Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdovų rūmai nori su Luvru surengti Henrikui Valua skirtą parodą

Lietuvoje norima surengti parodą, skirtą bendram Prancūzijos, Lietuvos ir Lenkijos valdovui Henrikui Valua.
Henrikas Valua karaliaus soste
Henrikas Valua karaliaus soste

Kaip trečiadienį pranešė Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, ši idėja aptarta su Lietuvoje viešinčiomis Luvro muziejaus specialistėmis.

„Parodai preliminariai esame atrinkę eksponatų, kuriuos būtų įdomu pamatyti lietuviams, tačiau sąrašas – ne galutinis. Norėtume gauti ir Luvro muziejaus patarimų apie saugyklose esančius eksponatus, pradėti konkrečių derybų procesą, o po kelerių metų

Lietuvos didysis kunigaištis ir Lenkijos bei Prancūzijos karalius Henrikas Valua
Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos bei Prancūzijos karalius Henrikas Valua

galbūt pavyktų surengti parodą, kurioje Lietuvos žmonėms būtų pristatytos su mūsų bendru valdovu Henriku Valua susijusios įdomiausios vertybės, eksponuojamos ar saugomos Luvre“, – teigė Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas.

Idėja surengti tokią parodą kilo beveik prieš dešimt metų. Tuo metu planuota iš Luvro į Vilnių atvežti įvairių vertybių: Henriko Valua portretų, gobelenų ir paveikslų, vaizduojančių scenas iš mūšių ir šio valdovo dvare vykusių puotų, valdovo laikrodį, sidabro dirbinių su Lietuvos ir Lenkijos bei Prancūzijos herbais.

Vilniuje viešėjusios Luvro muziejaus specialistės – dailės ekspertė Marie-Helene de Ribou ir vertybių saugotoja Agnes Bos patikino dėsiančios visas pastangas, kad ilgai brandinta idėja – prikelti Lietuvos didžiojo kunigaikščio, Lenkijos ir Prancūzijos karaliaus Henriko Valua atminimą Lietuvoje – būtų įgyvendinta.

Karaliavęs penkis mėnesius, taip ir neįvykdęs pažado vesti Žygimanto Augusto seserį Oną Henrikas Valua sužinojęs, kad mirė jo brolis karalius Karolis IX, 1574 metų gegužę slapčia išvyko į Prancūziją.

Jos minėjo, kad Paryžiuje šiuo metu ketinama rengti parodą apie Henriko Valua laikais įsteigtą Šventosios Dvasios ordiną, taip pat derinamas laikas dėl Europos Renesanso parodos, kurioje turėtų būti rodomi ir renesansiniai kokliai iš Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų Vilniuje.

Henrikas Valua (1551–1589) – ketvirtasis Prancūzijos karaliaus Henriko II ir Kotrynos de Mediči sūnus, jis buvo paskutinis Valua dinastijos Prancūzijos karalius (1574–1589 m.) ir trumpu laikotarpiu Abiejų Tautų Respublikos valdovas.

1573 metų birželio 19 dieną Henrikas Valua tapo Abiejų Tautų Respublikos karaliumi, bet neskubėjo palikti gimtosios Prancūzijos ir vykti į Krokuvą. Tik 1574 metų vasario 21 dieną jis oficialiai karūnuotas Vavelyje. Karaliavęs penkis mėnesius, taip ir neįvykdęs pažado vesti Žygimanto Augusto seserį Oną Henrikas Valua sužinojęs, kad mirė jo brolis karalius Karolis IX, 1574 metų gegužę slapčia išvyko į Prancūziją, kur ir sėdo į sostą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius