girdimo instrumento – oboe d‘amore – meilės obojaus skambesį. Juo gros pripažinimą tarptautiniuose konkursuose pelnęs šešiolikmetis obojininkas Pijus Paškevičius, elegišką nuotaiką skleis styginių kvartetas ART VIO.
„ArtVio“
„ArtVio“ / Organizatorių nuotr.

Baltojoje dvaro rūmų salėje vyksiantis koncertas prasidės sudėtingu vokiečių klasiko J.S.Bacho koncertu, parašytu meilės obojui. Kartu su jaunuoju obojininku Pijumi baroko laikotarpio kompozitoriaus kūrinį atliks jau beveik du dešimtmečius gyvuojantis styginių kvartetas ART VIO, o klavesinu pritars Vaiva Eidukaitytė-Storastienė.

Programoje laukia kvarteto duoklė ir lietuvių kompozitoriams – Motiejui Radvilai, Mykolui Kleopui Oginskiui, Eduardui Balsiui bei Faustui Latėnui, o vakarą užbaigs kartu su P.Paškevičiumi atliekama arija iš J.S.Bacho oratorijos „Pasijos pagal Matą“.

Nors pats Pijus kuklinasi, tačiau festivalio organizatoriai pastebi, kad pasirinktas vokiečių klasiko koncertas meilės obojui – sudėtingas kūrinys, kurį pasiryžtų groti tik labai patyręs obojininkas.

P.Paškevičius obojumi pradėjo groti vos 9-erių metų, nors įprastai šiuo instrumentu pradedama groti sulaukus 11–12 m. Jaunuolis gimė muzikų šeimoje – tėvas Eugenijus yra Lietuvos kamerinio orkestro pirmas obojininkas, o mama daugiau nei trisdešimt metų dainavo Kauno valstybiniame chore. Nors Pijus vaikystėje žavėjosi ir violončele, tačiau tėvo pavyzdys padėjo jam pasirinkti stoti į obojaus klasę pas Vytautą Masteiką Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje. Šiuo metu jaunasis muzikantas tęsia mokslus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje prof. dr. Roberto Beinario klasėje.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Pijus Paškevičius
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Pijus Paškevičius

Meilės obojus, arba oboe d‘amore, nėra eilinis instrumentas. Nors ir giminingas su paprastu obojumi, meilės obojus yra technologiškai sudėtingesnis, fiziškai sunkesnis instrumentas, kuriuo išgaunamas ausiai malonesnis skambesys, atitinkantis mezzo-soprano vokalą.

„Šiuo instrumentu retokai grojama solo ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Jis išpopuliarėjo baroko periodu ir buvo naudojamas išskirtinai J.S.Bachui. Po to labai ilgą laiką jo nenaudojo. Tai bus vienas retų kartų, kai šiuo instrumentu solo pasirodoma Lietuvoje, taip pat – pirmas mano viešas pasirodymas juo“, – apie meilės obojaus išskirtinumą kalbėjo P.Paškevičius.

Ankstyva pradžia, nuosekli karjera, meilė muzikai – visa tai šešiolikmečiui padėjo būti pastebėtam ir tarptautinėje muzikos bendruomenėje. Būdamas vos 14-os P.Paškevičius buvo pakviestas kaip solistas į prestižinį muzikos festivalį „Next Generation“ Šveicarijoje. Pijus tapo vieninteliu lietuviu, dalyvavusiu šiame renginyje.

Vaikinas taip pat grojo J.S.Bacho festivalyje Rusijoje, V.A.Mocarto festivalyje Lenkijoje, o dar visai neseniai Niujorke tarptautiniame klasikinės muzikos konkurse laimėjo aukso medalį su pagyrimu.

Jį pastebėjo ir muzikos kritikai. Nors retas atvejis, kai Vakaruose kritikų dėmesį atkreipia tokio jauno amžiaus atlikėjai, prieš dvejus metus Pijus pateko į klasikinės muzikos žurnalo „Pizzicato“ vyriausiojo redaktoriaus Remy Francko akiratį. „Keturiolikmetis obojininkas iš Lietuvos grojo kaip tikras virtuozas, ypač kantilenos dalys buvo nepriekaištingos“, – tuomet recenzijoje po vieno iš koncertų rašė R.Franckas.

J.S.Bacho kūrinius obojininkas atliks kartu su styginių kvartetu ART VIO. 2003 m. susibūręs kolektyvas itin daug dėmesio skiria stilistinei įvairovei ir lietuvių kompozitorių muzikai puoselėti. Ne išimtis ir ateinantį sekmadienį vyksiantis koncertas, kurio metu skambės keturių Lietuvos kūrėjų muzika.

„E.Balsio kūrinius pasirinkome todėl, kad šiemet – jo gimimo šimtmetis. M.K.Oginskį – dėl jo artimo ryšio su dvarų kultūra, o kaip žinia, grosime Užutrakio dvare. Tuo tarpu M.Radvilos serenada yra pirmas būtent styginių kvartetui parašytas kūrinys Lietuvoje“, – pasakojo Ingrida Rupaitė-Petrikienė, pirmas kvarteto ART VIO smuikas.

F.Latėno kūrinys styginių kvartetui „Šviesiam atminimui“ kompozitoriaus buvo dedikuotas jo draugams žydams, kurie arba iškeliavo anapilin, arba buvo priversti palikti Vilnių. Todėl, kaip teigia I. Rupaitė-Petrikienė, jis bus skirtas būtent šį pavasarį mirusiam žydų kilmės lietuvių kompozitoriui A. Šenderovui atminti.

„Mes labai artimai bendravome su maestro, kalbėdavomės įvairiausiomis temomis, jis buvo artimas mūsų bičiulis. Kai kuriuos jo kūrinius atlikome pirmieji, esu asmeniškai atlikusi jo koncertą smuikui. Jis mums dedikavo savo trečiąjį kvartetą. Pagrojome turbūt visą kamerinę A.Šenderovo muziką“, – apie glaudžius ryšius su kompozitoriumi kalbėjo ART VIO pirmuoju smuiku griežianti I. Rupaitė-Petrikienė.

Styginių kvarteto ART VIO ir obojaus solisto Pijaus Paškevičiaus koncertas vyks liepos 28 d., sekmadienį, Užutrakio dvaro Baltojoje salėje. Koncerto pradžia – 19 val.

Festivalio „Užutrakio vakarai“ informacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius