Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vakarėlis pragaro mašinoje atidarė stiklo meno festivalį „Vitrum Balticum“

Rugsėjo 21 d. Kaune neįprastu reginiu atidarytas „Vitrum Balticum 2017. Pinklės!” tarptautinis stiklo meno festivalis. VDA Kauno fakulteto kiemelyje bei karšto stiklo dirbtuvėje lankytojai buvo pakviesti mėgautis meno ir vakarėlio derinio fiesta, kur atraktyviai pateiktas stiklo kūrinių gamybos procesas.
„Vitrum Balticum 2017. Pinklės!” atidarymas
„Vitrum Balticum 2017. Pinklės!” atidarymas / G.Žaltauskaitės nuotr.

Vakarėlis pragare

Karšto stiklo vakarėlį disco-techno ritmu užkūrė švedų menininkas Markus Emilsson, o jam padėjo lietuvių komanda. Pasirodymą surengę menininkai – tiek stiklo profesionalai, tiek ir dar studijuojantys specialybę meistrai. Renginio lankytojai buvo kviečiami stebėti veiksmą karšto stiklo studijoje bei kiemelyje, kur gyva transliacija vyko ant milžiniško ekrano, o jaukiame kiemelyje nuo pragariško karščio atsipūsti padėjo veiksmas ir užkandžiai.

Atidarymo renginio koordinatorius, stiklo menininkas Paulius Rainys džiaugėsi, kad renginiui artėjant nurimo lietus ir atviravo, esą renginį yra kur tobulinti, tačiau surengtas disco-techno vakarėlis stiklo studijoje džiugino ir lankytojus, ir fakulteto bendruomenę. „Džiugu, kad lankytojų tarpe buvo tokių, kurie stiklo kūrimo procesą regėjo pirmą kartą.“

Atidarymas – tai dalis festivalio meistriškumo dirbtuvių dalies „Čia ir dabar. Procesai”. Dirbtuvės atviros ir tęsis visą mėnesį su skirtingais vizituojančias menininkais, atvykstančiais specialiai į „Vitrum Balticum 2017. Pinklės!” festivalį.

Stiklo menas – visuomenei

VDA Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis pabrėžė, kad renginio organizatoriai ir dalyviai yra menininkai, absolventai, studentai, užaugę stiklo kalvėje, VDA. „Šio vakaro šou pamokė, kaip galima organizuotis ir kūrybiškai prieiti prie savo specialybės.“

Tačiau J. Audėjaitis teigia, esą stiklas turėtų būti įdomus ne tik jo kūrėjams, o visiems jo vartotojams.

„Dažniausiai visi turi nors vieną mažą ar du stiklo gabalėlius, bet daugelis nežino kaip jis yra sukuriamas. Čia, kai yra rodoma medžiagos kūrimo procesas, šiame „pragaro katile“ – ypatingai patrauklu regėti, kaip jis pažabojamas, kaip sustingdomas, kaip tampa toks kietas ir nepajudinamas“, – teigė J. Audėjaitis.

Tuo tarpu festivalio vadovė Julija Pociūtė pritarė VDA Kauno fakulteto dekanui, bet pabrėžia ir žmogišką ryšį: „Festivalio atidarymas bei glaudus bendravimas su Vilniaus dailės akademija visiems renginio lankytojams suteikė bendruomeniškumą kurio taip trūksta kiekvienam šiuolaikiniam žmogui bei visiems miestiečiams.“

Nauji potyriai

Renginyje, socialiniame tinkle „Facebook” atsitiktinai susidomėjusi, apsilankė ir fotografė Svetlana Batura. „Tikrai labai smagu ir įdomu, tokie dar nežinomi potyriai aplankė!” – susižavėjimo neslėpė moteris. „Nors stiklo gamybos procesą esu mačiusi, tačiau šiame šou buvo be galo įdomu!”. Fotomenininkė renginyje apsilankiusi su šešiamečiu sūnumi juokėsi negalinti išeiti, nes mažasis žiūrovas itin susidomėjo stiklo pūtimo procesu. Likusi nustebinta Svetlana atskleidė ankstesniuose „Vitrum Balticum” niekad nesilankiusi, tačiau po šio vakaro nekantrauja pasižiūrėti ir kitus festivalio reginius.

Markus Emilsson komandą reginio metu sudarė tiek stiklo profesionalai, tiek šiuo metu jį studijuojantys, ar jau nutolę nuo šios specialybės jaunuoliai.

„Turėjome fantastišką vadovą, fantastišką komandą, turėjom fantastišką publiką.“ – teigė šou dalyvis, stiklą kuriantis Vytenis. „Pažintis su Markus Emilsson neįkainojama dėl komandinio darbo patirties ir naujų įgūdžių.” – papildė komandoje dirbusi Martyna. Tačiau stiklo kūrimo procesas įdomus ne tik jį gaminusiems, bet ir stebėtojams. Štai žiūrovė Klaudija džiagėsi vakarėlio idėja: „Nors su stiklu nesu susijusi, tačiau čia įdomu, karšta ir smagu. Itin įdomus pateikimas.”

Pasirodymą surengęs menininkas Markus Emilsson teigė, procesas esą sudėtingas, nes turi suderinti labai daug elementų: tiek techninių, tiek stiklo kūrimo, tiek darbo komandoje.

„Viskas labai smagu, nes tai – meistriškumo vakarėlis, tačiau čia taip pat svarbus pats darbo metodas ir glaudus bendradarbiavimas su komanda. Visi kartu pradėjome dirbti tik vakar, atvykus. Jie fantastiški.”– teigia menininkas.

Festivalis – prasideda

Septintojo „Vitrum Balticum” festivalio šūkis pinklės kviečia į atminties labirintus, painius šokinėjimus laiko elipsėmis tarp praeities, dabarties ir ateities. Čia kiekvienas žiūrovas galės atrasti savo objektyvią tiesą. „Vitrum Balticum 2017. Pinklės!” – supažindins ne tik su stiklo kūrimo procesu, tačiau ir istorija. A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje istorinė stiklo dizaino kolekcija įsikursianti parodoje „Prieš vakar. Išnarplioti” nukels į 8-9 dešimtmetį. Pramoninio stiklo priešistorę ir užkulisius spalio 12 d. 19 val. atvers vieno vakaro dokumentinis performansas „Temperatūra kyla”. Vienai dienai prikeltas Kauno stiklo fabriko cechas kvies įsitraukti į rimtą ir kartu absurdišką stiklo pramonės darbo rutiną. O paroda „Naujos istorijos” galerijoje „Meno parkas” nukels į atminties labirintus tarptautinių menininkų parodoje. kur į dabartį žvelgiama iš praėjusio laiko perspektyvos.

Šio festivalio lankytojai gali gauti kur kas daugiau nei tikisi, nes programa tikrai plati – teigia M. Emilsson. Tik patyrę gali suprasti, kaip tai, kas vyksta šiose „pragaro dirbtuvėse” ar kitose „Vitrum Balticum 2017. Pinklės! dalyse juos praturtina. „Linkiu visiems tiesiog eiti ir rinktis tai, kas jiems įdomu bei išmėginti ir kažką naujo, ko ligi šiol nepatyrė.” – papildė M. Emilsson.

Visa festivalio programa tęsis iki lapkričio 3 d. Renginiai – atviri ir nemokami.

Platesnė informacija www.vitrumfestival.com Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius